Enoturisme al Pallars amb la Ruta del Vi de Lleida

24 Novembre 2022
Enoturisme al Pallars amb la Ruta del Vi de Lleida

El Pallars té una llarguíssima tradició de conrear vinya i elaborar vins, que es remunta al s.XII. En els darrers anys del segle passat un grup de pioners ha reimpulsat la viticultura, que s'havia anat perdent. Els nous cellers tenen una proposta sorprenent: vins de muntanya amb personalitat, plantats en algunes de les vinyes més altes de Catalunya, amb terrers molt singulars, on encara s'hi conserven petjades dels dinousares, que van habitar aquesta terra fa milions d'anys. Descobreix els vins, la gastronomia, la cultura, la història i la natura del Pallars, en una excursió de la mà de la Ruta del Vi de Lleida.

Image

cups de pedra i vins d'alçada   

El celler Castell d'Encús és un somni del prestigiós enòleg Raül Bobet. A finals dels 90 troba aquest emplaçament mentre buscava terrenys on conrear vinyes en alçada per lluitar contra l'escalfament global. El paratge era indòmit. A 1.000 metres d'alçada, al segle XII, els monjos Hospitalers de Sant Joan havien alçat un poblat amb una preciosa ermita d'estil romànic tardà. Els religiosos elaboraven vi de les vinyes plantades a prop del Castell de Santa Maria de Castelló d'Encús, en plena serra d'Encús, i fermentaven el raïm en trulls excavats a la pedra. A principis de la dècada del 2000 es planten vinyes, de nou, amb un projecte de gran base científica, que s'ha demostrat cabdal per estudiar el canvi climàtic amb voluntat de recerca, experimentació i preservació del medi ambient, amb el paisatge dels Pirineus.  

Image

En aquesta primera parada de la Ruta del Vi de Lleida pel Pallars el visitant gaudeix de les vistes de la conca de Tremp, amb el llac Terradets al fons, i les serralades que abriguen la comarca, dotant-la d'un microclima singular. El passeig per les vinyes, els trulls antics -on encara avui es fermeten els vins!- i les restes del castell i l'ermita són un viatge al passat i un pont al futur. Potser en uns anys molts altres cellers busquen paisatges d'alçada per plantar-hi vinyes. El tast de vins és increïble i deliciós. Havent entès el projecte tastem vins fins, de talla mundial amb el segell de la DO Costers del Segre. Són de varietats adaptades al lloc, ben especials, com riesling, sauvignon blanc, albarinyo, semillón, syrah, pinot noir, cabernet sauvignon i franc, merlot i petit verdot.

Image

VINS DEL PALLARS I GASTRONOMIA DELICIOSA

La segona parada és Tremp, la capital del Pallars Jussà i un dels pobles amb encant dels Pirineus. Perquè Tremp conserva la innocència dels pobles que no volen ser ciutats, amb l'església de Santa Maria al bell mig i tot de termes que s'han anat annexionant a Tremp, i que l'han convertit en un dels territoris més grans de la comarca, solcada pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana. A prop del centre hi ha la Bodega de Tremp. Més que una botiga o un bar de vins és una institució. L'Anna Maria Muntanya li ha donat una personalitat única, difícil de descriure si no hi heu estat mai. La meitat esquerra de l'establiment és una immensa prestatgeria de vins, on hi ha tots els que es fan a la subzona del Pallars de la DO Costers del Segre. La meitat dreta té taules i cadires per tastar vins i gastronomia local, embolcallats en una paret plena d'obres d'art. Així doncs és una galeria, amb bar enogastronòmic, terrassa i botiga de vins. 

Image

La Bodega de Tremp ens ha preparat una taula plena de les menges del Pallars: formatges deliciosos elaborats per productors locals, embotits de poble amb llesques de pa amb tomàquet i oli, tendre com només poden fer els forns artesans. I encara uns tomàquets secs picants, un assortit d'olives, torradetes amb sobrassada i formatge, i un grapat de fruits secs. El regal són els seus consells. T'assessora en quins vins has de demanar. Et descobreix joies locals. Fa d'ambaixadora dels petits productors. Escampa la feina bonica dels cellers de la vora. Sortim encantats (molt tips!) i disposats a seguir la Ruta del Vi de Lleida pel Pallars amb molta energia.

Image

EL GEOPARC I LA PETJADA DELS DINOSAURES 

El Pallars és una terra antiquíssima, plena de riquesa geològica, palentològica i també mitològica. Això ho sabreu després de conèixer l'Enric Vila i Corona, propietari del celler Vila Corona, de Vilamitjana. És un savi que encomana la seva passió als visitants. Les seves vinyes es troben a la falda de la serra de Nerets, on fa 65 milions d'anys hi vivien els últims dinosaures d'Europa en una espècie de delta, que desembocava a l'oceà de Tetis, el besavi de l'actual mar Mediterrani. Avui la vinya es cultiva en un sól format per accidents geològics de milions i milions d'anys, de falles tectòniques, de grans continents rebetant un contra l'altre, de milers de metres de pedra, guix, argila i altres elements que han donat forma a l'anomenada formació Tremp. És en aquesta terra vermella, única, irrepetible, on la família de l'Enric planta vinyes des de 1749. Vila Corona va ser el primer celler del Pallars de pertànyer a la DO Costers del Segre.

Image

És una història preciosa, que s'explica com una auca en les etiquetes dels vins del celler. Ho podeu aprendre degustant els seus vins. El "Tu rai..." és un cupatge de Monastrell, Ull de Llebre i Garnatxa, el cupatge tradicional de varietats autòctones del Pallars tal com ho feien els seus avis. Avui també vinifica Riesling o Cabernet Sauvignon, de les vinyes que conserva a l'antic poblat medieval de Llabusta, que donen nom als vins "Llabustes". Vila Corona és un arxiu, un post-it, un calaix de memòria de la terra antiga del Pallars, explicada amb les paraules dels seus avantpassats. Ells també són roca i ceps, també patiran el pas del temps i l'erosió. Tant de bo no l'oblit.

Image

GASTRONOMIA DELS PIRINEUS AL LLAC TERRADETS

Les sorpreses no s'acaben durant la Ruta del Vi de Lleida al Pallars. A l'hora de dinar ens acostem fins al restaurant del Llac, amb vistes a la riba del pantà de Terradets. És una de les preses més boniques de la zona, on el riu Noguera Pallaresa s'embassa perquè la presa hidroelètrica il·lumini la comarca. És un lloc amb llum pròpia, de tons pastís, d'aigua calmosa, arbres, muntanyes,... una postal increïble. Les taules del restaurant són de pel·lícula i la terrassa exterior respira la calma d'un llac que fa més de vuit quilòmetres de llargada, i que separa el Montsec de Rúbies del Montsec d'Ares. Potser us costarà asseure-us de les ganes que venen de fer fotos.

Image

Tastem una deliciosa desfilada de plats. D'entrada, una cassola de cargols saltejats amb all i timonets, que maridem amb els vins de la DO Costers del Segre. Després, ens van treient aperitius acuradíssims, com vieires amb foie i soja, parmentier de patates amb pop i pebre vermell fumat i unes gambetes amb coco. La creativitat del xef Lluís Boté no té límits, i encara ens obsequia amb un tàrtar de vieira amb alvocat i cítrics, una fondue de formatges amb carns de la zona i un melós de vedella amb bolets. Per increïble que sembli vam tenir lloc per a les postres, asseguts veient la posta de sol sobre el Terradets, amb una tarta sacher i un escumós DO Costers del Segre. En restaurants com aquest és on la gastronomia del Pallars i de la Ruta del Vi de Lleida brilla, com un reflex sobre el pantà de Terradets.

Image

UN RESORT RURAL AMB VISTES A UN PALLARS DE POSTAL

Des del restaurant del Llac, a Cellers, tornem a pujar cel amunt a la recerca de Cal Soldat. El camí és una sort. A mesura que anem pujant per un carretera de serpentina ens adonem de l'espai: natura en plenitud, sense haver patit el desgast de l'activitat humana. Espais on passejar, fondre's amb el paisatge, practicar esports d'aventura (ràfting, esquí, rutes a peu o en cavall). Ermites romàniques amb pintures religioses tan icòniques com les de Santa Maria de Mur. I un cel tan allunyat de la contaminació lumínica que podreu observar com si els estels penguessin de l'aranya de cristall del menjador.

Image

Cal Soldat és un conjunt de cases rurals amb més de dos segles d'història, situat a Collmorter, dalt de la serralada. Els edificis i els apartaments estan restaurats amb un enorme bon gust i memòria del Pallars. Sentireu que visiteu casa dels avis, a mesura que la Rosa Maria Gili us mostra les estances. Cal Soldat també és un espai museu on es fan visites guiades per conèixer la memòria del Pallars. A cada habitació hi ha un Pallars diferent. El de les maletes dels emigrants, el dels artistes, el dels vins dolços i les bótes antigues de vi,... Cal Soldat és l'essència orgullosa d'una vida rural, que podreu assaborir amb una copa de vi de la DO Costers del Segre amb unes vistes indescriptibles del pantà de Terradets i la conca de Tremp, tot esperant que es faci de nit i les estrelles us coronin. Asseguts en qualsevol dels llocs on hem estat, a poca estona per carretera des de grans ciutats, sense haver hagut d'agafar cap avió ni vaixell, descobrint una indòmita terra nostra pensareu en l'expressió pallaresa que denomina als que tenen molta sort a la vida: "Tu, rai...". Doncs això, "vosaltres, rai...!"