Enoturisme a l'estiu? Mira't la Ruta d'El Fanio a Albet i Noya!

24 Juny 2021
Enoturisme a l'estiu? Mira't la Ruta d'El Fanio a Albet i Noya!

PODCAST

Enoturisme a l'estiu? Descobreix la Ruta d'El Fanio a Albet i Noya

L’estiu és un dels moments de l’any en que es fa més enoturisme. Visitar un celler implica gaudir de la natura, envoltats de ceps i descobrir la història del celler mentre tastes els vins. És un moment fantàstic per gaudir de les vinyes, que fins a la tardor estaran precioses. Com és fer enoturisme a l’estiu? Quins consells pràctics heu de seguir? Quins llocs són recomanables?.

L’enoturisme versió estiu ha evolucionat molt. Aquest any és sobretot un enoturisme post-Covid. Ara que comencem a doblegar la corba de la pandèmia, què passa amb l’enoturisme? Doncs que ha canviat molt. Gairebé a tot arreu cal fer reserva prèvia. Els grups són més reduïts. La majoria d’activitats estan pensades a l’aire lliure, o fins i tot al teu aire, reduint visites als espais tancats.


 


Què vol dir 'al teu aire'?


Hi ha molts llocs que et donen un cistell amb un vi, dues copes i alguns aliments perquè busquis un espai tranquil on acabar la visita. D’altres, que et proposen fer una ruta amb un mapa, sigui a peu o amb bicicleta. S’han adaptat a la nova realitat. A Albet i Noya han millorat la oferta tradicional, adaptant-la als nous temps, permentent als aficionats al turisme de vins descobrir la finca 'al seu aire', sense necessitat d'un guia.


Com s’ho han fet els cellers per adaptar-se al canvi?

Amb molta imaginació i treient el màxim de cada paisatge. És el cas del celler Albet i Noya, situat a Can Vendrell, a Sant Pau d’Ordal, al terme de Subirats. És un celler que elabora vins i escumosos, sota la marca Clàssic Penedès. I són pioners en viticultura ecològica. Fa 40 anys Josep Maria Albet i Noya va ser el primer viticultor que va entendre la importància de tornar a fer el mateix que els avis i els pares, enlloc de fer una viticultura basada en químics. Ho va fer per un encàrrec d’un grup de danesos que volien vins amb la mínima intervenció. Els vins d’Albet i Noya tenen molt pocs sulfits. Els vins ecològics no tenen un gust diferent als convencionals. Més aviat una qüestió de filosofia. Apostar per vins que cuiden més la terra, que cuiden més la salut i que es preocupen de l’entorn.


Per què és tan recomanable La Ruta d'El Fanio?


Albet i Noya té un enoturisme molt potent, amb una oferta molt àmplia. Una de les novetats d’aquesta temporada és la Ruta d’El Fanio, una vinya molt bonica, situada a les muntanyes d’Ordal, on hi neix un vi blanc de Xarel·lo, que és el Fanio. És una vinya d'altura, allunyada del celler, situada a Can Milà de la Roca. Per això no s'hi solien fer visites. Després de la pandèmia van idear una ruta a peu, ideal pels fans de la marxa nòrdica i les passejades a peu de vinya, per fer seguint el mapa.


Una ruta per donar valor a una vinya

La vinya d'El Fanio deu el seu nom a l'Epifanio, el viticultor que la va cuidar tota la vida, fins que en jubilar-se la va vendre a Albet i Noya, que segueixen vinificant el seu xarel·lo antic com un tresor. La vinya té sóls amb molt poca profunditat, perquè la pedra obliga als ceps a fer-se pas entre les roques. La bellesa de l'espai combina molt bé la terra i la pedra, amb feixes de roques i barraques de pedra seca, que formen part de l'encant de la Ruta, com ens ha explicat la responsable d'enoturisme del celler, Virginia Vacarisas. Amb projectes com aquest el valor dels vins guanya i es poden vendre a un preu més just, fet que permet mantenir en estat de revista algunes de les vinyes més velles de la zona. 

Descobreix més d'enoturisme a Albet i Noya. Visita la nostra fitxa del celler.
Si tens ganes de tastar el vi blanc monovarietal de xarel·lo El Fanio, recupera el nostre vídeo-tast.


 
https://youtu.be/GEjtRwrUlzw