Millors cellers i restaurants on fer calçotades amb bons vins

31 Gener 2025
Millors cellers i restaurants on fer calçotades amb bons vins

Algunes de les millors calçotades de Catalunya que pots trobar en cellers i restaurants. Descobreix on menjar calçots amb bon vi o fer calçotades amb maridatge de vins. Aquesta és la recomanació d'ENOTURISTA actualitzada el 2025.

Millors calçotades a Catalunya

Descobreix les millors calçotades a cellers i restaurants amb calçotades i vins el 2025. Hem seleccionat les experiències més recomanables prop de les ciutats de BarcelonaGirona, Lleida i Tarragona. Tot i que l'oferta d'enoturisme gastronòmic sol concentrar-se a la capital del calçot, Valls (Alt Camp), i a la demarcació de Tarragona. Un dels productes més apreciats és el calçot de Valls amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

CALÇOTADES A CELLERS

La calçotada és una tradició molt arrelada a Catalunya. Els calçots es couen amb foc intens a la brasa. Un lloc amb molt encant per menjar calçots és entre vinyes. Hi ha una àmplia oferta per degustar calçots a cellers, tot i que en aquest article t'hem seleccionat els millors. Gaudeix de la natura, escapa't en un entorn rural, viu una autèntica calçotada. Acompanya-la dels vins de cada celler. 

CALÇOTADES AMB MARIDATGE DE VINS

Els calçots només es poden degustar en un temps concret de l'any. Depenent del clima, l'època de menjar calçots sol anar de primers de desembre a finals de març. El calçot és un menjar deliciós, que marida perfectament amb vins de la zona. La combinació dolça del calçot i contundent de la salsa romesco es pot acompanyar de vins negres, rosats, blancs, o escumosos.

ON MENJAR CALÇOTS AMB BON VI

Visita un celler, gaudeix d'un tast de vins i queda't fent una calçotada. Els cellers visitables que fan calçotades solen tenir un restaurant propi, o un servei de restauració per acompanyar els calçots de carn a la brasa, mongetes blanques, verdures a la brasa, i postres. És una oferta deliciosa, que es completa amb els vins i caves artesans de cada celler. És una experiència enogastronòmica diferent, que s'adapta a diferents butxaques, i a totes les edats.

IGP DE VALLS A TARRAGONA

Els cellers que et recomanen en aquest article elaboren els seus vins dins d'una Denominació d'Origen (DO), que és garantia d'origen i traçabilitat. En el cas del calçot, el seu origen també és molt important. Per això el Calçot de Valls té Indicació Geogràfica Protegida. El calçot sol acompanyar-se de la salsa de romesco, feta amb una base de tomàquet escalivat, fruits secs i un toc de vinagre, ideal per arrodonir el gust del calçot.  

Calçotades al Penedès

Image

Mas Rabell. Sant Martí Sarroca. Penedès. Barcelona.

És el restaurant d'esdeveniments de Família Torres, ideal per fer calçotades, reunions d'empresa, o trobades familiars privades. Mas Rabell és l'essència del Penedès: és una encantadora masia del segle XIV, envoltada de vinyes, amb menjadors amplis i lluminosos, on menjar productes de proximitat i vins de la terra.

Preu: 48 €

Dies: tots els diumenges de febrer ( 2, 9, 16 i 23) i els diumenges 9 i 16 de març.

Calçotades al Priorat

Clos Figueras. Gratallops. Priorat. Tarragona.

El restaurant Les Figueres del celler Clos Figueras de Gratallops ofereix menús amb tast de vins i calçotades, on maridareu els seus grans vins del Priorat amb productes de proximitat i ecològics, amb una clucada d'ull a la cuina internacional. Hi ha menús i carta de plats de Les Figueres.  El restaurant té amplis finestrals i terrassa, que dóna al jardí. Tasteu els vins amb menús deliciosos i fàcils d'escollir, amb opcions de maridatge, o experiències de temporada com el menú de la calçotada. Escales amunt hi ha el superb Bed & Breakfast de Clos Figueras, on completar una experiència descomunal.

Preu: 44,50€

Restaurants de cellers amb calçotades

Canals & Munné. Sant Sadurní d'Anoia. Penedès. Barcelona.

Gaudeix d'una calçotada al restaurant d'unes caves històriques de Sant Sadurní. El menú gran calçotada inclou una teula de calçots a la brasa sense límit i carxofes a la brasa, graellada de carn i postres. També hi ha opcions veganes. Per a cada 4 persones: una ampolla de cava o de vi. El restaurant recomana reservar amb molt de temps.

Preu: 44,95 €. La Calçotada es pot combinar amb Visita a caves i tastos (+10 €)   

Dies: Divendres, dissabtes, diumenges i festius fins a finals d’abril.

Calçots i caves del Penedès

Image

El Celler de l'Avi. Vilafranca. Penedès. Barcelona.

El Celler de l'Avi és un restaurant i bar de vins catalans i tapes amagat al centre de Vilafranca del Penedès, ideal per fer una ruta urbana pels millors bars de vins. Està en un jardí secret on gaudir d'una selecció de vins, caves i vermuts del Penedès i tapes acabades de fer, des de les més clàssiques com unes patates braves fins a les més innovadores com un entrepà de gall negre del Penedès. També disposa d'un acollidor espai interior amb molta història. L'espai s'ha inaugurat recentment en una de les cases pairals més antigues de Vilafranca i conserva la seva història en un petit espai museitzat. Aquest bar de vins està a tocar del Vinseum i del Mercat Municipal de la Carn de Vilafranca. Gaudeix de calçots il·limitats amb salsa romesco, acompanyat de vedella de Girona ecològica amb bolets o galta de porc al forn, i mona de Vilafranca amb xocolata. Ampolla de cava o de vi cada 4 persones (Mistinguett o vi Freyé de Vallformosa.

Preu: 35 € per persona

Dies: Dissabtes i diumenges de febrer i març per dinar i sopar (també disponible entre setmana per a grups)

Calçotades a Tarragona

Rendé Masdéu. L'Espluga de Francolí. Conca de Barberà. Tarragona.

Rendé Masdeu és el celler que va quedar arrasat després d'una riuada del Francolí el 2019. La superació familiar i la solidaritat els van ajudar a reconstruir un nou celler, a pocs metres de l'anterior, on es recorda la tragèdia i es mostra amb orgull el camí cap al futur. Durant la visita podreu descobrir les restes de la riuada, les imatges de la recuperació de les ampolles de vi de fang, mentre visiteu l'antic Molí de Poca, datat del segle XII i descobriu com el celler elabora vins i escumosos de llarga criança. Al costat del celler hi ha el restaurant Four Events, on pots gaudir d'un menú de calçotada amb visita al celler. 

Preu: 45 €. La Calçotada es pot combinar amb visita a Poblet i visita al celler amb tast de 4 vins al celler (+20 €)   

Dies: de dimarts a diumenge fins Setmana Santa

Calçotades a Lleida

Castell del Remei. Penelles. Lleida.

Celler històric fundat el 1780, sent el celler més antic de Catalunya en l'elaboració i etiquetatge de vins amb criança. El celler té restaurantenotecabar de vinssantuariestany, i un entorn natural deliciós. És la joia de la corona del grup Tomàs Cusiné que també té els cellers Tomàs Cusiné, Cèrvoles i Cara Nord. El restaurant del celler Castell del Remei prepara un deliciós menú de calçotada amb aperitiu per compartir, calçots amb salsa romesco i carxofa a la brasa. I un segon plat a escollir entre bacallà al forn gratinat o graellada de carn. S'inclouen postres i vi negre Gotim Bru.

Preu: 38€ per persona

Dies: De dimecres a dilluns (dimarts tancat) fins a meitats de març

Rutes enoturístiques amb calçots

Image

Adernats. Nullles. Tarragona.

La Vinícola de Nullles, amb una espectacular Catedral del Vi ofereixen una experiència relacionada amb els calçots, tot i que no és una calçotada. S'anomena "L'Origen de la Calçotada" i inclou presentació amb copa de cava de benvinguda i croissant de calçot, trasllat amb cotxes particulars fins als camps de vinyes i calçots, passejada per observar l’època de la poda a la vinya i el temps d’arrencada del calçot, retorn al celler amb cotxes particulars, visita a la Catedral del Vi amb notes d’arquitectura i procés d’elaboració del vi i tast de 2 vins i 1 cava acompanyats de pa de calçot amb oli d’oliva i avellanes i ametlles torrades.

Preu: 24€

Dies: tots els dies de la setmana fins a finals de març si ets un grup de 6 persones o més. Algunes dates confirmades són: dissabte 22 de febrer, dissabte 22 de març i dissabte 29 de març 

CALÇOTADES PROPERES A BARCELONA

Celler Can Roda. Santa Maria de Martorelles. Barcelona.

Can Roda és un celler encantador de Santa Maria de Martorelles, a 30 minuts de Barcelona, que ofereix experiències naturals en una finca envoltada de boscos i vinyes ecològiques. Un dels punts forts són els seus maridatges perquè les germanes Milà, que són les mestresses, cuinen receptes casolanes per acompanyar els seus vins. La calçotada inclou calçots acabats de coure a la brasa amb salsa artesana feta per la Pepi i la Rosa Milà. El segon és botifarra a la brasa amb mongetes. El menú es marida amb els vins del celler. L'experiència acaba amb un passeig per l'entorn de vinyes i boscos. 

Preu: 40€

Dies: diumenge, 9 de març

CALÇOTADES A LA TERRA ALTA

Altavins. Batea. Terra Alta

La visita al celler Altavins és descobrir l’essència de la Terra Alta, amb els seus vins i en experiències divertides liderades per l'incombustible Joan Arrufí 'Papeles', enamorat de la terra i la història. Les seves calçotades són jornades enogastronòmiques on gaudir de les seves excel·lents garnatxes amb calçots, carxofes i carn a la brasa al mateix celler. Altavins és una proposta autèntica, divertida i molt amena. Ideal per aprofundir en la història, sense caure en tòpics. Com es pot llegir al mur de l'entrada al celler, els seus vins transmeten identitat, honestedat i mediterraneïtat

Dies: dissabtes, 8 i 29 de març

Calçotades a l’Empordà

Image

La Vinyeta. Mollet de Perelada. Alt Empordà. Girona.

Calçotades a l'Empordà. L'experiència és un passeig guiat per les vinyes i oliveres, amb copeta de benvinguda i aperitiu amb embotits de la casa i formatges de la Vinyeta. La cremada del calçot es fa amb sarments de vinya, calçots de Valls i romesco que la Marta ens portarà de les seves terres, la Conca de Barberà. Es complementa amb carn a la brasa de casa (carnisseria Serrapla) i els vins de La Vinyeta i de Vins de Pedra. És una activitat pensada per gaudir en família i apte per a tots els públics!

Preu: 45,50€ 

Dies: diumenges 2 i 9 de febrer

 

MÉS INFORMACIÓ

Enoturisme al Penedès

Enoturisme al Priorat

Enoturisme a Lleida