Ruta del Bages, paradís de pedra seca d'ENOTURISTA

23 Maig 2019
Ruta del Bages, paradís de pedra seca d'ENOTURISTA

Descobreix la ruta d’enoturisme pel Bages, un veritable paradís de pedra seca, per la Vall del Flequer, Món Sant Benet i el celler Abadal d'ENOTURISTA.

BAGES, PARADÍS DE PEDRA SECA

Sabies que al Bages hi ha la major concentració de pedra seca de tot Catalunya? Conserven un passat mil·lenari i amaguen alguns secrets, com les tines a peu de vinya. La ruta comença en un Parc Natural, continua per un monestir mil·lenari, segueix a un celler i acaba en un restaurant on us podeu quedar a dormir.

LES TINES DE LA VALL DEL FLEQUER

Image

Les tines de la Vall del Flequer recorden que el Bages va ser el lloc amb més vinya de Catalunya. En Francesc i en Ricard, de Bages Terra de Vins ens fan de guies. Juguem a fet i amagar.... a la recerca de les restes de pedra seca. Fa 200 anys, el preu del vi i l’aiguardent es va disparar. Al Bages era el lloc amb més ceps de Catalunya, que es plantaven al mig dels boscos. La distància amb els masos va obligar els pagesos a construir tines entre les vinyes on elaborar el vi.  El raïm entrava per dalt, s’aixafava amb els peus i fermentava al dipòsit, i abaix es carregava per vendre. 

ENOTURISME AL BAGES

Però la fil·loxera, primer i la industrialització després van portar al Bages a abandonar la vinya. De 27.000 hectàrees a les 400 actuals. Tot això s’explica com una novel·la històrica, mentre fem un esmorzar de productes locals i tastem vins del Bages. 

TURISME A MÓN SANT BENET

Image

El rastre ens porta fins a lloc que avui es coneix com a Món Sant Benet. Al Bages hi ha més de 2.600 construccions de pedra seca, algunes al costat de vinyes. Del monestir, heu de visitar l’impressionant Claustre i baixar fins el celler per entendre com l’església va modelar el paisatge “Perquè El primer que van fer els monjos és amb les terres del monestir, procurar que vinguessin pagesos, que es fessin un mas, que cultivessin vinya, etc” El monestir rep milers de visites. Té un hotel i tres restaurants. A la Fonda mengem un bacallà amb cigrons i safrà. I després...L’esplanada té molt lloc per fer una migdiada. 

PEDRA SECA ENTRE VINYES

Image

La pedra perviu en alguns indrets, com el celler Abadal. És dels més moderns i la prova és aquest pati que serveix de wine bar. Alhora conserva una masia tradicional catalana, la Masia Roqueta, que sembla un viatge en el temps, a través dels segles que porten fent vi. Abadal té una ruta per visitar les barraques de pedra seca. És un passeig agradable on sentir-vos parcers en vinyes rodejades de boscos. “A la finca d’Abadal tenim una seixantena de barraques de vinya, totes documentades. La peculiaritat és que nosaltres li hem conservat el nom del parcer. De fet, ara estem davant de la barraca del Martillo, que era el parcer que portava aquesta vinya”

BARRAQUES DE PEDRA SECA

Image

Ens quedaríem a contemplar el paisatge, però hi ha més barraques. I justament ara és el millor moment de l’any, amb els lliris en flor. La visita acaba tastant un vi de Picapoll, la varietat insígnia recuperada del Bages. I això mereix un brindis Molt a la vora hi ha una àmplia oferta gastronòmica on tastar el Bages. En aquest cas, també us podeu quedar a dormir.

GASTRONOMIA AL BAGES

Image

El restaurant Mas de La Sala forma part del col·lectiu ‘Fogons del Bages’. Aposten per la gastronomia local i els vins de la zona. I aquí teniu l’exemple. Un blanc elaborat a Sallent  i dos plats amb productes excel·lent i de proximitat. Tastem un caneló de carbassó farcit d’escalivada i esbargínia blanca i un arròs amb orella de porc ral d’Avinyó i conill. És una declaració d’amor a la terra, al producte i a la tradició. I realment un lloc per sobretaules de campionat. I acabem descobrint que tot el que hem conegut avui al Bages es pot notar a la copa. I si us quedeu a dormir, comprovareu que els llits no són de pedra.

Un article escrit amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona - Barcelona és molt més.

ARTICLES RELACIONATS

Tots els articles del Bages al blog d'ENOTURISTA.