Com una visita enoturística pot donar valor afegit a una ampolla?

26 Novembre 2021
Com una visita enoturística pot donar valor afegit a una ampolla?

ENOENTREVISTA

Josep Maria Albet: "L'enoturisme ens pot ajudar a donar més valor a una vinya, i per tant, més valor a les ampolles"

"La vinya d'El Fanio és la més bonica que tenim a Albet i Noya", assegura el propietari, Josep Maria Albet. Durant tota la vida la va treballar l'Epifanio, que la vendre al celler fa uns anys. Com a record mantenen el nom a la vinya i al vi: El Fanio. Un xarel·lo de vinyes velles, saborós i fresc, que creix sobre una vinya amb poca prodfunditat de sòl, amb un llit de pedres. Des de fa uns anys l'han pentinat, perquè les pedres facin murs de pedra seca, en un paisatge més propi de Mallorca que del Penedès. La Ruta d'El Fanio permet a l'enoturista visitar una vinya única i tastar el que vi en surt. Des del celler estan convençuts que amb el valor afegit podran seguir cuidant de vinyes úniques. En parlem amb Josep Maria Albet, el propietari del celler Albet i Noya.

Què us agradaria ensenyar al visitant que faci la Ruta d'El Fanio d'Albet i Noya?

És una ruta de cornisa, perquè els trams van passant per zones elevades que són les muntanyes d’Ordal. Veus el Penedès com si mirèssis una maqueta de Gaudí, que està posada al revés. Ets dins un escull de corall i veus la plana del Penedès, que fa 52 milions d’anys era una llacuna. L’escull estava submergit i la llacuna més aixecada. Per tant, és una visió que no es pot veure enlloc més del Penedès, que avui és un mar de vinyes. Crec que és molt suggerent.

La vinya d'El Fanio és un lloc molt especial, amb parets de pedra seca. És un ofici que s'ha de reivindicar? 

A la vinya d'El Fanio hem fet una feina de conservació millorant els 17 murs de pedra seca que hi havien. Quan hi vas tens la sensació que no ets al Penedès, però hi estàs. Estàs a les muntanyes d’Ordal, que és una subzona molt especial. I aquí hem volgut mantenir els murs de pedra, els hem refet amb les tècniques de l’escola mallorquina, que són més duradores. L’aspecte és impressionant! Encara ens falta molta feina per fer. És una tasca de molts anys, potser en 20 o 30 anys. Ja es veu el treball que estem fent i ja transmet el que volem que transmeti.

Image
Les vistes des de la part alta de la vinya d'El Fanio us permeten gaudir d'aquests paisatges. La visita culmina amb un esmorzar de pagès amb una ampolla d'El Fanio.

Creus que  quan la gent visiti la vinya d'El Fanio notarà aquesta riquesa a la copa?

A la copa d'El Fanio es nota la geologia del terreny. En el vi hem fet un treball molt d’acord amb el terrer. El terrer transmet molt aquest escull coralí del mar, que avui són vinyes del Penedès. Això ho trasmet el vi, té una mineralitat i el treball del celler ha anat en aquest línia. És un vi que transmet perfectament el paisatge on ha nascut.

Creus que aquesta línia nova d’enoturisme, que inclouen una visita a una única vinya i amb un únic vi, ajuden a donar valor als petits projectes?

Crec que sí. Aquesta vinya explica tot això. I explica molt bé que no totes les vinyes són iguals. Diferencia les vinyes a la plana en terres fondes amb molta producció i altre són reminiscències de l’antigor que encara perduren i que sortosament podem mantenir. Si no poguéssim fer el vi d’El Fanio i valorar-lo una mica, seria molt dificl mantenir això. Si un viticultor ha de vendre el raïm a preus normals, axò no ho pot fer. Ha d’haver valorització del producte en base al terrer on ha nascut i ha de ser una producte molt especial, i el Fanio ho és!

Escolta l'entrevista Josep Maria Albet i Noya que vam fer durant el programa de ràdio 'El podcast de l'Enoturista'.