Romina Ribera: "La història del vi és un gran recurs turístic"

01 Agost 2024
Romina Ribera:

A ENOTURISTA parlem amb Romina Ribera, historiadora, arqueòloga, sommelier, i directora de Glops d’història. Ella uneix la història i el patrimoni a través d'unes altres cultures: la del vi, i la vinya. 

ENTREVISTA A GLOPS D'HISTÒRIA

Què fas a Glops d’història?

Glops d’història és explicar qui érem, d’on som i d’on venim, amb una copa de vi a la mà. Amb aquest meravellós fil conductor que és la vinya, i a través de la qual es poden explicar els 2.700 anys d’història de la vinya en territori català.

És reconfortant saber que tenim aquesta experiència?    

No sé si és reconfortant. El què ens dóna és un pòsit històric, i un mirall fantàstic, on sentir-nos un territori plenament conscient de què podem aixecar el cap, treure pit, i no haver de mirar d’altres territoris sentint-nos petits. A la mediterrània, si alguna cosa tenim de potent, és que som el bressol de l’origen del vi. I d’alguna manera hem acabat conquerint el món sencer.

Com prepares els tastos històrics?

Per mi és diversió. Tinc la sort que comunicar em surt de manera natural. M’emporto el vi, i la vinya al meu terreny, per la meva formació com a historiadora i arqueòloga. Fer gaudir a la gent. Veure que la gent escolta, i que aprèn més que només (tastant) i descrivint organolèpticament un vi, sinó (descobrint) tot allò que amaga i que fa gran el territori és molt reconfortant.

La història és avorrida? 

Sempre dic que si ens haguessin explicat la història de la mateixa manera que faig jo seria la nostra assignatura preferida, i no la més avorrida. Cert és que en una edat tan tendra, a l’escola, no ens poden servir alcohol, i per tant no és viable. (Riu). La història ben explicada és apassionant, i no cal que ens inventem res.

Alguns dels teus tastos als què hem assistit ens mantenen més atents que una sèrie de Netflix...
 
(Riu). No ho sé. Parlem amb els productors. Estic oberta a noves experiències...

El tast de “Dones de l’Empordà” has combinat la Història en majúscules, amb la història en minúscules, de cada dona. Quin paper hi juguen les històries en l’enoturisme?

Crec que avui en dia la major part de la gent que visita el territori  i que s’interessa per anar a tastar vins veu l’enoturisme com una introducció cultural al territori. Això vol dir combinar la Història en majúscules, i les històries (en minúscules) que formen part de la gent que tira endavant dia a dia amb això tan difícil i bonic com és fer vi.   

A Glops d’història has treballat en la recerca del paper dels monestirs elaborant vi, i has fer tastos en espais patrimonials poc concorreguts. Com és aquesta feina?

És una mica donar sentit a la feina que he fet en els anys de formació. Amb l’excusa de fer una copa de vi mostrem a la gent el territori. Penso que és un binomi triomfador, perquè acostes nous públics a visitar llocs que probablement no els haguessin interessat. Les pedres ben explicades, amb el fil conductor del vi, són un gran recurs turístic, lligat a la vinya i el vi.

A l’Empordà hi ha història per donar i per vendre. Hi ha alguna etapa històrica en la qual et sentis més còmoda? 

Crear relats és sempre un privilegi, sigui el moment històric que sigui, i sigui l’element patrimonial que sigui. No tinc un lloc preferit, però sí que en tinc de mítics, com pot ser Empúries, Sant Quirze de Colera, el Monestir de Cruïlles,... Llocs que potser són menys trepitjats, i que gràcies al projecte de Glops d’història s’impulsa que la gent trepitgi el rerepaís empordanès, i això segurament és de les coses que et fan sentir millor fent aquesta feina.

Com a dona, com et sents quan dones a conèixer el paper invisibilitzat d’altres dones en la història?

Bé, penso que al final és feina nostra, feina de les dones que en el dia a dia hem trencat aquest sostre de vidre i estem aconseguint explicar una mica més sobre nosaltres. Penso que posar-nos en valor és un deure que tenim, ja que durant segles s’ha invisibilitzat el paper que ha tingut la dona en molts àmbits laborals, no només el vi. El meu és l’àmbit del vi i la història, i per tant, part de la meva feina també és posar en valor i explicar aquestes històries que han estat amagades durant tant anys.

Image

Tast de 10 dones 10 de l'Empordà a l'antiga cooperativa de Capmany (Alt Empordà)

tast de 10 dones 10

Un dels tastos més especials del Vívid 2024, el festival de l'enoturisme de l'Empordà, és el de "10 dones 10 de l'Empordà", dirigit per Romina Ribera. A la presentació hi van participar amb els seus vins diferents elaboradores de l'Empordà.

Una entrevista publicada amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.