Núria Balagué: "Lleida té un encant agrícola i molt rural"

06 Maig 2019
Núria Balagué:

Entrevista a Núria Balagué, de la Ruta del Vi de Lleida, que parla amb ENOTURISTA dels encants de fer enoturisme a Lleida, per qualsevol de les set subzones de la DO Costers del Segre.

ENOTURISME A LLEIDA

La DO Costers del Segre és una de les més grans de Catalunya. La seva Ruta del Vi no està pensada per fer-la en un dia, ni en un cap de setmana, ni en una setmana. S’ha de fer a poc a poc, resseguint cada subzona amb ànim curiós. Des de Les Garrigues fins al Pallars hi ha un patchwork de microclimes, que tenen en comú la natura, la ruralitat i l’autenticitat. Lleida és pot beure i s’ha de veure, trepitjant territori i festejant que tenim un país esperant que comencis l’aventura.

ENTREVISTA A NÚRIA BALAGUÉ


Com explicaries la Ruta del Vi de Lleida a qui encara no la conegui?

És una proposta turística perquè descobriu les Terres de Lleida, visitant cellers, descobrint la gastronomia lleidatana i allotjant-vos als nostres hotels i allotjaments rurals.

A la DO teniu 37 cellers. Hi ha molt on triar?

Sí, tot i que no tots els cellers són visitables. Dins de la Ruta hi ha 19 cellers. De fet, dos cellers són nous d’aquest any. S’han incorporat a la Ruta perquè volen obrir les seves portes.

Noteu que creix l’interès dels cellers per fer enoturisme?

Cada vegada més. I cada cop les propostes turístiques per visitar els cellers són més variades i tenen més atractius.

El celler és un ganxo perquè la gent també pugui descobrir els encants de Lleida?

Òbviament. A Lleida, a més de 19 cellers visitables tenim moltes altres propostes turístiques, com per exemple, l’edifici més emblemàtic de Lleida, que és la Seu Vella.

On menjarem?

Sempre pots completar la visita amb la gastronomia de Lleida. Tenim restaurants amb menjars típics. La gastronomia de Lleida és molt variada i emblemàtica.

Més enllà dels cargols, què ens proposes?

A part dels cargols tenim moltes altres coses. La coca de recapte. Hi ha la Fira del Coc, un oli excel·lent, les orelletes, que són postres típiques en aquesta zona del Pla.


A Lleida hi ha set subzones que mereixerien una ruta pròpia, com la Vall del Corb o el Pallars?

El que proposem no és fer tota la Ruta del Vi de Lleida sencera, sinó anar fent escapades. Al Pallars hi ha un celler que es pot visitar després de fer una ruta en caiac pel llac. Un altre dia podeu anar a Les Garrigues, per posar un exemple, i visitar els cellers que tenim allí.

I descobriran molts microclimes?

Aquesta és la gràcia. Dins d’una ruta trobes experiències molt diferents i activitats variades. Pots visitar l’estany de Vila-Sana i Ivars, després assistir al Festival GarGar i pots completar-ho amb qualsevol de les nostres propostes.

Lleida té un punt d’aventura?

Sí. Són molt coneguts els esports d‘aventura. Per què no combinar-ho amb visitar els cellers.    

I és una connexió amb aquell medi rural més autèntic?

És un territori molt agrícola i rural, que li dóna un encant molt especial. Però dins de la Ruta hi ha diferents tipus d’allotjament. Des d’hotels cinc estrelles amb golf, fins a llocs més petits que estan enclavats a la natura. I no ens oblidem del Parc Astronòmic del Montsec.

D’on ve la gent que fa la Ruta?

Molta gent que ve de Lleida, i un gran percentatge des de Catalunya. El 95% és un turista català. Òbviament encara ens falta molt per créixer i esperem que en els pròxims anys el turista internacional s’animi i ens vingui a conèixer perquè el que oferim des de la Ruta del Vi de Lleida és una experiència molt maca.