Miguel A. Torres, president del celler Família Torres, parla de canvi climàtic i escalfament global amb ENOTURISTA. És un empresari d'èxit i un activista ecològic. És la nostra Greta Thunberg.
Què li va passar fa uns dies quan anava amb bicicleta, i va veure un cotxe amb el motor encès?
Jo estava a Sitges, i sempre circulo en bicicleta. Veig un cotxe aturat davant meu en un hotel. Baixa la dona i l'home deixa el motor en marxa. Jo anava fent tombs esperant que aturés el motor. A la tercera volta, li dic: “Perdoni, fora possible que aturés el motor? Això provoca gasos d’efecte hivernacle que tenen conseqüències” Em va mirar. Vaig pensar que m’engegaria. Però va ser molt correcte. Em va dir que no ho havia pensat, i el va aturar.
Alguna vegada l'han engegat?
La gent en general és molt correcta, i ho entenen. Però estem trencant una cultura antiga i no és fàcil. Cal anar fent passes en aquesta direcció.
Miguel A. Torres al lliurament dels premis Torres & Earth de 2022
A banda de preocupar-se pel canvi climàtic, també parla amb la gent?
Sí. Estem intentant crear un canvi, i això passa per aquesta cultura de sempre de la benzina, del cotxe. Tot va en gasolina. Avui he renyat el jardiner dels pisos de Barcelona perquè enlloc d’escombrar les fulles, anava amb una màquina amb gasolina que bufa les fulles. Li he dit: “Ricardo, que abans l’escombra també anava bé”. Hem creat una cultura que tot es fa amb gasolina. I hem de canviar això.
Quines petites coses es poden fer?
Anar cap a la cosa vegetariana, és més sa.
Quina radiografia faria de la situació actual?
Estem exhaurint les possibilitats. Si el 2023, màxim 2023, no hi ha un decreixement de les emissions, haurem perdut la batalla. Ja no es podrà recuperar això.
Què diria a la gent perquè prengués consciència?
Els missatges no poden ser catastròfics perquè no t’escolten. Jo sempre parlo dient que encara som a temps. Costa de no posar sobre la taula les conseqüències.
Miguel A. Torres conversant després de l'acte de Torres & Earth
Creu que el consumidor pren consciència i valorem que hi hagi cellers que prenguin mesures per reduir la petjada de carboni?
Crec que encara no hem arribat a aquest punt. La gent quan compra una ampolla de vi al supermercat encara mira el preu, o la marca. Però sí que és cert que la premsa, els influencers sí que ha arribat aquest missatge. Anem avançant però és lent
Se sent sol?
Afortunadament vas veient el canvi. Al grup d’International Wineries for Climate for Climate Action érem 2 fa 2 anys i ara som 40. Això va creixent. Ens han reconegut a les Nacions Unides com a primera institució agrícola a sumar-se a la iniciativa Race to Zero. El missatge va creixent. Per això hi ha cert optimisme.
Què va dir-li a Alberto Nuñez Feijoo fa uns dies?
Li vaig demanar si seria possible que, com han fet a Suècia, govern i oposició es posin d’acord per prendre les mesures necessàries per reduir el consum de petroli... I no em va dir que no. I després vaig contactar amb Teresa Ribera, (vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica) per si volen seguir el tema. Com a mínim, s’ha d’intentar...
Veu possible que facin aquest canvi els governs?
El canvi ha de ser pactat. Fa un temps vaig escriure un article a El País on ja demanava que govern i oposició es posin d’acord. Si no, és impossible. Si es posa un impost a la benzina o es suprimeixen ajudes, aquell polític perdrà les eleccions. Perquè tots estarem en contra del canvi. És l’únic camí.
El canvi de paradigma suposarà un decreixement econòmic. Pot compaginar el discurs ecologista amb el d’empresari d’èxit?
Crec que sí que ens hem d’adaptar. Per damunt de tot, cal salvar les vinyes. Si no, no servirà de res guanyar diners.
MIGUEL A. TORRES
L'actual President i conseller delegat del grup de cellers Família Torres va nèixer a Barcelona, el 1941. El 1957 va iniciar els estudis de Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona, i el 1959 va ingressar a la Universitat de Dijon (França), on es va espcialitzar en Enologia i Viticultura. El 1962 es va incorporar a l'empresa familiar, que dirigía el seu pare, Miguel Torres i Carbó. Durant la seva carrera, sol viatjar arreu del món uns tres mesos a l'any, i ha visitat més de 50 països. Ha escrit diversos llibres, i en els darrers anys presideix Torres & Earth, una fundació per lluitar contra el canvi climàtic.
RECONEIXEMENTS
EL 1996 el Govern de Xile el va nomenar Gran Oficial de l'Ordre "Bernardo O’Higgins", en agradeïment als serveis en favor d'una millor relació entre Espanya i Xile, i per a la seva contribució al deenvolupament vitivinícola del país. La seva preocupació pel canvi climàtic i l'ecologia és reconeguda internacionalment. La revista Time li va dedicar un extens article, l'agost de 2011. El 2012 va rebre l'Ordre del Lleó de Finlàndia, la més alta condecoració que el Gobierno finlandès atorga a una persona extrangera. El maig de 2013, va recollir la Placa d'Or de l'Ordre Civil del Mèrit¡ Agrari, Pesquer i Alimentari, concedida pel Consell de Ministres. El 2023 va rebre La Gran Creu al Mèrit Alimentari del Govern espanyol.
Font: La Vanguardia / Família Torres.
TORRES & EARTH
Programa ambiental impulsat l’any 2008 per implementar mesures d’adaptació, reducció d’emissions i conscienciació sobre l’escalfament global. Des de fa sis edicions, lliura els premis Torres & Earth. L’any 2021, Família Torres va reduir un 35% de les seves emissions de CO2 per ampolla (directes i indirectes) respecte al 2008 i va posar en marxa un sistema innovador per capturar i reutilitzar el CO2 de la fermentació del vi. També va cofundar dos anys abans el grup International Wineries for Climate Action per impulsar la descarbonització del sector a nivell global, associació que ja compta amb prop de 40 cellers de tot el món. L’objectiu de Família Torres per al 2030 és reduir les emissions de CO2 en un 60% com a mínim i arribar a les zero emissions netes abans del 2040.
PREMIATS 2022
Els VI Premis Torres & Earth, en la categoria de proveïdors, han recaigut en el viticultor de la Terra Alta, Tomàs Peig, per reduir un 9% les seves emissions en un any; el fabricant d’ampolles de vidre Verallia, per optimitzar el transport de palets, apostar per l’economia circular, promoure la reutilització d’ampolles de vi i millorar l’eficiència energètica dels seus forns; i en el proveïdor de transport Logística Juan Ruiz, una empresa familiar de Granada, per la renovació constant del seu parc de camions amb vehicles més eficients.
El premi al territori sostenible ha estat per a Caldes de Montbui, representat pel seu alcalde Isidre Pineda i el regidor d’acció climàtica Jordi Martín, per impulsar la transició emergència mitjançant la iniciativa CEL de Caldes, una comunitat energètica local que ofereix tres modalitats en funció de la forma d’obtenció d’energia fotovoltaica i consumir-la. El seu objectiu és fomentar l’ús d’energies renovables per reduir les emissions de CO2 gràcies a la participació ciutadana, establir mecanismes de lluita contra la pobresa energètica i baixar la factura elèctrica dels ciutadans.
El naturalista i divulgador ambiental Josep Lluís Gallego ha rebut el premi Torres & Earth al millor comunicador. La seva és una trajectòria llarga i fructífera vinculada a la divulgació en defensa del medi ambient i la cura del planeta. Considerat una de les persones més influents a l’Estat espanyol en matèria mediambiental, és autor de més de 30 llibres de divulgació i col·laborador en nombrosos mitjans de comunicació. Actualment participa en el programa radiofònic Julia en la onda d’Onda Cero i dirigeix l’àrea de medi ambient i sostenibilitat d’El Confidencial.
Font: Família Torres
L'ENOTURISME A FAMÍLIA TORRES
Els cellers de Família Torres aprofiten les visites d'enoturisme i les experiències vinícoles per divulgar com combatre el canvi climàtic, quines mesures prenen, o de quina manera cultiven les seves vinyes per ajudar a fer una regeneració natural de la riquesa. Llegiu els articles relacionats:
Visita al Centre de Visites de Família Torres, a Pacs.
Visita al celler Jean Leon, de Torrelavit
Visita a Torres Priorat, el celler de Família Torres a El Lloar.
Visita al celler Purgatori, de Les Borges Blanques.
Visita al celler Castell de Milmanda, de Família Torres a Vimbodí i Poblet.
ARTICLES RELACIONATS
Entrevista a Miquel Torres sobre els Vins d'Antologia 2021 i les ovelles a les vinyes.
Què és la viticultura regenerativa, i per què la impulsa Família Torres?
Família Torres presenta els Vins d'Antologia 2022.