Tour per Artesa de Segre amb la Ruta del Vi de Lleida

01 Gener 2024
Tour per Artesa de Segre amb la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida us convida a Artesa de Segre, una subzona autèntica i poc coneguda amb cellers on gaudir de l’enoturisme a Lleida. Totes les parades del viatge són recomanacions d'ENOTURISTA.

CELLERS D'ARTESA DE SEGRE

ImageEl celler Costers del Sió es troba al bell mig del paratge de Flix, als afores de Balaguer. El lloc era una antiga reserva natural dels Comtes d'Urgell, on hi havia quadres per criar-hi animals. La família Porcioles-Buixó la va comprar el 1992 i va decidir recuperar la plantació de vinyes. L'entorn és esplèndid: boscosvinyes i un vedat de caça, entre turons suaus. Al nord s'hi veu la Serra del Montsec, a la llunyania, i al sud la Serra de Bellmunt. Les vinyes creixen envoltades d'un paisatge únic. Una de les finques conserva uns cups de pedra, originaris del s.XI. Avui en dia els trulls encara estan actius. El celler Costers del Sió hi elabora el seu vi més emblemàtic, el Finca Siós. És un cupatge de Garnatxa negra i Syrah que fermenta en els antics trulls

ImageEls germans Juan i José María Porcioles han parat una taula a la vinya, al davant dels cups de pedra. Al costat dels vins del celler hi han posat unes torrades de pa, que han regat amb l'oli verge extra del celler, el Siós. Després del tast visitem les vinyes i el celler. Els edificis estan distribuïts conservant la forma d'un antic poble de parets de pedra i la residència privada de la família. El celler gaudeix de tecnologia punta per fer-hi els vins que va somniar Juan de Porcioles, el fundador del celler. La seva esposa i els seus fills segueixen viu el somni

la subzona d'ARTESA DE SEGRE

La subzona d'Artesa de Segre es troba a la comarca de La Noguera, una de les més importants de Lleida. És una de les set subzones de Lleida. En aquest cas, està dividida per dues gran zones separades, que inclouen els municipis d'Algerri, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Castelló de Farfanya, Foradada i Menarguens, a més de l'entidat de Montclar, que forma part del terme municipal d'Agramunt, i algunes parcel·les de Cubells i Os de Balaguer. És una comarca preciosa per fer turisme sostenible.

LA RUTA DEL VI DE LLEIDA

La Ruta del Vi de Lleida agrupa cellers, restaurants, allotjaments, serveis i espais d’interès per fer enoturisme a Lleida, amb l’aval d’ENOTURISTA. L'associació de la Ruta del Vi de Lleida aposta per un turisme enològic sostenible. Les propostes de viatge realcen la gastronomia de Lleida, especialment els vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre, o l'oli d'oliva extra verge. Els seus paisatges són rics i diversos, com els seus vins. Hi ha vinyes plantades a 200 metres sobre el nivell del mar fins a ceps que creixen a més de 1.100 metres, molt a la vora dels pics nevats dels Pirineus. Són vins de caràcter marcat per les set subzones de cultiu, que són a l'hora destinacions turístiques especials i diferents.

Un article escrit amb el suport de la Ruta del Vi de Lleida, publicat originalment el 29 de desembre de 2023.

ARTICLES RELACIONATS

Enoturisme a Lleida amb ENOTURISTA.

Millors experiències d'enoturisme a Lleida.

La Ruta del Vi de Lleida: turisme sostenible.