El Priorat va més enllà de vinyes, cellers i vins. És un indret sorprenent amb natura, pobles vius i gastronomia autòctona. Hem demanat consell a Priorat Enoturisme, i ho hem posat a prova.
PRIORAT ENOTURISME
El Priorat que sedueix el món és diferent del de la gent que hi viu. Hi ha un comarca disposada a sorprendre l'enoturista més ben informat. Un conjunt de pobles per ser viscuts amb la calma de la seva gent. De monuments arquitectònics per ser observats amb la pau de la història. De senders de natura per ser recorreguts sense pressa. De serralades per ser coronades. De corriols per ser descoberts amb bicicleta. De cels amb tantes estrelles que oblidarem la llum de les grans ciutats. És el Priorat viscut pels que millor el coneixen.
DORMIR AL PRIORAT
Esmorzar de forquilla amb productes de proximitat del Priorat
L'hotel té només 10 habitacions. Quan baixem a esmorzar sentim que l'olor de cafè acabat de fer només és per a nosaltres. La parella que el regenta té un tracte pròxim, i ens fan sentir com a casa. Un pastor alemany custodia la taula, que és una declaració de principis: tot és bo, i tot és pròxim. Pa de poble, truita acabada de fer (hi ha ous sobre la taula) embotits artesans, iogurts amb pètals, melmelades artesanes, fruita del temps... i un croissant sense banyes! Esmorzem amb les vistes de la Serralada de Montsant, planificant potser una excursió fins a Escaladei. Des de l'hotel ens ajuden a trobar plans i ens ofereixen contactar amb agències de viatges especialitzades de la comarca, que fan packs i activitats a mida.
PARC NATURAL DEL MONTSANT
Vistes al Parc Natural de la Serralada de Montsant
La vida transcorre sense pressa, a la velocitat del Priorat. Pugem amb el cafè i el suc a la terrassa de l'habitació. La serra del Montsant també es desperta a poc a poc. Ha plogut i la brisa encara no ha escampat la boira. El Priorat és una destinació ideal pels amants de l'aventura. Tot l'any s'hi fan caminades, escalada o cicloturisme, a l'abric del Parc Natural de la Serralada de Montsant, al nord, i l'Espai Natural de la Serra de Llaberia, al sud. Hi ha paisatges, boscos, miradors i camins envoltats de calma, on sentir-se plenament a gust si ets amant de la vida rural.
POBLES VIUS
Gratallops, damunt d'un turó envoltat de natura i de vinyes.
El Priorat també es pot descobrir en cotxe, recorrent les carreteres estretes, i observant una comarca que conserva vinyes centenàries, cisellades per costers, o bancals. Les vinyes tenen un encant magnètic, qualsevol època de l'any. Hi ha una gran diversitat de terrers, que fan de la comarca una postal de colors i textures. Fem parada a tants pobles com podem. Els carrers són menuts, nets, molts d'ells amb flors als balcons. Al matí i al vespre passen els vehicles que treballen la vinya. Són els viticultors heroics. A les places i carrers queda la calma, els edificis nobles, el patrimoni intangible de l'autenticitat,... i l'olor de vi a cada portal, on s'hi amaga un celler.
FIRES DE VINS TOT L'ANY
El Priorat batega vi. A la comarca hi ha dues denominacions d'origen: la DOQ Priorat, que comprèn els municipis d'influència històrica d'Escaladei; i la DO Montsant, que reuneix els pobles que envolten el centre de la comarca. A gairebé cada poble hi ha cellers, i possiblement a la majoria hi hagi fires del vi. El tast de carinyenes a Porrera, la Festa de la Verema a l'antiga de Poboleda, el Tast de les Mines de Bellmunt, el Tast de Tardor de La Morera, el Tast amb Llops a Gratallops... I la Fira del Vi de Falset, que cada mes de maig acull activitats d'enoturisme per gaudir de visites als cellers o tastos especials. Bona part dels cellers que obren portes formen part de Priorat Enoturisme.
MENJAR AL PRIORAT
Cuina tradicional del Priorat feta amb brasa
L'oferta gastronòmica del Priorat és molt diversa. Els establiments de Priorat Enoturisme tenen en comú l'aposta per producte de quilòmetre zero, el treball amb productors locals, i l'afany per mantenir i promoure les receptes tradicionals. Hi ha plats ancestrals, com el potaco (de tonyina salada i patates), el conill amb cargols, o la famosa truita amb suc, que és una truita (amb fesols, espinacs, o bacallà) banyada en salsa. De postres no us perdeu el menjar blanc, o les orelletes. L'oli del Priorat també té personalitat pròpia. Bona part està dins de la DOP Siurana. Darrerament s'estudien les diferències entre "l'oli de muntanya", que té característiques singulars.
GASTRONOMIA DE PROXIMITAT
Arròs del Delta amb cargols, xai i herbes en una cooking class
A tot això podria semblar que la cuina del Priorat és clàssica, però just el contrari. Cada proposta culinària ens sorprèn. Als afores de Falset, per exemple, trobem un antic mas convertit en hotel amb cinc habitacions i restaurant. La brasa està encesa tot l'any i l'olor de fum és evocadora. La família ens ha preparat una divertida cooking class d'arròs tradicional al foc de llenya, cuit amb sarments de vinya. Ens posem un davantal. Anem amb ells a l'hort a collir herbes fresques. Ajudem a preparar una llonganissa a la brasa, amb mongetes blanques, pebrots verds i nous de la finca. I finalment ens cruspim l'arròs directament de la paella, amb culleres de fusta. És una experiència revolucionària que dos turistes se sentin viatgers i que aprenguin els valors de la sostenibilitat i la cultura local.
FALSET, CAPITAL DE LA COMARCA
Els restaurants de Priorat Enoturisme tenen una gran carta de vins
De la cuina on el propietaris estan als fogons, fins a propostes més modernes. Un altre restaurant, a tocar de la Cooperativa de Falset-Marçà, ofereix una cuina de base tradicional, oberta a l'experimentació. Obren entre setmana i els caps de setmana, amb menús d'arròs, d'empresa i degustació. Tenen una carta de vins majúscula (majoritàriament del Priorat). Més enllà de la proposta culinària, és una sala lluminosa, molt tranquila, oberta a una gran terrassa, amb vistes a Falset: la Cooperativa modernista construïda per Cèsar Martinell, l'església de Santa Maria de Falset, i l'històric Castell.
OFERTA GASTRONÒMICA VARIADA
La cuina moderna i innovadora conviu amb les receptes més ancestrals
La cuina del Priorat sap festejar molt bé amb el rebost de productes de la comarca. Durant tot l'any es fan fires de producte, com horta, tòfona, bolets, olis,... que mariden amb els vins del Priorat i els olis de la comarca. És un goig saber que els establiments de Priorat Enoturisme transporten la riquesa de la comarca a les cartes dels restaurants. El Priorat disposa de locals amb Estrella Michelin, i espais amb menús equilibrats. Restaurants que només obren els caps de setmana, i d'altres que tenen obert cada dia. Llocs on capbussar-se en el receptari tradicional i espais que repensen la cuina més creativa.
HOTELS URBANS I AMB ENCANT
Al Priorat també hi ha hotels urbans on gaudir de la capital
Falset exerceix de capital de comarca, amb una oferta gastronòmica molt variada. A pocs carrers hi ha un establiment que acaba de fer els 100 anys. És un hotel amb restaurant fundat el 1923. Disposa de 28 habitacions, restaurant, sales de banquets i un enorme jardí interior, a tocar de les eixides de les cases del centre. A la suite s'hi pot arribar des d'un ascensor privat. L'habitació és gran com un apartament, amb sala d'estar, llit king size i lavabo amb hidromassatge. La suite té una terrassa amb vistes al Castell de Falset.
ALLOTJAMENTS COM A CASA
Els establiments associats et fan sentir com a casa.
Ni tan sols en els establiments més grans és difícil que un hoste deixi de sentir la proximitat i el tracte familiar. Hi ha espais que són emblemàtics. Aquest hotel centenari transmet història, autenticitat i qualitat. Un gran espai de trobada al centre de Falset, on convertir les sobretaules en un Bé d'Interès Cultural. Són llocs on gaudir de bons moments. Molt versàtils. On beure la història líquida de la comarca, al costat de la llar de foc, o a la fresca de la posta de sol del jardí.
NATURA I DESCONNEXIÓ
Alguns dels allotjaments admeten mascotes
El Priorat té hotels amb encant, apartaments i cases rurals. Fins i tot espais on menjar i dormir, sense moure-us de lloc. Hi ha masos envoltats de natura, entre costers de vinya, avellaners i oliveres. Aquest establiment, entre Falset i Porrera, és un veritable retir per fer vida rural. Les habitacions exteriors donen a un mirador encisador, amb taules i cadires. Els amants de les estrelles gaudiran d'un cel amb la qualificació StarLight de l'establiment, i del Parc Natural de la Serralada de Montsant. És un espai on valorar el silenci.
HOSPITALITAT DEL PRIORAT
Esmorzar amb tarta artesana i truita de carbassó amb vistes a la vinya
Tot el que tenen en comú els restaurants i allotjaments de Priorat Enoturisme és l'autenticitat, el tracte pròxim i l'hospitalitat. És una oferta per fer una escapada, o vacances en família, o amb la mascota. En molts casos és un turisme que ha d'anar acompanyat de bones pràctiques, perquè són persones que ens obren literalment la porta de casa seva, que cuinen per nosaltres els aliments de temporada, com és el cas d'una deliciosa tarta de cireres. Des de la taula parada, a l'hora d'esmorzar, hi ha una calma impagable. Els ruquets pasturen al prat. La tumbona espera pacient l'hora de la migdiada. Són estampes del Priorat que només es poden viure de la mà de la gent que millor coneix la comarca.
Un article escrit amb la col·laboració de Priorat Enoturisme.