Marta Rovira: "Si fem vins autèntics, elegants i fins, ens farem un lloc al món"

01 Octubre 2022
Marta Rovira:

La directora de Mas d'en Gil, Marta Rovira ens explica què significa obrir les portes als enoturistes. És la més jove de quatre germanes. Durant els primers anys, la seva germana Pilar va dirigir el celler. I des de fa uns 10 anys és ella qui porta el timó. Un dels grans factors diferencials és l'impuls de la biodinàmica. En poc menys de 25 anys d'arribar al Priorat han transformat aquesta finca històrica de gran valor. Tenen dos vins de Finca Qualificada, el Coma Blanca i el Clos Fontà, el màxim reconeixement que l'INCAVI atorga a un vi a Catalunya. I només d'hi ha 12!

 

L'ENOTURISME A MAS D'EN GIL

 

Quant fa que obriu les portes del celler a les visites?

Fa pocs anys. Comencem en part pels estrangers: americans, belgues, suïssos, que venien amb bicicleta perquè tenim unes grans vistes al Priorat.

Mas d'en Gil és un celler panoràmic?

Ajuda a entendre què és el Priorat, perquè es veu la serra del Montsant i la serra de Llaberia, les fronteres naturals.

Què més s'hi veu?

Els Ports de Besseit... En conjunt, entens on està situat el Priorat. Mas d’en Gil és com un balcó al sud del Priorat.

Image

LA FAMÍLIA ROVIRA I MAS D'EN GIL

 

Quan fa que la família Rovira va arribar al Priorat?

La família del pare tenien l'ofici de comerciant de vins. El meu pare va començar a venir al Priorat i a la Terra Alta als anys 60 per comprar vins a cellers o cooperatives.

Com eren aquests trajectes?

Eren viatges de tot un dia per carretera. És d'aquella època, d'abans que els meus pares es casessin, que es van enamorar d'aquesta terra, que era negra, però brillava.

Image

S'hi van traslladar de seguida?

No. Hi van tornar al cap de 40 anys! El seu desig era que d’aquesta terra tan especial podria arribar a fer grans vins. Per això es van proposar cuidar una de les finques històriques de la zona

A Mas d'en Gil, la primera família van ser els Gil. La segona, els Barril, i després els Rovira...

Aviat farà 25 veremes! Vam arribar el  1998. Vam heretar un llegat dels Barril que van estar aquí uns 50 anys.

 

UNA FINCA HISTÒRICA DEL PRIORAT

 

I què us vau trobar?

Una finca amb vins, amb aromes a herbes, i menys color. Eren vins de garnatxa amb poca extracció. Ens va enamorar d'aquest perfum.

Heu seguit aquesta herència?

Hem intentat conservar el llegat històric, conservant el nom de les parcel·les, que està en petits cartells, conservant la vall de blancs i de negres, la que té més llicorella.

Image

53 microparcel·les! Com és per a vosaltres treballar amb aquesta divisió?

La meitat de la finca és bosc. Les vinyes estan envoltades d’alzines, pins, oliveres, avellaners i ametlles. Així que fem un vi de cada parcel·la!

De cada parcel·la?!

És com si tinguéssim un hort amb 53 tomàquets i féssim un vi amb cadascun d’ells. Al final de la vinificació, intentem juntar les parcel·les que creiem que tenen un caràcter.

 

VINS FINS CLÀSSICS DEL PRIORAT

 

En què els ha beneficiat?

Fer-ho per separat ens ha ajudat a entendre el gust de cada terra.

Com són aquests vins?

La nostra família som la quarta generació del mon del vi. El vi del Priorat ens ha portat al món, als cinc continents. Hem venut fins i tot a Sud-Àfrica!

Image

I què han après?

Pel món hem tastat vins. Els grans vins són fins i clàssics. És amb el què ens sentim identificats. Intentem trobar la solera de Mas d’en Gil i oferir-la a la copa.

I la teva aportació com a directora del celler és aplicar la biodinàmica?

A casa sempre hem estat biodinàmics sense títol! L’àvia Pilar ens feia moltes receptes d’herbes i ens feia collir plantes. Nosaltres ja feiem les podes amb la lluna que tocava.

 

UNA REVOLTA BIODINÀMICA

 

Fins que la família et demana que dirigeixis el celler, després d'uns anys que ho feia una de les teves germanes grans...

Jo vaig viure cinc anys a Alemanya, on la biodinàmica era el més normal. L’any 2000 feia una truita de patates amb patates biodinàmiques i era el més normal.

I què passava amb els vins biodinàmics?

Que tenien més vida! Venint de pagesos i amb hort a casa, t’adones que els productes frescos tenen més vida.

Image

Quina era la diferència?

Els vins biodinàmics em recordaven els tomàquets de l’hort de l’avi, o fruits i vegetals que tenien més tensió i vibració. I això m’agradava dels vins biodinàmics.

Ho vau poder aplicar de seguida?

Després d’uns anys de recerca i estudi, vaig buscar l’acompanyament teòric i pràctic per introduir-ho aquí. Vam començar amb sis hectàrees al 2008. I als tres anys, vam tenir tota la finca en biodinàmic.

 

EL MÀXIM RECONEIXEMENT DE L'INCAVI

 

Avui en dia teniu dos Vins de Finca Qualificada!

A Catalunya s’ha fet els Vins de Finca Qualificada, que són vinyes amb noms i cognoms. Aquí el nom és Priorat i el segon cognom és la Vinya del Coma Blanca.

Per què és important?

Per apostar per la qualitat i protegir la història. Aquesta finca amb tants anys d’història, amb parcel·les de vinyes velles de macabeu, dels anys 40. Té mineralitat perquè ve d’uns sòls amb pedra de riu, amb sorres...

Image

... aquest reconeixement es una garantia de perdurar?

Són vinyes que hem de poder protegir!  Protegim el llegat històric. Els vins han anat per tot el món. Només hi ha 2.000 ampolles. Però arriben des del Japó als Estats Units petites quantitats...

Com et sents davant d'aquesta trajectòria? Com si haguéssiu quadrat el cercle

Estem caminant en aquesta direcció. Al món del vi fa falta paciència, humiltat i constància. Per cuidar la terra, s’ha de fer amb anys i ho veus amb el pas dels temps.

 

QUADRAR EL CERCLE A MAS D'EN GIL

 

Què veus?

Si poses amor a la terra, el raïm t’ho torna a la copa. A França fa anys van començar a classificar els vins, a fer vins de vinyes classificades, etc.

I aquí?

Aquí, al nostre país, fa menys anys que embotellem. Hem de trobar la nostra identitat i poder-la presentar al món. Si som autèntics, elegants i fins ens farem un lloc al món.

Image