Descobreix 10 experiències d'enoturisme úniques seleccionades per ENOTURISTA per gaudir del setembre de verema 2024 als cellers. Cull i trepitja raïm, tasta most, i menja entre vinyes amb tota la família.
ENOTURISME EN VEREMA
La verema només es viu un cop l'any. D'agost a mitjans d'octubre els pagesos cullen el raïm per elaborar vi. Hi ha moltes experiències. Les activitats tradicionals inclouen collir raïm, trepitjar-lo amb els peus, o tastar most. El most és el suc del raïm no ha fermentat (sense alcohol), ideal per fer una festa amb tota la família. També hi ha experiències amb gastronomia i tast de vins, que converteixen la tradició en festa: esmorzar de pagès, degustacions de vi, pícnics, dinars entre vinyes, sopars sota els estels, concerts,...
esmorzar i cava de paratge
Qui? Vins El Cep.
On? Sant Sadurní d'Anoia. Penedès. Barcelona.
Quan? Dissabte, 7 de setembre, a les 10:00h.
Què? Vins El Cep és celler situats a Espiells, un paratge natural als voltants de Sant Sadurní, a 30 minuts de Barcelona. És un dels pocs cellers que elabora un Cava de Paratge Qualificat, la més alta distinció d'un escumós de la DO Cava. Descobreix la vinya on neix el seu cava més reconegut, el Claror. Tasta el cava entre ceps mentre t'expliquen l'aposta per l'ecologia, i la biodinàmica. Gaudeix d'un esmorzar de pagès. Visita el celler, i degusta el most (el suc de raïm que està fermentant abans de convertir-se en vi). Una activitat única, que només es fa un sol dia de verema.
Preu: 48 € (només adults)
Reserva: Pàgina web de Vins El Cep.
fes-te el most a l'empordà
Qui? Celler Empordàlia.
On? Vilajuïga. Alt Empordà. Girona
Quan? Dissabte 31 d'agost (teatralitzat), 7 i 21 de setembre (per a tota la família), i 14 (per a winelovers), a les 9:30h.
Què? Fes-te el most és una experiència per rememorar la verema a l'antiga. Cull el raïm. Aixafa'l amb els peus. Premsa'l. I finalment embotella'l per emportar-te el record a casa. L'experiència inclou transport del celler a les vinyes i tornada amb un trenet, pensat especialment pels menuts. També esmorzar tradicional amb pa amb tomàquet, formatges i embotits, amb Oli de Pau i vins del celler. L'activitat té tres modalitats, en funció del dia: teatralitzat (amb personatges que us expliquen els secrets i les curiositats de la verema), en família (pensada especialment per pares i menuts), i wine lover (amb l'enòleg del celler explicant les característiques tècniques i un tast de vins impartit per un sommelier).
Preu: 32€ (majors de 14 anys), 16 € (majors de 3 anys).
Reserva: Pàgina web del celler Empordàlia.
TALLER DE TAST AMB SOMMELIER
Qui? Juvé & Camps.
On? Celler d'Espiells. Penedès. Barcelona.
Quan? Dissabte, 14 de setembre, a les 11:00h.
Què? El celler Juvé & Camps de Sant Sadurní d'Anoia obre les portes de la seva seu a Espiells, on hi ha una sala de tastos professional amb vistes espectaculars a les vinyes i a Montserrat. És un tast únic, dirigit per la sommelier de les caves centenàries, Anna Casabona, segona millor sommelier de Catalunya i tercera d'Espanya. Descobreix els secrets del món del cava. Gaudeix tastant diferents escumosos de manera divertida, activa, amena i misteriosa. Una activitat de verema formativa i lúdica apte per a tots els públics.
Preu: 45€ (majors de 18 anys).
Reserva: Correu a visites@juveycamps.com.
SOPAR EN UN POBLET MEDIEVAL
Qui? Celler Adernats.
On? Nulles. Alt Camp. Tarragona.
Quan? Dissabte, 28 de setembre, a les 18:00h.
Què? Adernats és el celler cooperatiu de Nulles, amb una espectacular catedral del vi de César Martinell. Decsobreix els encants de la plana de secà de l'Alt Camp. Visita el celler amb una copa de benvinguda. Passeja entre vinyes fins al jaciment ibèric de Rabassats. Volta fins a la pedania de Casafort, d'origen medieval, i plena d'encants. Allà gaudeix d'un berenar-sopar maridat amb els vins i caves d'Adernats. Torna passejant al celler. És un recorregut circular planer i apte per a tots els públics de 3 quilòmetres en total.
Preu: 30 € (adults) i 15 € (nens)
Reserva: Pàgina web d'Adernats.
VEREMA FAMILIAR I ESMORZAR
Qui? Celler Finca Ca n'Estella.
On? Sant Esteve Sesrovires. Penedès. Barcelona.
Quan? Tots els dissabtes i diumenges de setembre i octubre, a les 10:00 h.
Què? El celler Ca n'Estella està molt a prop de Martorell, i és un dels més pròxims a la ciutat de Barcelona. La seva finca està envoltada de boscos i vinyes. Viu una verema en família, on grans i petits cullen raïm i el trepitgen amb els peus a l'era de la masia tradicional original del 1800. Gaudeix d'un esmorzar de forquilla, amb embotits i formatges de proximitat, pa amb tomàquet i els vins de la finca pels adults, o el most pels infants. Finalment gaudeix d'una visita guiada on descobrir el passat ancestral d'aquest paratge del Baix Llobregat que es conserva com fa centenars d'anys.
Preu: 26,70 € (major de 14 anys) i 13,90 € (de 14 a 3 anys)
Reserva: Pàgina web de Finca Ca n'Estella.
SOPAR I CONCERT ENTRE VINYES
Qui? Celler Abadal.
On? Masia Roqueta. Santa Maria d'Horta d'Avinyó. Bages. Barcelona.
Quan? Divendres, 27 de setembre, a les 19:30 h.
Què? El celler Abadal és el més antic de la DO Pla de Bages. Des de fa 15 edicions organitzen el "Sopar del most", una vetllada única que culmina amb un còctel al pati del celler, maridat amb els vins d'Abadal, i amb música en directe del grup Gi & To. Abans podràs gaudir de la verema en la seva esplendor. Tasta raïm a les vinyes. Observa la maduració. Tasta mostos (els vins a mitja fermentació), i els vins que ja han acabat de fermentar (i ja contenen alcohol), que seran els vins de la futura anyada 2024 abans de la seva criança.
Preu: 48€ per persona.
Reserva: Pàgina web del celler Abadal.
BRUNCH AMB VINS ECOLÒGICS
Qui? Celler Covides.
On? Sant Sadurní d'Anoia. Penedès. Barcelona.
Quan? Dissabte, 14 de setembre, al matí.
Què? Covides és un dels grans cellers cooperatius del Penedès. Viu la tradició de centenars de pagesos en una activitat única, que només es fa per verema. Passeja per les vinyes de Sant Sadurní d'Anoia. Degusta el raïm acabat de collir. Aprèn a diferenciar entre les diferents varietats de raïm, amb diferents característiques visuals i gustatives. Acaba amb un brunch d'embotits i formatges de quilòmetre zero amb productes ecològics locals de la majoir qualitat, com els seus vins i caves. Culmina amb una visita al celler.
Preu: A determinar.
Reserva: Per correu a enoturisme@covides.com.
VEREMA PER A SINGLES AMB SOPAR
Qui? Celler La Vinyeta.
On? Mollet de Perelada. Alt Empordà. Girona
Quan? Dissabte, 21 de setembre, a les 18:30h.
Què? La verema també pot ser un moment ideal per conèixer noves amistats. El celler La Vinyeta, un dels més actius en enoturisme, coorganitza una original activitat amb Slow Dating. Els singles que s'apuntin començaran jugant amb algunes activitats per trencar el gel i dinamitzar la vetllada. Inclou una activitat verema i trepitjada de raïm tradicional. Per culminar amb un sopar sota les estrelles amb els vins del celler i un sopar tipus buffet amb mil propostes de La Vinyeta i de la família Serrapla, carnissers de l'Empordà.
Preu: 50€ (només adults)
Reserva: Pàgina web de La Vinyeta.
TAST DE RAÏM ENTRE VINYES
Qui? Celler Eudald Massana.
On? Sant Pau d'Ordal, Subirats. Penedès. Barcelona.
Quan? Dissabte, 7 de setembre, a les 9:00 h.
Què? Gaudeix d'una visita a les vinyes d'un dels cellers pioners a fer viticultura biodinàmica al Penedès, de la mà del fundador, Eudald Massana. Tasta diferents varietats de raïm. Coneix les característiques de cada varietat, les diferents maduracions, el tipus de terreny i com afecta al gust, la climatologia, i la filosofia ecològica i biodinàmica del celler, comprovant el resultat final a la copa. Acaba la visita (opcional) amb un esmorzar de verema entre les
vinyes de la finca, amb productes tradicionals, ecològics i de proximitat, i vins i caves del celler.
Reserva: Pàgina web d'Eudald Massana.
SOPAR AMB UN MASTERCHEF
Qui? Segura Viudas.
On? Torrelavit. Penedès. Barcelona.
Quan? Divendres, 7 de setembre, a les 19:30 h.
Què? Un dels heretats naturals més impressionants del Penedès, Segura Viudas, t'ofereix un sopar de verema entre vinyes, creat pel guanyador de MasterChef 9 i presentador del programa Cuines de TV3, Arnau París. Viu una experiència gastronòmica gourmet maridada amb els nous vins i caves de Segura Viudas en un espai idíl·lic com l’emblemàtica masia fortificada. Visita el celler. Tasta mostos, vins i caves entre vinyes. Sopa sota els estels.
Preu: 95 € (adult)
Reserva: A la pàgina web de Segura Viudas.