Sara Jové: "El vi és poesia. És una obra d'art efímera"

22 Setembre 2021
Sara Jové:

Entrevista a Sara Jové, de Mas Blanch i Jové a La Pobla de Cérvoles, on gaudir de La Vinya dels Artistes i fer enoturisme a Lleida. A ENOTURISTA explica la relació del vi amb les obres d'art. 

ENTREVISTA a SARA JOVÉ

"Les Garrigues és una comarca autèntica, pintoresca... i encara per a descobrir", explica Sara Jové, del celler Mas Blanch i Jové. Els seus pares, Joan Jové i Sara Balasch van fundar el celler Mas Blanch i Jové de La Pobla de Cérvoles, que han anat prenyant d'obres d'art entre vinyes. La conversa amb la Sara Jové es manté just després d'inaugurar la dotzena obra d'art de la col·lecció. Una obra poètica d'Antoni Llena, que porta per títol "Món". 

LA VINYA DELS ARTISTES

ImageQuè és La Vinya dels Artistes?

És un espai on diferents artistes poden fer un homenatge a la terra. És a la vegada una vinya, on hi tenim plantats ceps per elaborar el nostre vi... i un museu l’aire lliure.

Quantes obres d’art hi ha a la Vinya dels Artistes?

Amb la darrera incorporació de l’obra “Món” d’Antoni Llena ja en tenim 12. N’hi ha de tots els tamanys, però la majoria diria que són obres bastant immenses. Hi ha artistes tan famosos com Josep Guinovart, que va ser el primer a inspirar-nos, o Joan Brossa, entre d’altres.  

Com va començar?

Ens vam enamorar d’en Guinovart. En Josep Guinovart era una persona fantàstica, vam ser amics molts i molts anys i diguem-ne que abans ens vam enamorar de l’artista que de l’art. Arrel de la seva amistat ell va ser l’ideòleg d’aquest projecte, on l’art homenatja la vida de pagès. Dos mons que mariden molt bé.

 

Com es guia la gent que ve a visitar-vos per passejar per La Vinya dels Artistes?

Els donem un petit mapa. També hi ha una aplicació de mòbil que hem desenvolupat que geolocalitza la persona o el grup i explica cada obra i cada artista. Així cada persona pot extreure el que busqui de l’experiència. Poden fer-ho més a poc a poc, més lentament, poden escoltar totes les explicacions,... Tenen total llibertat per gaudir de l’experiència com vulguin. Després a dins del celler sí que la visita és guiada.

Al celler es poden tastar els vostres vins i tastar els aliments de proximitat de Les Garrigues?

Oferim tast de vins. Si es reserva amb antelació fem esmorzars de pagès, amb embotits i formatges artesans, tomàquets de l’hort, oli que fem nosaltres, ametlles garrapinyades dels nostres arbres, de vegades codonyat,... depèn cada vegada del que tinguem disponible. Reservant amb temps us podeu quedar fent un pícnic amb una cistella, envoltats de natura i tastant els nostres vins. Pots fer-ho a dins del celler amb àmplies sales i a fora gaudint de sota un bosquet. És una experiència molt xula, que es pot fer amb tota la família, per gaudir d’un dia de desconnexió i de natura.

S’hi pot anar amb criatures?

I tant! Tenim una cabaneta al bosc molt xula envoltada de jocs a l’aire lliure. Però també per parelles que venen soles, amants de l’art, que es vulguin perdre entre la natura...

ART A LES VINYES

Image

Com és la nova obra “Món” d’Antoni Llena?

És una obra subtil, poètica, profunda... al mateix temps molt sòbria, amb un caràcter íntim. És una cinta d’alumini amb les paraules marcades. Està en una espècie de corral, envoltada de pedra seca. Fa com un sòcol que rodeja les quatre parets. L’artista va dir que és una obra que, estirada al terra, medeix més de 20 metres. 

És un poema de Robert Walser, qui va ser? 

Va ser un escriptor que va viure una vida molt anònima, però que va fer obres que després van fer un gran impacte, que van influir persones molt importants de la literatura com Frank Kafka,  Elfriede Jelinek o John Maxwell Coetzee.

Què diu el poema “Món” de Robert Walser, que va colpir Antoni Llena? 

Diu “D’entre el vagareix del món sorgeixen, del tot cofois, uns mons que són molt més profunds, que fugen com vagabunds vers uns altres mons que, diuen, són d’allò més preciosos. S’ofereixen bo i corrent, se saginen bo i fugint. El viure els és un migrar-se. Ara, a mi no em preocupen perquè així puc aspirar al món, que és un simple món encara per demolir”.

Què et transmet aquest poema?

Que hi ha un moviment continu. I això implica que per crear també has de destruir, no? Per tant, el món sempre està en construcció. No hi ha res fet. Hi ha un punt en aquest moviment de destrucció i creació que esdevé fins i tot catàrtic. 

ENOTURISME A LES GARRIGUES

Image

Després d’un any de pandèmia, a bodes em convides...

Crec que aquest punt de destrucció és una nova manera de plantejar-nos treballar, relacionar-nos, fruit de la necessitat. Al final és molt actual.

El vi també és poesia?

Ho he defensat des de fa molts anys. El vi és poesia i una ampolla és una obra d’art efímera. No té la vocació de sobreviure a l’autor, com té una obra d’art o un poema, però el vi té la possibilitat d’expressar un territori i unir persones d’una manera molt única. Em sembla artístic i poètic.

Per tant, no cal ser (només) un amant del vi per voler visitar el celler...

Exacte. Jo sempre dic: “T’agrada la natura? T’agrada passejar? T’agrada l’oli d’oliva? T’agrada l’art?” És que trobaràs moltes excuses per passejar per aquestes terres pintoresques de Les Garrigues, que són al mateix temps molt desconegudes i molt autèntiques” 

Per què es diuen ‘Saó’ la vostra línia de vins?

Els meus padrins eren pagesos de secà. La saó és quan la terra té humitat. Vaig buscar-ho al diccionari i vaig veure que també volia dir “maduresa” i “perfecció”. Vaig pensar “perfecte”. M’encaixa.

Quan plovia i es mullava la terra el teu padrí deia “Aquí hi ha saó”?

Exacte. És com dir “Aquí hi ha fertilitat. Aquest any tindrem bona collita”. I penseu que els pagesos de secà l’aigua és essencial. Nosaltres estem a Les Garrigues, a La Pobla de Cérvoles. És una comarca molt autèntica, pintoresca i encara per descobrir i La Pobla és un petit oasi dins de Les Garrigues, encara per descobrir. És lúnic poble de muntanya de Les Garrigues i té un micro clima: als estius, al vespre s’hi està fresquet i durant el dia tens el sol. No hi ha mai boira. És un lloc meravellós.