Gaudeix del Segrià i la capital amb la Ruta del Vi de Lleida

01 Gener 2024
Gaudeix del Segrià i la capital amb la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida us convida a gaudir del Segrià, la subzona que inclou la capital, Lleida, on gaudir de l’enoturisme a Lleida. Totes les parades del viatge són recomanacions d'ENOTURISTA.

TURISME A LLEIDA

Image

Si Lleida és la capital de la Ruta del Vi, el Turó de la Seu Vella és el seu quilòmetre zero. Segurament és el punt de major atracció turística de la demarcació. El conjunt patrimonial inclou l'antiga Catedral de Lleida, el Castell del Rei (conegut també com a Suda), la Canonja, la fortificació militar que envolta tot el turó i diverses restes arqueològiques, com els Pous de Gel. L'accès pels visitants que venen en cotxe és per la Porta del Lleó, on hi ha un aparcament gratuït i un còmode accès a peu. Ara bé, també hi ha accessos amb ascensor (carrer d'El Canyeret) o una passarel·la de fusta. Si de lluny el Turó de la Seu Vella és espectaular, amb els canvis dels volums entre el Campanar i la resta d'edificis que l'envolten, des de dins és encara més bonic. 

Image

La Seu Vella es considerada una de les millors produccions artístiques de l'arquitectura catalana del s.XIII. A l'interior conviu amb una riquesa escultural única, que es conserva en capitells, cornises, mènsules o portalades. També hi ha importants pintures murals. Passejeu per les capelles que van manar construir les famílies més poderoses, que recorden el prestigi d'un passat esplèndid. Potser l'element més cridaner és el Claustre quadrat amb un pati al centre. Des dels arcs podreu observar clarament (si no hi ha boira!) Lleida, el riu Segre i tota la plana de Lleida. En els darrers anys s'ha fet un gran esforç per recuperar la grandesa de l'edfici, ara convertit també en un centre artístic

restaurants de la subzona segrià

Image

A només cinc minuts a peu (o 2-3 amb cotxe) arribareu a un dels restaurants més sorprenents de Lleida. El restaurant Aplec del Parador de Lleida és la proposta gastronòmica del Paradores. Construït en un antic convent del s.XVIII té una proposta de cuina típica de Lleida molt refinada, i una bona carta de vins de la DO Costers. Abans d'asseure-us us espera la sorpresa. Travessareu una porta, al costat de l'aparcament, per on accedireu a l'antic Claustre del convent, que ara distribueix les habitacions. El restaurant està situat dins de l'església. La sensació és espectacular. La llum natural banya les parets blanques. És un lloc de culte, sí, però gastronòmic. Menjareu veient l'antic cimbori del convent que escala per sobre d'una arquitectura insòlita en un espai de restauració.

Image

Els plats estan en sintonia amb l'espai. És una proposta gastronòmica que neix en les arrels de la cuina tradicional de Lleida amb tocs moderns. Lògicament mengem cargols de Lleida a la llauna (14,5 €) i una deliciosa xatonada amb salsa romesco, bacallà, anxoves, ventresca de tonyina i ficoide glacial amb els vins de la DO Costers del Segre. El servei és excel·lent i la cuina deliciosa. Seguim amb un llobarro a l'estero amb una albergínia en dues textures, emulsió de pinyons i espinacs i una galta ibérica Costers del Segre amb un cremós de moniato i escuma d'anacards. Els preus són més que correctes pels plats i l'espai. Menció a banda per a les postres: un "m'ha caigut el mel i mató", homenatge a la tarta de llimona del xef Massimo Bottura senzillament deliciosa i un diabòlic contrast de xocolates amb cruixent d'avellanes.

CELLERS DE LA SUBZONA SEGRIÀ

Image

Lagravera és el celler de la Ruta del Vi de Lleida que més ha fet per situar la Serra Llarga sobre el mapa. Aquesta serralada, des d'Algerri fins a Castelló de Farfanya, a La Noguera, té unes característiques geològiques i climàtiques pròpies i diferents. La història de Lagravera és bonica. A la propietat familiar hi ha plantades poc més 11 hectàrees, que antigament havien sigut una gravera, una terra erma. Amb la intenció de regenerar el sòl s’hi van plantar vinyes que es van cultivar de forma ecològica des de l’inici, i des del 2012 també biodinàmica. D’altra banda Lagravera també té dues altres finques “El vinyet” del 1889 i “Les Pedrisses d’Ivars” del 1935, on la Gravera ha recuperat algunes varietats autòctones locals que gairebé s’havien extingit i gràcies a la caracterització genètica s’han pogut identificar. És un tresor veure com s'han conservat varietats tan antigues, com un llibre d'història natural de la comarca... i del país! Aquests fruits es poden tastar als vins de la gamma La pell, els més emocionants que elabora el celler. És per això que al celler els agrada dir que Lagravera és el vi que neix de les pedres (literalment). Terra, grava i raïm, en consonància amb la lluna, els estels i els astres, com indica el símbol del celler. Al final de la visita a la vinya pugem fins al turó de pedres que corona amb la lluna i els estels de símbol. Els seus vins i olis s'elaboren amb el certificat ecològic del CCPAE. Des del 2012 Lagravera es regeix en tots el seus processos pels principis de la biodinàmica, cuidant el sòl, la vinya i el seu entorn, tot duent a terme el que ells anomenen enologia sensible; per això els seus vins també tenen el segell Demeter, que és la certificació de la biodinàmica.

Image

A 10 minuts de la vinya, en ple centre urbà d'Alfarràs s'alça el petit celler. És un antic magatzem, reconvertit en un espai que ha guanyat el primer Premi 3M del Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya en Espais Interiors, Disseny i Muntatges Efímers i una menció Especial a la Innovació, Qualitat i Desenvolupament Sostenible als Premis Rutas del Vino de España. Té aquest aire industrial kitsch, amb colors fluorescents. Les tines són menudes, perquè en cadasuna es vinifica una varietat per separat, collida amb molta exigència, i fermentades amb amor per l'enòloga Pilar Salillas. A la part de baix hi ha una doble sala de bótes, on els vins reposen en silenci. En una de les parets hi ha els missatges que els visitants han anat deixant. Lagravera transmet l'orgull (sobretot a la gamma de vins Onra), com un honor que es porta al cor. Un cor de pedra travessat per una vinya antiga. 

LA SUBZONA SEGRIÀ

La subzona Segrià de la Ruta del Vi de Lleida està formada pels municipis d'Alfarràs, Almenar, Gimenells i Pla de la Font, i algunes parcel·les del terme municipal de Lleida, Alcarràs, Almacelles i Torrefarrera. El Segrià és la subzona que inclou la capital de la demarcació de Lleida, que també és la ciutat més important de la Ruta del Vi. 

LA RUTA DEL VI DE LLEIDA

La Ruta del Vi de Lleida agrupa cellers, restaurants, allotjaments, serveis i espais d’interès per fer enoturisme a Lleida, amb l’aval d’ENOTURISTA. L'associació de la Ruta del Vi de Lleida aposta per un turisme enològic sostenible. Les propostes de viatge realcen la gastronomia de Lleida, especialment els vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre, o l'oli d'oliva extra verge. Els seus paisatges són rics i diversos, com els seus vins. Hi ha vinyes plantades a 200 metres sobre el nivell del mar fins a ceps que creixen a més de 1.100 metres, molt a la vora dels pics nevats dels Pirineus. Són vins de caràcter marcat per les set subzones de cultiu, que són a l'hora destinacions turístiques especials i diferents.

Un article escrit amb el suport de la Ruta del Vi de Lleida, publicat originalment el 29 de desembre de 2023.

ARTICLES RELACIONATS

Enoturisme a Lleida amb ENOTURISTA.

Millors experiències d'enoturisme a Lleida.

La Ruta del Vi de Lleida: turisme sostenible.