Frank Margenat: "L'èxit de l'enoturisme és tocar el cor"

20 Novembre 2020
Frank Margenat:

Entrevista a Frank Margenat, director de l’Oller del Mas a ENOTURISTA. Passada la pandèmia i a punt d'estrenar un nou concepte d’enoturisme al Bages, Les Cabanes de l'Oller.

entrevista frank margenat

Com us esteu adaptant a la pandèmia?

És un desastre total. Ens hem quedat a zero en turisme internacional. El 40% de la facturació del nostre celler prové de les visites internacionals. A més, a nivell de restauració, esdeveniments, tot té un límit que no ens permet desenvolupar el negoci. És un any per oblidar.

Com us en sortireu?

El que he fet és repensar el negoci. Pensar com aprofites una circumstància dolenta. Si només esperem a que torni la normalitat, no ens ajuda a créixer ni com a persona ni com a empresa. L’Oller del Mas ha estat més de 1.000 anys a la mateixa família perquè ens hem adaptat a les circumstàncies.

Què has après?

Ara tenim més temps perquè hi ha menys activitat. Aprofitem-lo! Estic llegint molt per entendre tots els processos del negoci i millorar l’experiència del client. Algun dia arribarà la normalitat i la gent de “Castle Experience” podrà millorar les puntuacions.

millor experiència TRIP ADVISOR

De moment sou la 12ena millor experiència mundial. Felicitats!

Es un somni fet realitat, no ens esperàvem aquest nivell d’èxit.

Què han valorat els usuaris de Trip Advisor?

La nostra perseverança i dedicació. Sobretot estar molt atents a cada moment que ells passen per l’Oller del Mas i per Montserrat. Se senten tractats amb sensibilitat i els fem passar una bona estona. Els arribem (al cor). Això és el secret de l’èxit avui en dia

Com se us acut oferir viatges a Montserrat i a l’Oller des de Barcelona?

Sorgeix d’una relació amb Juan Ramon i en Pedro, dos amics de la infància, amb qui fundem la marca “Castle Experience”. Neix de l’amistat. És la part més romàntica. Entre el 2006 i 2007 veiem una manca de negoci en enoturisme pel públic estranger. Busquem el complement perfecte perquè la gent vulgui fer l’experiència.

Image

de mONTSERRAT a l'oller del mas

Visitar Montserrat i acabar tastant vins... a Manresa!

Montserrat és la principal atracció turística fora de Barcelona. Està a 45 minuts de la capital. Això per un estranger no és res! Tenim valor afegit i un storytelling, de veritat: un castell del segle X que prové de la mateixa família... i que continua fent vi.

D’entrada no ho tenies fàcil per estar al Bages? 

Avui res és fàcil. La competència és ferotge. Intentem buscar el nostre forat al mercat per fer alguna cosa diferent, i fer sentir a la gent el millor possible. Som persones que volem sentir-nos bé i ara hi ha manca de ‘carinyo’ i sensibilitat. Ho intentem donar.

L’any passat van passar per l’Oller 65.000 turistes.

Fa uns anys no ho hagués pensat ni de broma. Això comença com un joc, tot i ser una empresa. Hi havia indicadors de que podia sortir bé, però també de que podia sortir malament. Els principis són molt durs...

enoturisme pioner al bages

Com de durs?

Al principi no cobràvem res. En aquell moment era impensable arribar en aquest nivell tan alt.

Per tu va ser un problema obrir la finca familiar al món?

L’Oller del Mas mai ha estat relacionada amb turisme. Sempre ha sigut una finca dedicada a agricultura i l’elaboració de vi. No m’imaginava tot això! Sovint em pregunto: “què diria el meu pare? Què és tota aquesta gentada?”

Com entomes la responsabilitat de ser el propietari?

No em considero propietari sinó responsable. Sóc responsable dels meus actes i entenc que tenen conseqüències. Cada acció té una reacció. Aquest és el meu punt d’inici.

I de final?

El compromís de deixar les vinyes i la terra en millors condicions. Apliquem la filosofia a llarg termini. No som com les empreses o partits polítics . Nosaltres pensem “què diran d’aquesta acció d’aquí a 50 anys?” I això  t’ajuda molt a prendre decisions.

castell MIL·LENARI a manresa

Per què apostes pel vi?

Perquè el meu pare va plantar vinyes al voltant del castell. Sinó és molt probable que jo no estigués fent vi avui en dia.

Per què el teu pare va plantar vinya?

Aquesta finca sempre havia estat vinculada al món del vi, però a finals de la dictadura i principis de la democràcia, el preu del vi va caure en picat. Al fer fallida, la família va arrencar vinyes i va plantar cereals. Necessitàvem menys personal, menys maquinària, i era més ràpid.

Fins que...

Fins que l’incendi del 1986 va cremar el 70% de la finca.  Jo encara recordo la cara d’angoixa del meu pare: “se’m cremarà la casa?”. Ell era enginyer agrònom i sempre havia estat molt vinculat a la terra. Llavors va decidir tornar a plantar vinya al voltant del castell. La vinya és un gran  tallafocs natural. I va tornar l’activitat...

responsabilitat i OBSESSIÓ

Des de quan elabores els teus propis vins?

Amb 27 anys, quan vaig ser ‘grandet’, vaig decidir recuperar l’elaboració del vi. Fins aquell moment teníem vinyes i veníem raïm a d’altres cellers de la DO...

Molta feina en tants pocs anys, no?

Sóc una persona amb moltes idees. La Laia (Puig, la seva dona i adjunta a la direcció de l’Oller) ho sap molt bé. Les idees em venen a la dutxa o al llit. Puc arribar a ser una mica obsessiu. Sempre dono voltes. És allò que t’explicava abans de la responsabilitat.

Ets sents el responsable de tot...

M’ho prenc molt seriosament. No vull que la 37ena generació em tatxi en vermell a l’arbre genealògic. Mireu: el que ho va perdre tot! Això moltes vegades no em deixa dormir. 

Image

I què fas?

Sempre busco millorar. Fer millors vins. Millorar en l’atenció. Que l’equip sempre estigui mega-motivat. Per això els dono llibertat en innovació. Intentem aplegar enginy i inquietud.

enoturisme de RELAX

Ara voleu tancar el cercle i oferir estades de wellness?

Exacte. No només donar un producte i fer-lo gaudir sinó també participar en tot això. En verema obrim el celler a la gent. Molts cellers tanquen en verema o no t’ensenyen el procés perquè són dies de molts nervis. Aquí, la gent participa en la verema i això crea un vincle amb el vi. Hem de saber traslladar aquest benestar a les persones.

Sempre s’ha associat el consum de vi a menys saludable...

L’excés d’alcohol és dolent. Però el vi té moltes propietats boníssimes pel cos, com a antioxidant, pel cor... i és important transmetre que el vi és compartir sensacions, aquella anyada i aquella climatologia. Entendre el terra i la natura on neix el vi. 

I com ho trasllades a l’oferta d’enoturisme de benestar?

Hem d’entendre com és mou la natura, que no és la nostra velocitat. S’ha d’intentar connectar amb aquest moviment i és el que intentem fer a l’Oller del Mas amb el projecte que volem culminar a la primavera. No és el final perquè mai s’acaba...

LES CABANES de l'oller del mas

Què esteu preparant?

Tres cubs de vidre damunt d’una vinya, a l’estil de la Polinèsia o les Maldives. Tenim un mar de vinyes. I buscarem la sensació d’estar flotant damunt les vinyes amb la vista de Montserrat. Per mi és la millor de totes. I tenir la sensació de connexió amb la natura.

I oferireu tractaments?

Tractaments per viure millor. Entendre què et va bé i que no. T’ensenyarem a cuidar-te millor amb tractaments fàcils o d’alimentació. A més, per aquí hi passa el Camí Ignasià. Als peregrins els podrem fer massatges, fisioteràpia, acupuntura... Fa anys que tenim una oferta de gimnàs i golf.  L’esport genera ganes de moure’t i viure millor i entendre com funciona el teu cos.

Un celler wellness?

Jo no ho podria dir millor

Image

He vist els vídeos promocionals del celler... i veig que menges terra de la vinya....

(Riu) El que s’ha de fer per vendre una ampolla de vi!

TISORES a la butxaca per podar

És postureig?

El fruit ve de la terra. La composició de la terra, que estigui ben estructurat, és molt important. Això m’ho va ensenyar un ceramista que fa àmfores per Catalunya. Vaig aprendre que això canvia la textura. Per saber si l’estructura de la terra està ben composta l’has de tastar.

Això és la connexió entre el cos i l’ànima, el cel i la terra?

És el més important. No pots fer res a la vida sense creure-hi. Així et sents més realitzat. És un principi bàsic: en el que creus, anar sense dilació però amb els ulls oberts. Perquè el mateix camí té moltes vessants...

Què t’ha caigut de la butxaca?

(Riu) Les meves tisores de verema. És verema i jo haig de ser a la vinya. Jo sóc un més. Tinc un equip fantàstic i comparteixo els moments. Si no fos a la verema, res de la resta funcionaria igual. Dono exemple. Sóc el propietari però estic agenollat com els altres.

ARTICLES RELACIONATS

Celler Oller del Mas

Restaurant Bages 964

Les Cabanes de l'Oller

Els millors cellers on dormir entre vinyes

Entrevista Laia Puig, directora adjunta de l'Oller del Mas

Tots els articles del Pla de Bages al blog d'ENOTURISTA