5 secrets d'enoturisme a Horta de Sant Joan

01 Febrer 2024
5 secrets d'enoturisme a Horta de Sant Joan

Vine a Horta de Sant Joan, el poble que va seduir Picasso. Viu històries de templers. Tasta vins. Endinsa't al Parc Natural dels Ports. Els 5 imprescindibles d'ENOTURISTA. 

la llum que va seduir picasso

"Tot el què sé ho ha après a Horta". La frase és de Pablo Picasso. El pintor va quedar seduït per la llum d'Horta, on va viure dues temporades diferents, entre 1898 i 1899, i uns anys després, l'estiu de 1909. El Centre Picasso d'Horta de Sant Joan acull obres del genial artista. L'exposició explica les vivències del pintor al poble amb reproduccions facsímils de totes les obres. El Centre d'Interpretació mostra a través d'objectes, fotografies i paraules els forts lligams de Picasso amb Horta.

Image

ELS PORTS i via verda

Horta és l'entrada al Parc Natural d'Els Ports. Els amants de les rutes a peu o en bici tenen infinitat de senders. A més, Horta és una de les parades de la Via Verda de la Terra Alta. És el traçat de l'antic recorregut del Ferrocarril de la Val del Zafan, ara en desús, que connectava Aragó amb Tortosa per a transportar mercaderies al port de Sant Carles de la Ràpita. Des d'Horta de Sant Joan es pot baixar a BotPrat de Comte i Pinell de Brai, o pujar cap a Arnés-Lledó. S'aconsella portar llum i aigua.

Image

SEGUIR LES PASSES DELS TEMPLERS

Als peus de la muntanya de Santa Bàrbara s'hi conserva el Convent de Sant Salvador, d'origen templer. Al seu interior es troba un dels claustres més antics d'Europa. És una de les restes més ben conservades de l'arquitectura dels Cavallers del Temple, senyors de mig Europa, tornant de les Croades per Terra Santa. Aquests cavallers van redactar 'Els Costums d'Orta', el primer llibre de lleis. Al celler Les Vinyes del Convent recreen el claustre original, que es pot visitar amb el celler.

Image

VISITAR CELLERS

Horta de Sant Joan és un dels pobles amb menys vinya de la Terra Alta. Els seus vins són especials. La latitud i el pas del riu Canaletes la converteixen en una terra fèrtil i fresca, on el raïm madura lentament. Hi ha vins blancs, rosats i negres, però també dolços, rancis i escumosos. Un terç de la Garnatxa Blanca que hi ha plantada al món prové de la Terra Alta. El Consell Regulador de la DO Terra Alta diferencia les ampolles amb una etiqueta que diu "100% Garnatxa Blanca".

Image

DORMIR EN UN PARC NATURAL

Una experiència immersiva d'enoturisme a la Terra Alta és dormir en una casa rural al Parc Natural d'Els Ports. Les vistes són increïbles. A la nit, el cel és tan clar que es poden apreciar els estels. A pocs minuts a peu hi ha tolls que el riu Canaletes ha anat obrint, fent-se pas entre els gorgs, on es pot banyar a l'estiu (l'aigua està freda) i és un lloc segur per als menuts. L'associació de Turisme Rural de la Terra Alta és un dels col·laboradors de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta, juntament amb el Consell Regulador.  

Image

MÉS INFORMACIÓ

La Terra Alta és la zona vinícola més al sud de Catalunya. Fes una escapada d'enoturisme a la Terra Alta, amb paisatges rurals i vins singulars. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística a la Terra Alta, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais d'interès. Mira la nostra selecció de millors vins de la DO Terra Alta.

CELLERS RECOMANATS

Horta de Sant Joan: Les Vinyes del Convent

Batea: Altavins, Celler Piñol, Lafou celler, Rialla, Tarroné, La Botera.

Gandesa: Herència Altés, Josep Vicens, Cooperativa de Gandesa.

Bot: Sant Josep Vins

ALLOTJAMENTS RECOMANATS

Horta de Sant Joan: El Mas de Sotorres.

Batea: Casa Piñol.

Bot: Cal Tomàs.

OFICINA DE TURISME D'horta

TELÈFON

977 43 50 43

CORREU

puntinformacio.horta@altanet.org

WEB

www.hortadesantjoan.cat