Descobreix les millors escapades d'enoturisme a Catalunya: cellers, restaurants i allotjaments, on gaudir d'un cap de setmana amb tast de vins. Una selecció d'experiències d'ENOTURISTA, per gaudir d'experiències amb vi i gastronomia.
escapades d'enoturisme
Les escapades d'enoturisme que recomanem a ENOTURISTA les hem provat personalment abans d'explicar-te-les. Gaudeix de les millors propostes de turisme, amb activitats de visites guiades als millors cellers, tastos de vins, degustació de productes locals, esmorzars, dinars i sopars amb plans enogastronòmics únics per gaudir d'una escapada enològica a la teva mida: amb parella, amics, o en família.
PACK DE TAST I HOTEL
L'opció preferida dels enoturistes és visitar una zona vinícola, moltes de les quals inscrites dins d'una Ruta del Vi, i visitar cellers, restaurants, hotels (o altres formats d'allotjaments com cases rurals, habitacions, o Bed & Breakfast) amb un pack de tast de vins. Des d'ENOTURISTA et donem idees, que anem actualitzant cada mes. Algunes són ideals per regalar.
EXPERIÈNCIES D'ENOTURISME
L'enoturisme és una forma de turisme rural, cultural i gastronòmica per gaudir de la natura, el relax i el benestar de les vinyes, que portem molts anys recomanant des d'ENOTURISTA. Som periodistes, i expliquem les activitats amb sinceritat. Si tens ganes de plans amb cultura, benestar, o aventura, alguns dels quals de petit format, fes un cop d'ulla a la nostra web. Reserva directament del celler, sense comissions, ni intermediaris.
CAP DE SETMANA AMB TAST DE VINS
On? Casa Piñol i Celler Piñol. Batea. Terra Alta. Tarragona.
Preu: a partir de 100€ per nit€
És l'oferta d'enoturisme amb pernoctació més completa de Batea. Casa Piñol és un edifici antic del centre del poble, molt a prop del celler Piñol. Ofereix quatre apartaments rurals, amb cuina, menjador, sala d'estar amb televisió, wifi, aire condicionat, calefacció i bany amb dutxa. Als hostes de Casa Piñol se’ls obsequia amb una visita guiada al celler Piñol i un tast de vins comentat pel mateix enòleg i elaborador dels vins. Aquest celler on pots tastar vins 100% terraltins directament de les botes. La Terra Alta és un paradís rural, i un lloc increïble per fer enoturisme. El cor vinícola és Batea, on hi ha més cellers de la comarca i on es produeixen més vins de la DO Terra Alta. Té un poble medieval ple d'encants, com la Plaça Major, els carrers de l'antiga Vila Closa medieval, el Calvari o les vistes impressionants des del Castell de Sant Joan d'Algars, des d'on es divisa la terra de frontera entre Catalunya i l'Aragó.
On? Altavins. Batea. Terra Alta. Tarragona.
Preu: Visites a partir de 15€
La visita al celler Altavins de Batea és descobrir l’essència de la Terra Alta, amb els seus vins i en experiències divertides. Les activitats us permetran descobrir Batea, el cor vínícola de la comarca, on hi ha més de la meitat dels cellers de la Denominació d'Origen. Altavins és una fusió entre passat i futur. El passat del Batea s'aprecia tastant els vins. El futur, amb l'equip d'enoturisme: dinàmic, pròxim i autèntic, liderat per l'incombustible Joan Arrufí 'Papeles', enamorat de la terra i la història. Les visites solen allargar-se més del previst. Transmeten la feina amb passió, dedicació, esforç i orgull, ingredients que salpebren el caràcter de la comarca.
UNA EXPERIÈNCIA D'ENOTURISME AMB DINAR
On? Jardí El Celleret. Pacs del Penedès. Alt Penedès. Barcelona.
Preu: a partir de 45€ per persona (és el preu del menú degustació)
Jardí El Celleret és la proposta de gastronomia, vins i natura del celler Família Torres. És un restaurant de cuina mediterrània i de mercat, amb una extensa carta basada en producte fresc de proximitat. També de quilòmetre zero perque tenen el seu propi hort. A la carta de vins, i als menús pots tastar les principals referències del celler, que està a tocar. Les vistes són espectaculars: tenen menjador interior amb finestrals encarats a les vinyes de Mas La Plana, i una terassa exterior, que fa honor al nom Restaurant Jardí, envoltats de vinyes i oliveres amb Montserrat al fons.
PAQUET d'ENOTURISME AL PRIORAT
On? Clos Figueras. Gratallops. Priorat. Tarragona.
Preu: a partir de 142€ (inclou una nit per a 2 persones)
Clos Figueras és un pòquer imbatible d'enoturisme amb el celler, restaurant , Bed & Breakfast, i un bar de vins a pocs metres. La família Cannan van ser dels primers a situar els vins del Priorat al mapa internacional, després de l'arribada de René Barbier, Álvaro Palacios a la comarca, gràcies a les vinyes conservades pels viticultors i viticultores. El Bed & Breakfast és un petit i acolidor espai de descans i relax. Les habitacions són elegants, comfortables, i tenen vistes al jardí del celler, i al restaurant Les Figueres, on gaudir d'un esmorzar de luxe, i visita al celler amb tast de vins de la DOQ Priorat, en un triangle imbatible d'enoturisme.El celler es troba a Gratallops, un dels pobles amb encant de la comarca, ple de cellers elaboradors de vins de la DOQ Priorat. Clos Figueras està a 12 minuts en cotxe des de Falset, la capital del Priorat, i a prop d'Scala Dei, o Siurana.
ENOTURISME AMB GASTRONOMIA
On? Empordàlia. Vilajuïga. Alt Empordà. Girona.
Preu: a partir de 25€ per persona
Una de les activitats recomanades és l'esmorzar empordanès amb tast de vins i oli d'oliva verge extra. Són coneguts pel seu Molí d'Oli, on premsen les olives de les varietats autòctones de la zona (argudell i corivell), que donen el reconegut Oli de Pau de la DOP Empordà. El celler Empordàlia és un dels més autèntics de l'Alt Empordà, perquè en un sol espai captareu l'essència ancestral dels vins de vinyes velles de la DO Empordà, l'oli d'oliva verge extra DOP Empordà del seu molí de Pau, i una extensa varietat de productes de l'Empordà (vins, formatges, embotits, mel,...) de les agrobotigues de Pau i Vilajuïga. És un bon enclavament per descobrir l'essència de l'Alt Empordà històric, per la carretera GI-610, que connecta amb Roses. Un viatge en el temps des dels grecs que van fundar les primeres colònies i van portar els ceps a la Península, fins als vins actuals, de vinyes i oliveres arrelades a l'Empordà, algunes de les quals tant antigues que són clàssiques.
On? Castelo de Pedregosa. Sant Sadurní d'Anoia. Alt Penedès. Barcelona.
Preu: a partir de 29,50€ per persona
Bar de vins i terrassa, amb vistes espectaculars a la vinya on gaudir dels vins i caves del celler amb aperitiu. Al costat hi ha l'acollidor restaurant de Castelo de Pedregosa, on podràs gaudir d'una acurada enogastronomia, tots els dies de la setmana. És un restaurant modern amb la cuina oberta i amb uns grans finestrals que connecten amb la terrassa del celler i les vistes. És un local espaiós i ben il·luminat on s'aposta per la cuina tradicional catalana i el producte de proximitat amb tocs avantguardistes. Celler familiar, i parada obligatòria per fer turisme a Sant Sadurní d'Anoia. El Penedès és molt ampli i una de les zones vinícoles més importants de Catalunya. Pots conèixer la Capital del Vi, Vilafranca del Penedès, o la Capital del Cava, Sant Sadurní d'Anoia. El territori s'escampa des del mar Mediterrani, amb Sitges, o Vilanova i la Geltrú, fins als cims del Penedès.
ESCAPADA AMB TAST DE VINS
On? Castell d'Encus. Talarn. Pallars Jussà. Lleida.
Preu: a partir de 35€ per persona
Castell d'Encus és un dels cellers catalans més prestigiosos que elabora vins d'alçada dins un projecte de ciència i recerca, dirigit pel prestigiós enòleg Raül Bobet. Elabora vins especials i varietats úniques, en orientacions excepcionals, amb identitat pròpia. Un dels elements diferencials de Castell d'Encus és l'existència de nou cups de pedra del segle XII, esculpits a la roca pels monjos de l'Orde de Sant Joan, que van viure i cultivar aquestes terres des del s.XII fins ben entrat el s.XVIII. El celler fermenta una part dels seus vins en sis cups excavats manualment a l'època medieval. Si teniu la sort de coincidir amb l'època posterior a la verema els veureu plens de raïm amb pells fermentant.
On? Vinyes dels Aspres. Cantallops. Alt Empordà. Girona.
Preu: a partir de 20€ per persona
Vinyes dels Aspres és a Cantallops, el poble d'interior de l'Alt Empordà més al nord de Catalunya, als peus de la serralada de l'Albera. Les vinyes creixen en terrenys pedregosos, en finques delimitades per parets de pedra seca, envoltades d'alzines sureres on extreuen els seus Taps de Finca. Vinyes dels Aspres està a la masia de Can Batlle, on s'hi feien vins des de fa segles. Per dins, enamora la part antiga i sorprèn la part nova. Els voltants del celler són un jardí preciós, amb taules per asseure-us a la fresca, olivars antics, ametllers florits i vinyes de varietats autòctones o recuperades, com el lledoner (o garnatxa), la carinyena o el picapoll, juntament amb d'altres d'internacionals.
CAP DE SETMANA D'ENOTURISME
On? Vinya els Vilars. Arbeca. Les Garrigues. Lleida.
Preu: a partir de 10€ per persona (recomanen fer la visita bàsica o comprar productes de la seva botiga)
Vinya els Vilars és un dels millors cellers per visitar amb autocaravana. Els serveis gratuïts i de gran qualitat que ofereixen a campers i caravanes atreuen visitants de tot del món que repeteixen cada any. Es tracta d'un aparcament obert tots els dies de l'any amb vistes a les vinyes on es pot fer nit amb l'autocaravana. Els visitants també tenen llum, aigua i lavabos on dutxar-se. Tots els clients passen per la botiga a comprar els seus vins, i també oli, cava o olives. És un celler familiar on sempre us atendrà la família, que marca la diferència en el seu tracte pròxim i afable. Els clients marxen somrient i és molt habitual que tornin a visitar el celler o la botiga, on també es poden fer degustacions. Durant les visites, pots tastar vins i olis d'Arbeca, passejar entre vinyes i comprar a la botiga. També pots acostar-te a la fortalesa íbera d'Els Vilars, de les millors conservades d'Europa, que dóna nom al celler. Les Garrigues, una comarca sorprenent amb cellers, restaurants i hotels on gaudir de la modestíssima bellesa de la vida rural.
On? Masia de Rendé Masdeu. Espluga de Francolí. Conca de Barberà. Tarragona
Preu: a partir de 165€ per nit (inclou 4 persones)
Rendé Masdeu és el celler que va quedar arrasat després d'una riuada del Francolí el 2019. Al costat del celler hi ha dues cases rurals: la masia de Rendé Masdeu i la Casa de la Bodega, completament restaurades, que el celler posa a disposició per llogar. La masia de Rendé Masdeu és una casa pairal, amb cuina, menjador i habitacions que dóna al jardí del celler i al Molí de Poca, un espai originari del segle XII on hi havia una fassina. El lloguer de la masia inclou una visita al celler amb tast de tres vins. Durant la visita podreu descobrir les restes de la riuada, les imatges de la recuperació de les ampolles de vi de fang, mentre visiteu l'antic Molí de Poca, datat del segle XII i descobriu com el celler elabora vins i escumosos de llarga criança.
ARTICLES RELACIONATS
Millors cellers per visitar i dormir a Catalunya
Dormir entre vinyes: millors llocs per fer una escapada natural