Què és Corpinnat? Totes les respostes sobre els seus escumosos

23 Maig 2021
Què és Corpinnat? Totes les respostes sobre els seus escumosos

Respostes a totes les preguntes sobre la marca col·lectiva Corpinnat


Què és Corpinnat?


Corpinnat és una marca col·lectiva, creada el 2018 i reconeguda per la Unió Europea, que pretèn distinguir els vins escumosos de qualitat dels seus cellers adherits. Entre d'altres compromisos, els vins escumosos de Corpinnat han d'estar elaborats al cor del Penedès, amb raïm 100% certificat ecològic, collit a mà i vinificat a la propietat.


Els cellers de Corpinnat fan Cava?

Els cellers de Corpinnat no fan Cava. Fan escumós de qualitat Corpinnat, que s'elabora tècnicament igual que el Cava, o que el Champagne a França, a partir del mètode tradicional (o champenoise) que consisteix en què el vi fa la segona fermentació en ampolla. Els vins escumosos de Corpinnat es poden mesurar segons el seu grau de sucre (Brut Nature, Brut, Semi-Sec, o Dolç) i segons l'envelliment (Reserva, Gran Reserva, etc). Molts d'ells porten la data de degollament, com a signe de qualitat i compromís amb el comprador, que sap que durant els mesos següents és el moment òptim de consum.

 

Per què és va crear Corpinnat?

Els cellers que originàriament van crear Corpinnat es van escindir de la DO Cava. Després de molts anys de formar-ne part (el Consell Regulador es van fundar el 1986) van creure que era el moment de marcar diferències en tres aspectes: la qualitat, l'origen i l'envelliment. La seva marxa va provocar una gran polèmica, com va explicar el seu primer president, Xavier Gramona, en una entrevista a ENOTURISTA el 2019.

Image

 

Quins són els grans compromisos de Corpinnat?

Compromís amb l'origen

Un dels principals compromisos de Corpinnat és l'origen. El territori Corpinnat es considera en la seva definició com "el bressol dels grans vins escumosos dins de la històrica regió vitivinícola del Penedès". Per ells "el clima, la terra i el paisatge, i una dilatada experiència en el conreu de la vinya confereixen en aquest enclavament les condicions òptimes per a l’elaboració de vins amb una personalitat única".

Compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient

Els cellers agrupats a Corpinnat es comprometen a fer una collita manual 100% ecològica certificada. Els cellers donen prioritat al cultiu de les tres varietats blanques històriques del Penedès, el Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada. A més, aposten per la "sostenibilitat del territori i el paisatge".

Compromís amb el procés d'elaboració

El 100% de la vinificació s'ha de fer a la propietat. Els vins escumosos Corpinnat "posen en valor l’ofici de l’elaborador, i garanteixen l’estil i la qualitat des de l’origen".

Compromís amb la qualitat

Un altre dels grans compromisos és el d'elaborar els seus escumosos amb llargues criances. Segons Corpiunnat "el clima, la terra i les varietats tradicionals confereixen a aquests vins escumosos una capacitat de criança en ampolla que sempre serà superior als 18 mesos". Tanmateix, l’elaboració d’un escumós superior als 30, i un altre als 60 mesos d’envelliment és la prova del compromís dels cellers Corpinnat amb les llargues criances. Actualment el 15% dels escumosos elaborats a la DO Cava, per exemple, tenen més de 9 mesos d'envelliment.

Compromís amb el viticultor

Corpinnat es compromet també amb la cadena de valor de la vinya al celler. Per això entre els seus eixos hi ha "la viticultura sostenible i la conservació del paisatge, juntament amb la dignificació del paper del viticultor", que "comporta l’ús de raïm de collites pròpies o d’aliances de llarga durada amb viticultors, amb un preu mínim garantit".

 

Quins són els principals focus de conflicte?

Sobretot la diferenciació. Els cellers agrupats a Corpinnat reclamaven una posició singular i preeminent dins de la piràmide del Cava, per distanciar-se de caves que, en aquell moment, es podien vendre a 2 € als lineals de supermercat, elaborats amb raïms provinents de tot l'estat (sempre i quan vinguessin de municipis accepats dins de la DO Cava), sense diferència per la collita manual, el cultiu ecològic (o biodinàmic), els baixos preus del raïm i la vinificació al celler. Moltes d'aquestes reclamacions encara no s'han resolt, però el 2020 la DO Cava va aprovar una gran reforma per encaminar-se en una direcció completament diferent a l'anterior, que encara s'està desplegant. Entre d'altres mesures, s'ha permès posar la zona d'origen als Caves de Guarda Superior i s'ha promogut el distintiu d'Elaborador Integral, que certifica que el 100% del raïm (sigui quin sigui el seu origen) es vinifica a la propietat.

Image


Quins cellers formen part de Corpinnat?

A l'estiu de 2022 són 11 cellers:

Gramona
Llopart
Nadal
Recaredo
Sabaté i Coca
Torelló
Huguet de Can Feixes
Júlia Bernet
Mas Candí
Descregut
Pardas

 

Quina és la situació de Corpinnat?

La seva posició de prestigi al capdamunt de la piràmide de qualitat dels escumosos catalans (i espanyols) fan de Corpinnat un objecte de desig. Desprès d'una primera etapa marcada pel distanciament total, el president de la DO Cava, Javier Pagès va demanar en una entrevista a ENOTURISTA que Corpinnat es plantegés al retorn del Consell Regulador de la DO Cava. L'argument és que la nova legislació del Cava donava resposta a les reclamacins històriques dels cellers escindits: la zonificació (que mostra l'origen de cada ampolla) i la segmentació (que marca la criança dels escumosos, allargant el seu envelliment mínim, especialment als Reserva i Gran Reserva.

Paral·lelament la DO Penedès ha conversat amb Corpinnat perquè els 11 cellers (molts dels quals fan vi en el paraigües de la DO Penedès) s'agrupin dins de la seva marca pròpia d'escumosos, Clàssic Penedès. En aquests moments les condicions de qualitat, ecologia i llargues criances encara s'estan debatent. 

Image

Dades de contacte de Corpinnat

Adreça: Plaça Manuel Raventós, 1, 1r. 08770 Sant Sadurní d'Anoia - Barcelona
Web: www.corpinnat.com
eMail: info@corpinnat.com
Telèfon: +34 678 024 960
Comunicació: +34 690 357 860

* Totes les imatges d'aquest article són propietat de Corpinnat