La Fira del Tap de Cassà torna el 17 i 18 de juny

14 Juny 2023
La Fira del Tap de Cassà torna el 17 i 18 de juny

Cassà de la Selva celebra la sisena edició de la Fira del Tap i el Suro els dies 17 i 18 de juny. Hi ha més de 40 activitats programades al voltant d'aquest producte natural tan arrelat a Les Gavarres. ENOTURISTA et recomana anar-hi!

LA FIRA DEL TAP DE CASSÀ

La sisena edició de la Fira del Tap i el Suro de Cassà és una trobada anual que posa en valor el suro, un producte natural que s'extreu de l'alsina surera, arrelada a Les Gavarres. Hi ha programades més de 40 activitats, com la pela de suro, el tast d'esmorzar de peladors, tastos de vins, tallers, música en directe, projecció de pel·lícules, taules rodones, visites a les fàbriques surotaperes, o el Xic-Xec, el tradicional sopar de Tapers amb cançons de taverna. Les activitats es poden reservar a la web de la Fira del Tap. ENOTURISTA te'n recomana 10.

1 - PELA DE SURO A CAN VILALLONGA

Dissabte i diumenge, a les 8:00h, a la Sureda

El tap és el resultat final d'un procés que comença a l'escorça de les alzines suredes. Els peladors retiren manulament les pannes de suro. El pelador cassanenc Eloi Madrià, acompanyat de Juanjo Gonzàlez i Quim Gubau faran una demostració de com s'extreu l'escorça. 

2.- ESMORZAR DE PELADORS

Dissabte i diumenge, a les 9:00h a Can Vilallonga

Sobre les pannes s'hi preparen amanides amb ceba, tomàquet, olives i bitxo de Girona, regades amb oli d'oliva. Solien ser la base de l'esmorzar dels peladors -una feina que requeria un gran desgast calòric- que s'acompanya de pa, embotits i una mica de vi.

Image

3.- PEL·LÍCULA 'SURO' AMB EL DIRECTOR

Diumenge, 18 , a les 16:30h a la Sala Centre Recreatiu. 

El director del film, Mikel Gurrea, i un dels actors, Josep Estragués, seran al visionat de la pel·lícula. El Premi Gaudí a la Millor Direcció Novell i Millors Protagonistes (Vicky Luengo i Pol López), premis Irizar, Fipresci i Millor Guió Basc al Festival de Cinema de Sant Sebastià

4.- MARIDATGES AMB VINS I...

Dissabte i diumenge, en diferents escenaris

T'imagines un tast de vins amb sardanes? Això és el que proposa Quim Cadanet, sommelier i instrumentista de cobla. O un maridatge de vins i Havaneres, a càrrec del sommelier Eduard Solà, Nas d'Or el 2015, que farà un viatge sensorial pel cant de taverna i el món del vi.

Image

5.- ACTIVITATS INFANTILS

Dissabte i diumenge en diferents escenaris

La Fira del Tap i el Suro de Cassà ofereix nombroses activitats per a nens. Tallers per aprendre a crear un vaixell de suro (que flota!), o un joc d'enigmes "Gira la Fira del Tap i el Suro" adreçat a tota la família, o el conte infantil "La llegenda del Surolí" a càrrec de Meri Yanes. 

6.- XIC-XEC, SOPAR POPULAR DE TAPERS

Dissabte, a les 21:30h. al Pati de Can Trinxeria. 20 €

Un dels grans esdeveniments. Degustacions de quatre cassoles a càrrec de l'Entitat Gastronòmica Cassanenca (pota i tripa de vedella, caneló, vedella amb pèsols i galta de porc rostida) amb coca del taper i cançons de taverna amb Els Panxuts i Els Trefins.

7.- TASTOS DE VINS I ESCUMOSOS

Dissabte, 17  

13:00 h. Tast de vins escumosos d'Oriol Rosell

Escenari Rusquer. 3 €

17:30 h. Tast de vins de pagès de Mas Molla

Escenari Àgora. 3€

18:30 h. Un tast de romànic amb Romina Ribera

Escales de l'església romànica de Cassà. 3 €.

Diumenge, 18

12.30h. Tast de vins naturals amb Roger Viusà

8 - VISITES A LES FÀBRIQUES SUROTAPERES

Dijous i divendres, en diferents espais

El tret de sortida de les activitats de la Fira del Tap i el Suro. N'hi ha tres de programades: dijous 16, a partir de les 16:00h es pot visitar Parramon Exportap S.L. I divendres, 17 de juny, a les 9:30h. activitat a Francisco Oller S.A, i a les 11:00 visita a de Maria Taps S.L.

Image

9.- TALLERS PER ADULTS

Dissabte, a les 18:00, a l'Escenari Rusquer

L'Escola d'Art Josep Lloveras ofereix un taller de vins i art per adults. Proposen combinar les arts plàstiques amb el vi, de manera que es crei una harmonia d'aromes gustos, sensacions i colors. S'assembla a buscar, a través d'un pinzell, diferents tonalitats i intensitats.

10.- CONCERTS AMB...

Dissabte i diumenge en diferents escenaris.

El plat fort serà el fi de festa amb el grup Quico El Cèlio, el Noi, i el Mut de Ferreries, de música popular catalana en un espectacle original, fresc, irreverent i divertit. Un altre dels clàssics és la interpretació del Romançó del taper, estrenada a Cassà el 1989, amb Jaume Arnella.

EL SURO, UN ELEMENT NATURAL

De mitjana, l'extracció de l'alzina surera es fa cada 14 anys a Catalunya, tot i que en altres climes es pot fer cada 9. La primera pela té lloc quan l'alzina té entre 35 i 40 anys, i només es pot fer si el tronc té un diàmetre mínim d'entre 65 i 70 centímetres. No és fins a la tercera pela quan el suro és apte per a fer-ne taps. La vida reproductiva d'una alzina surera és d'entre 170 i 250 anys.

LES GAVARRES, UN PARADÍS DEL SURO

Catalunya té prop de 124.000 hectàrees de sureda, de les quals aproximadament la meitat són suredes pures. Actualment, s'extreuen unes 7.000 tones de suro anuals. S'estima que el potencial de producció pot gairebé doblar-se, fins a arribar a les11.000 tones anuals, una quantitat que equival a la necessitat actual de matèria primera de la indústria surera catalana.

Image

DE LA SELVA A PORTUGAL

Un dels plats forts d'aquest any és que el Grup d’Estudis Cassanencs presentarà la publicació “Azaruja, aldeia dos catalães, a Portugal” que repassa la història d’unes quantes famílies de Cassà, i també d’altres pobles del voltant de les Gavarres, que a mitjans segle XIX es van establir a Portugal, convertint-se en els precursors de la indústria tapera portuguesa. Hi haurà una taula rodona.

Un article elaborat amb el suport de l'Ajuntament de Cassà de la Selva.