Joan Ignasi Domènech: "Ja no s'arrenca garnatxa, s'estima"

17 Febrer 2020
Joan Ignasi Domènech:

Entrevista a Joan Ignasi Domènech, director del celler Vinyes Domènech i de Terra de garnatxes, que valora el paper de la varietat amb ENOTURISTA. "Abans la garnatxa s'arrencava i ara està de moda".

ENTREVISTA JOAN IGNASI DOMÈNECH

"La Garnatxa està de moda, però per mi només és el punt de partida", assegura Joan Ignasi Domènech. La garnatxa explota. Segons el Registre Vinícola de Catalunya, ja és la varietat negra més plantada al país, amb 3.750 hectàrees. La varietat blanca suma prop de 2.000 hectàrees més. La peluda s'ha escampat a un centenar d'hectàrees. I creixen les garnatxes rojes (o grises) en paral·lel a la garnatxa tintorera, que no és una varietat tradicional. La garnatxa governa arreu del país, anomenada lledoner o vernatxa. És un camí ascendent des de fa 10 anys, quan un grup de cellers encapçalats per Joan Ignasi Domènech (Vinyes Domènech) van crear el col·lectiu "Terra de Garnatxes". En una de les ponències del darrer COMUNIVICAT es va parlar de "Discursos varietals" amb Francesc Palau, representant de la Cimera del Xarel·lo, Jordi Ribas, de l'Associació Festa del Trepat i Joan Ignasi Domènech, representant Terra de Garnatxes", moderats per Margalida Ripoll, directora de Vadevi. Al final de la taula rodona hem parlat amb Joan Ignasi Domènech.

LA GARNATXA A CATALUNYA

La Garnatxa explota...

Abans s’arrencava i ara cada vegada se’n planta més. No hi ha satisfacció més gran que quan veus que un producte es trasllada a l’origen, a la terra. I el més important és que el pagès trobi un motiu per guanyar-se la vida plantant garnatxa.

Què ha canviat?

Hi havia una informació molt negativa, que no ajudava per res. Després s’ha fet una gran feina, no només nosaltres com a Terra de Garnatxes, sinó a nivell col·lectiu a molts països. Tota aquesta suma en un mateix moment ha donat bons resultats.

Ets el cap de premsa de la Garnatxa...

(Riu) No, cap de premsa no, perquè això és un col·lectiu, un grup. Penso que hem de ser tots prou generosos perquè la protagonista sigui la varietat. La Garnatxa va més enllà dels cellers, les DO, o de qualsevol altra frontera. Un grup de persones d’arreu del món ens hem trobat i hem treballat amb aquesta idea. Per sobre dels personalismes i les identitats petites. 

Image

Joan Ignasi Domènech, Francesc Palau, Jordi Ribas i Margalida Ripoll.


Ens havíem passat amb varietats foranes? Les que es es deien “millorants” i ara ja no les diem així perquè ens fa una mica de vergonya?

Jo estava cansat de veure i sentir les “variedades nobles o las castas nobles”. Aquestes coses, gràcies a Dèu, ja s’han desmitificat. I aquest és el resultat. Es van arrencar garnatxes centenàries al Priorat, al Montsant, al Penedès, arreu de Catalunya... per plantar “castes nobles” d’aquestes: cabernets, merlots, tempranillos. I ara no! Si miréssim la plantació de Cabernets i Tempranillos o s’han mantingut o han baixat, i la garnatxa està pujant. Si més no, hem evitat que s’arrenquin les garnatxes, que la gent valori que una garnatxa vella és un patrimoni.

A Vinyes Domènech heu empeltat Garnatxes en ceps de Cabernet. Com ha sigut aquest procés?

La meva pregunta quan vaig entrar a Vinyes Domènech va ser: què fa més por, empeltar d’una planta que fa centenars d’anys que la tens a casa o comprar clons que no saps d’on venen a vivers? La major part de garnatxes que s’han plantat els darrers 20-30 anys són de clons que els cellers no coneixen el seu origen. Per tant reivindico el fet de plantar el clon, la varietat que està millor adaptada a casa nostra. I en aquest cas, la garnatxa peluda. 


La garnatxa peluda que ha donat un vi de finca al Montsant. Tinc entès que alguns cellers t’han demanat algun d’aquests clons...

No estava comercialitzada, no hi havia vivers que poguessin vendre garnatxa peluda perquè no hi havia plantes. Tot va començar amb les finques que teníem garnatxa peluda cedint sarments perquè es fessin aquestes plantes. I és cert, de garnatxa peluda fa 45 anys hi havia 45 hectàrees i ara n’hi ha 103. I l’origen és 3 o 4 vinyes molt particulars, entre elles la nostra.

Image

Què preveus que passarà en el futur?

Aquest és el gran repte. La garnatxa està de moda, però per mi estem al punt de partida. O sigui, no haguéssim hagut de partir mai de sota zero. Una varietat tan implantada al Mediterrani i que té tanta història, no podíem estar com estàvem.

Ara ve la part difícil?

I tant! Els canvis que hi haurà als mercats. I sobretot el repte està al canvi climàtic: canviar el maneig de les vinyes, les orientacions de plantació, les alçades,... Aprendre a interpretar aquesta meteorologia: com ajudar a la planta a que es vagi adaptant, no anar en contra d’aquest canvi climàtic, sinó ajudar a la planta que s’hi adapti. Que estic segur que s’adaptarà. Estic segur que la garnatxa peluda va sortir d’una mutació d’una època amb altes temperatures.