Enoturisme a Les Garrigues amb la Ruta del Vi de Lleida

14 Juliol 2023
Enoturisme a Les Garrigues amb la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida té una versió molt autèntica a Les Garrigues. Us convidem a recórrer la comarca, a través dels seus vins i la gastronomia amb set parades úniques. Cellers, restaurants i allotjaments amb ENOTURISTA.

 

1.- DESPERTAR ENTRE VINYES

On? Celler Vinya Els Vilars. Avinguda de Puig-Gros, s/n d'Arbeca.

A primera hora del matí el celler Vinya Els Vilars és com l'ONU. Gent de tot el món que desperta amb vistes a les vinyes des l'aparcament per a autocaravanes, un dels més reexits de la comarca. El servei gratuït inclou l'hospitalitat de la Maria José Pérez, l'Antonio Aldomà i la seva família. Els visitants compren vins i visiten el celler. El passeig per les vinyes és màgic. Hi ha botiga, sala de tastos i un soterrani instagràmic, amb un cor pintat a la paret. En Xavi Gabarró ens obsequia un pa de ronyó, típic de Les Borges Blanques.

Image

2.- TASTAR VINS I OLIS DE MUNTANYA

On? Celler Clos Pons. Carretera LV-7011, Km. 4.5, L'Albagés.

Des d'Arbeca fins a l'Albagés, Les Garrigues és terra de vins i d'olis d'oliva verge extra de gran qualitat. A Clos Pons es poden degustar les dues coses, amb un paisatge catifat de vinyes que us robarà el cor. El celler té unes vistes impressionants des del mirador, o des de la terrassa on fer tastos de vins prèmium. Ara bé, l'escapada a La Masia de Clos Pons és una de les experiències més recomanables, on gaudir d'una taula amb gastronomia de proximitat, envoltats de la masia de pedra i els olivars nobles.  

Image

3.- VINS ECOLÒGICS A FULLEDA

On? Celler Matallonga. Carrer Raval, 8, 25411 Fulleda. 

Les Garrigues és terra de pagesos. Això es nota quan coneixes el projecte de la família Penella-Xifré a Fulleda. Són viticultors de tota la vida, amants de les varietats autòctones, com el Macabeu, que han optat per elaborar vins ecològics de mínima intervenció. Les seves vinyes velles de més de 60 anys es cuiden amb viticultura regenerativa i pràctiques biodinàmiques. El padrí, Ramon Xifré, acompanya la seva neta, Alba Penella, a l'esguard d'en Joan Penella i la Rosa Xifré, que van decidir fer un celler per lluitar contra el baix preu del raïm. Un cant a la pagesia i a la natura.

Image

4.- LES GARRIGUES A TAULA A CERVIÀ

On? Els Fogons de la Carme. Carrer Portalet, 10, Cervià.

Un dels plats forts de Les Garrigues és la gastronomia. Al restaurant Els Fogons de la Carme, de Cervià, excel·leixen amb el producte de proximitat. Són dels pocs que tenen el segell "Verge extra", que distingeix els establiments que aposten per l'oli d'oliva verge extra, i pel producte local, mostrant un clar compromís amb el territori. Miguel Guilarte a la cuina, i la Maria Pastor a la sala fan un binomi ambiciós i pròxim. Mengem pa de ronyó amb oli de Cervià i sal marinada amb vins de la DO Costers del Segre; tastem els cargols a la llauna de Blancafort, de carn suau i fàcils de menjar (que han estat a dieta de trèvol blanc); seguim amb una espatlla de corder de la zona, amb oli, patates de Prades i espècies, i culminem amb gelat de romer, timó i bresca, amb vins de la DO Costers del Segre. El restaurant era un antic convent de monges, de parets de pedra i terrassa espectacular. Tocareu el cel amb el paladar, gaudint del rebost de la comarca transformat en cuina honesta

Image

5.- LA VINYA DELS ARTISTES 

On? Mas Blanch i Jové. Paratge Llinar Polígon 9 Parcel·la 129, La Pobla de Cérvoles.

El celler Mas Blanch i Jové condensa l'art de viure a pagès. Als afores de la Pobla de Cérvoles la família Jové-Balasch ha aixecat un celler de ferro, pedra i obres d'art. Les vinyes del celler estan plenes d'obres d'art. Artistes com Josep Guinovart, Joan Brossa, Carles Pazos, escampades en plena natura, en diàleg amb els ceps. La visita és un passeig deliciós, un museu a l'aire lliure, que es pot fer amb una app-web de forma lliure. La major obra d'art és la família: el Joan i les Sares que sempre tenen propostes de tastos diferents, acompanyats d'embotits, formatges i xocolates de Les Garrigues. Una parada imprescindible. 

Image

6.- VINS DE MUNTANYA 

On? Celler Tomàs Cusiné. Plaça de Sant Sebastià, 13, El Vilosell.

Al poble del costat, a El Vilosell hi ha un dels projectes més paradigmàtics de Les Garrigues, el celler Tomàs Cusiné. De tots els somnis d'aquest l'enòleg lleidatà, el que porta el seu nom és també el més personal. Cusiné ha alçat un celler a l'antiga cooperativa del poble, on elabora vins de muntanya, de varietats ben arrelades, de parcel·les petites i úniques. Algunes de les elaboracions més famoses es poden tastar en una visita amb degustació de vins. Al carrer de sobre hi ha el celler d'envelliment, on neixen alguns dels vins més experimentals que elabora amb el seu equip d'enòlegs, Joel Díaz i Gemma Plaza

Image

7.- DESCANSAR A EL VILOSELL 

On? Vilosell Wine Hotel. Plaça de Sant Sebastià, 11, El Vilosell.

No cal anar gaire lluny (a la porta del costat) per trobar un allotjament destacat de la Ruta del Vi de Lleida, el Vilosell Wine Hotel. És un petit hotel de poble amb cinc habitacions, amb menjador, sala d'estar i cuina, que es pot llogar per habitacions o sencera. L'encant de l'antiga construcció és un pati interior enjardinat, amb taules, cadires, una barbacoa i sala de jocs. Una escapada perfecta per gaudir de Les Garrigues durant un cap de setmana, o diferents dies. A l'hotel us proveïran d'informació pràctica per gaudir de la comarca. 

Image

MÉS INFORMACIÓ 

- Les Garrigues, mon amour: vins de sotabosc i cellers de novel·la.

- 10 recomanacions per fer enoturisme a Les Garrigues

- Enoturisme a Lleida amb ENOTURISTA.

- La Ruta del Vi de Lleida amb ENOTURISTA.

- Enoturisme al Pallars amb La Ruta del Vi de Lleida.

- Enoturisme a l'Urgell amb la Ruta del Vi de Lleida.