Vinyes Domènech fa una crida viral a rellançar la restauració

17 Abril 2020
Vinyes Domènech fa una crida viral a rellançar la restauració

#IGTVLIVE AMB JOAN IGNASI DOMÈNECH

"Omplim els restaurants, consumim proximitat i tot fluirà cap als productors"

Un mes després que bars i restaurants haguessin de tancar les portes ha sigut un elaborador de vins qui ha proposat una solució per revitalitzar els ingressos. En una entrevista en directe per Instagram Televisió amb ENOTURISTA, Joan Ignasi Domènech, propietari de Vinyes Domènech, ha proposat que el dia després del desconfinament la gent acudeixi de nou als restaurants, de forma ordenada, amb seguretat i en la mesura de les seves possibilitats econòmiques. Domènech creu que serà la guspira que actui "com un motor d'arrencada" per les magres economies dels restauradors, i que serà la primera baula d'una cadena de valor que arribarà fins els productors. El vinyater ha reivindicat el paper dels cuiners i sommeliers de Catalunya a l'hora d'impulsar el vi català. Podeu llegir 10 de les reflexions més destacases que va fer l'elaborador de la DO Montsant en una entrevista amb ENOTURISTA. 

 


1) "Omplim els bars i els restaurants"


“L’endemà del desconfinament hem d’omplir els restaurants. El coronavirus és un problema global, però les solucions han de ser locals. No cal fer una gran despesa. Segur que tots serem més pobres, perquè amb dos o tres mesos sense produir hi haurà una baixada del PIB evident. Però el que caldrà és moure els diners. Serà com un motor d’arrencada en un cotxe que s’ha quedat sense bateria. Si tots sortim al mateix dia, omplim restaurants i bars, consumim productes de proximitat, tota la cadena de valor fluirà fins el productor. Hem de tancar el cercle. Està a les nostres mans! Sempre esperem que algú faci les coses per nosaltres. Fa 15 anys que hem fotut la pallissa als restaurants perquè servissin més vins nostres, més vins catalans... i ho han fet!  Ara és el nostre moment i som nosaltres qui hem de hem de tornar-los aquest suport. L’endemà sortim tots a menjar. Serà la manera més ràpida i viable de tancar el cercle”.2) "La restauració s’haurà d'afinar, però no canviar"


“És un moment difícil. Conec a molts restaurants i sé que són molt bons. Aquests dies estic en contacte amb ells i ajuda molt escoltar i no només parlar. Els dies que vindran hauran d’afinar la seva feina, no canviar. El restaurant no sap quan obrirà i quan ho faci dependrà de la mobilitat (que no n’hi haurà), del turisme (que trigarà). A més, cada restaurant té els seus problemes: n’hi ha que els van agafar amb deutes, amb préstecs, amb inversions pendents.... Quan puguin reobrir hauran d’entomar els consells de Sanitat. Potser han de posar taules més grans, fer espais més amplis,... Segur que cada negoci té les seves línies pensades, però jo crec que ara tots hauríem de comprar els xecs dels dinars de Nadal i d’altres celebracions per avançar-los uns ingressos abans d’obrir”3) "Valorem més allò que tenim més a prop"

“Cada cop que hi ha hagut una gran crisi sempre n’hem sortit més forts. Segur que ens en sortim! Però haurem de fer petites modificacions, sobretot de les prioritats i del punt de vista. Donem més valor a les nostres decisions, a on invertim els diners, a qui votem. Valorem el que tenim a prop de casa! No s’ha de menysprear res, però pensem bé si ara és el moment de comprar coses que venen de l’altra punta del món o hem de valorar el que tenim a prop”,
 


4) "Vendre online sense oblidar les botigues"


“Crec en les noves tecnologies i en el paper de les xarxes. Ben aviat posarem en marxa una botiga online, per poder comprar els nostres vins a través de les plataformes amb qui ja treballem. Vull agrair la feina de totes les botigues que venen vins. N’hi ha que són vinoteques i no poden obrir la persiana, tot i que també són botigues, que paguen els seus impostos i que ara estan en desigualtat de condicions. Crec que la venda online és bona, però hem de saber conviure amb la tradicional. És com jo, que conec les noves tecnologies, però no puc destinar-hi el temps que tinc, que el necessito per aprendre més. Vull dir que ara  no és moment de parlar de percentatges, Ara és el moment de canviar el destí. No ens distraiem fent números; no és moment de perdre temps. És moment d’actuar”.5) "No hem venut ni una sola ampolla en un mes"


“No recordo que vol dir vendre. Fa un mes que no hem venut ni una ampolla. Avui ens ha vingut una comanda de Bèlgica. Després hem vist que ven online. Les exportacions també estan molt aturades i depenen de cada país. Hi ha llocs on les exportacions no estan tancades. D’altres, com la Xina, s’estan recuperant de la sacsejada i tots anirem exportant cada vegada més a mesura que torni la normalitat. Costarà normalitzar. Patirem molt i ens haurem d’estrènyer el cinturó.  Però hem de donar valor a la nostra cultura mediterrània. Saber menjar. Saber beure (amb moderació). Això no ho canviarà ningú”.


Image

Un moment de l'entrevista entre Joan Ignasi Domènech i ENOTURISTA, que es va emetre en directe en una Storie Live

 

6) "Hi ha més morts per contaminació que per coronavirus"


“Som vulnerables. La natura no es pot controlar. És biologia, física, química, geologia, milions de microorganismes interactuant. No destinem més recursos al control. No podem pensar que no som responsables d’haver arribat fins aquí. Si arrenquem un bosc destruïm un ecosistema, milions de microorganismes han variat, augmenta la temperatura mitjana del planeta. Tot el que hem fet en els darrers 50 anys té conseqüències. El que més em preocupa és el cinisme. Quants anys fa que sabem que la contaminació atmosfèrica de Barcelona és de les més altes d’Europa? Sabeu quants morts hi ha per contaminació cada any? Més que pel Coronavirus! La natura és imprevisible, però ens ha agafat amb una distància enorme. Els professionals s’han jugat la vida sense material. La lliçó més bona és que ara hem fet un sol partit, un sol color, ens hem unit tots. Calia esperar que les coses es posin tant difícil com per fer un col·lectiu real?”


 

7) "Les feines no essencials al celler estan aturades"


“La Rita i jo ens hem quedat a la casa de Barcelona. Tinc una afecció de salut i sóc grup de risc. A més, la meva mare està ingressada amb Alzheimer en una residència al Maresme. Per això hem decidit no quedar-nos al celler. Els nostres fills, el Marc i l’Edgar, estan bé. També la gent del celler: tenim un equip que funciona sol. Per seguretat i salut cada dia puja a les vinyes una sola persona. Un dia a la setmana hi van els tres i es coordinen amb mi per vídeo-conferència. Jo sóc prescindible, ara. Les feines no essencials s’han aturat del tot”.
8) "Catalunya té un gran enoturisme"


“Crec que serà una bona sortida. Nosaltres estem molt lluny, a Capçanes. Allà no hi poden arribar autocars. Caben pocs cotxes, perquè sinó hauríem d’arrencar ceps i no penso fer-ho. Jo crec que fem experiències, perquè arrobar fins allà és tota una experiència. Catalunya és un lloc on l’enoturisme es fa molt bé. A la Costa Brava, al Penedès, el Priorat, el Montsant. Tenim grans espais a l’aire lliure. Serà una gran manera de compartir la natura i conèixer un destí, ara que potser la gent no podrà anar de vacances”.9) "Apostem per varietats nostres, com la Garnatxa"


“La garnatxa està documentada des de fa més de 600 anys. La garnatxa peluda deu fer més de 200 anys. Crec que és una varietat que va patir una mutació natural per un increment de temperatures. La garnatxa aguanta bé la sequera, l’escalfament global, el canvi climàtic... És important la varietat, però encara ho és més el que tenim sota terra. Hi ha milions de microorganismes. En un gra de sorra hi ha tres milions de bactèries. No només es tracta de tirar adob de vaca, cabra o ovella.  Hem de mirar què tenim a la terra i ajudar a l’equilibri”. 
10) "Tinc un armari ple d'herbes remeieres"


“La fitoteràpia es bona per les vinyes i també per nosaltres. Després de fer un preparat de cua de cavall, per a les vinyes nosaltres també ens en fem a casa. Hi ha una moda de prendre tes que venen de l’altra banda de món i ignorem que tenim un sotabosc mediterrani, amb calèndula, pimpinella, ortiga, ,sajolida argila,... Això és la natura! Les plantes sedueixen els insectes. Què faríem sense les abelles? A casa nostra potser hi ha 30 espècies a cada metre quadrat. No només és herba verda! Ara ja floreixen les malves. Abans ho han fet les calèndules. Tot això s’incorpora a la terra. No tothom ho ha de plantar, sinó tots faríem el mateix, com quan es posa de moda el roure francès. No podem perdre la nostra singularitat