Mireia Pujol-Busquets: "Tenim la bogeria a l'ADN"

05 Juny 2023
Mireia Pujol-Busquets:

Mireia Pujol-Busquets aposta perquè l'enoturisme d'Alta Alella - Celler de les Aus sigui d'avantguarda. La directora adjunta explica en aquesta entrevista a ENOTURISTA perquè la revolta constant els manté vius.

Quin lloc ha triat perquè converséssim?

Tinc els peus clavats al Paratge Qualificat de Vallcirera, la primera vinya que vam plantar quan jo tenia cinc anys. Aquesta part més baixa de Vallcirera, la típica vall del Maresme, és un homenatge al nostre origen com a família dins el món del vi. Per mi és un orgull.

Vostè va crèixer entre ceps?

Més aviat vaig crèixer entre ampolles. Quan tenia dos anys la meva mare (Cristina Guillén) va muntar una botiga de vins. A les tardes jo anava a música, a piano, a la botiga. És allò tan típic. Recordo que els nadals eren una bogeria...

Què recorda d'aquella època?

El celler Alta Alella comença a plantar les primeres hectàrees quan jo tenia cinc anys, però no va ser fins el 2001 que vam elaborar el primer vi. El meu pare treballava en altres empreses, com a director tècnic, i jo l’acompanyava...

Sempre va pensar que es dedicaria al vi?

(Riu). No. També vaig tenir l’època de "no quiero saber nada de vino". Però és normal. Si una cosa ha d’arribar, ja arribarà. La vida són etapes, que s’han de cremar. Als meus fills ara els agrada fer la verema. Més perquè volen estar amb mi que fer la verema. Però sé que vindrà l’època que no voldran saber res i em diran "ara hem de visitar un altre celler?". Si realment vols gaudir del món del vi, ho faràs. És el que m’ha passat a mi.

Com és l'enoturisme a Alta Alella?

Intentem que sigui molt personalitzat i amb molta personalitat. L'enoturisme va començar fa 10 anys. Al principi ens adaptàvem molt a la gent. Ara ens hem transformat. Volem que la gent visqui Alta Alella: des de la nostra cultura fins als racons més profunds del celler. 

Per què a la vostra cultura és tan important l'ecologia?

Els meus pares (Josep Maria Pujol-Busquets i Cristina Guillén) van començar fent l’agricultura ecològica fa 30 anys. Eren pioners. Des de fa 17 també fem vins i caves sense sulfits. És un dels nostres valors. Estem al Parc Natural de la Serralada de Marina. Gràcies a això, hem complert el nostre somni.

Per què és un somni?

Si aquesta zona natural no hagués estat protegida, no hauríem pogut desenvolupar el nostre projecte. Això implica créixer amb una consciencia ambiental, que potser en una altre zona no la tindríem. 

És difícil trobar un paisatge intacte de vinya tan a la vora de Barcelona?

Això també ho hem d’agrair la història d’Alella. Durant moltíssims anys aquesta zona ha estat arrelada al vi. Sí que s’havia anat perdent molt, sobretot per la pressió urbanística de Barcelona. Hem hagut de ressorgir una mica: de la poca cultura i les poques hectàrees que quedaven, i donar-li l’empenta que necessitava el nostre territori.

Han conreat varietats tradicionals com la Pansa Blanca, la Pansa Rosada o la Mataró...

La tradició és un dels punts més importants de la cultura del vi. Tots els que elaborem vins volem l’origen, que està relacionat amb les varietats, el sòl, la zona, les persones, ... Per això és molt important les varietats tradicionals! Però nosaltres també tenim una mirada cap a les varietats resistents, perquè hi ha canvi climàtic.

Cada vegada en som més conscients, també gràcies a la sequera...

Molta gent n’és conscient des de fa uns anys, però els què ens dediquem a l’agricultura fa més de 10 anys que sabem que hi ha un problema ambiental. El nostre objectiu és seguir amb les varietats tradicionals, per no perdre la cultura organolèptica de la nostra tradició. Però volem varietats adaptades a les condicions climatològiques actuals.

I apostant pels vins naturals?

En els últims tres anys hem fet pét-nat (pétillant naturel, o ancestral) i orange wine (vins blancs brisats).Tenim més idees. Tinc la sort de viatjar molt. Tasto coses i torno amb moltes idees, que ens posen a prova a mi, el meu equip. Què avorrit seria! Hem de seguir "a tope"!      

Com s'imagina que serà el celler d'aquí a 10 anys?

No penso tant enllà: vaig al dia a dia. Ara volem dominar molt bé la viticultura. Tenim gairebé 50 hectàrees. Això és un miracle a la DO Alella. Hem d'ordenar bé aquest territori, apostar per les varietats resistents: plantes adaptades i que visquin de la millor manera amb la climatologia que tenim.

I a nivell de vins?

Hem de seguir fent bogeries, i deixar anar la nostra imaginació, que ho fem molt bé. I amb el centre d’enoturisme, anar més enllà. Oferim moltíssimes coses i ja ens hem plantejat donar una volta més. 

Recentment us han donat el premi a Millor Experiència Enoturística en els àmbits Cultural, Social i Esportiu dels Premis Vinari d'Enoturisme 2023. Quines altres bogeries tenen al cap?

Ho tinc a l’ADN. La meva germana i els meus cosins tenim una manera d’estar sempre investigant, creant, buscant inquietuds... Això, o s’hereta, o s’aprèn. El món del vi també ho porta això. Pel nostre tipus i mida de celler, fa que hagi de ser així. Si no, no seríem gens interessants.

MÉS INFORMACIÓ

Visita al celler Alta Alella.

Què vol dir ser 'Elaborador Integral' de la DO Cava?