"Hi ha un Bages desconegut, que està ple de tresors ocults"

19 Maig 2019

JOSEP CANALS, CONSELLER COMARCAL DE TURISME DEL BAGES

 

“Els vins del Bages són fruit del clima, del terrer i del mar que es va assecar”

Fa milions d’anys el Bages era mar. Aquesta realitat antiga, que molts viatgers desconeixereu, ha marcat la fertilitat de la terra. La història del Bages també es pot explicar des de la geologia. La vinya s’hi ha adaptat molt bé. Fins i tot en un moment del segle XIX el Bages va ser la major extensió de ceps de Catalunya. Els pagesos van alçar parets, costers, feixes, barraques de pedra i tines a peu de vinya amb les pedres que dormien sota terra. Les vinyes es van abandonar i avui la pedra seca són cicatrius envoltades de bosc. El Bages és pedra i aigua: des del Cardener i el Llobregat, fins a la Sèquia, que va portar abundància als camps de regadiu. A peu de Sèquia hem quedat amb el conseller de Turisme del Bages.Conseller, vigili que no caigui, que llavors el vídeo es faria viral...

(Rient) Seria la manera de promocionar el Bages, no? Pel Bages, el que convingui...

De debò que tot això era mar?

Aquest mar d’espigues de blat abans era un mar d’aigua, que es va assecar. Al fons d’aquesta conca marina hi va quedar la potassa, que és una de les riqueses mineres que tenim a la comarca. Després de milions d’anys es va anar colgant amb terres més modernes que, fruit de l’erosió que ha fet el Llobregat, el Cardener i les rieres de l’entorn del Bages, ara tenim aquest paisatge.

Com és aquesta terra?

És una herència d’una conca sedimentària, amb molt bona mineralització. Sabíeu que això és un gran valor pels entesos que estan treballant al voltant del vi? Fa que siguin més apreciats.

És la primera vegada que sento un discurs geològic vinculat al turisme...

És un discurs que ens enllaça des de milions d’anys enrere fins a l’actualitat. La nostra terra és el substrat on avui creixen les vinyes, on hi ha els camps que tinc al darrera. Per tant, tot en definitiva és geologia. Nosaltres volem reivindicar que el Bages és un Geoparc.

Què és un Geoparc?

És la nostra història, del passat fins avui.  Que lliga molt bé per parlar del patrimoni que tenim, per exemple, per les construccions de pedra seca.

El Bages és el lloc de Catalunya on es conserva més patrimoni de pedra seca...

La pedra va permetre treballar els marges per sostenir la feixa més plana al darrera. I va donar molts oficis que van viure de la terra: el miner, el picapedrer, els guixaires, els calciners.

Perquè es van construir els murs de pedra seca?

Per una necessitat molt gran de plantar vinya abans de la fil·loxera. Els pagesos les van plantar en llocs allunyats dels masos i dels pobles on vivien. Necessitaven aixoplugar-se. Van fer barraques de vinyes i graons per poder saltar d’una feixa a l’altra.

Al sud del Bages hi ha un gran patrimoni de pedra seca, amb tines a peu de les antigues vinyes.

Sí. Això va ser molt important perquè l’orografia ho va permetre. Les muntanyes no són especialment rostes i van permetre que les vinyes s’escampessin pels seus vessants.

I així, en un moment determinat el Bages va ser el gran jardí de vinya de Catalunya...

Els romans deien que un esquirol podia anar d’un poble a l’altre saltant entre arbres. Jo crec que en aquella època, abans de la fil·loxera, es podia anar d’un poble a l’altre saltant vinyes.

Hi ha excursions delicioses, com anar a la Vall del Flequer...

Tenim recursos que ens lliguen amb un senderisme amb ganes de caminar, que busca un cert desnivell o que busca un paisatge que combina molt bé si el mires des de les alçades modestes que té el Bages. I atractius consolidats, com Montserrat i la Santa Cova.

Què recomanaria als enoturistes?

Que vinguin a passejar, a conèixer l’aire, el terrer... Tot està vinculat. El vi que han tastat és fruit del clima, la terra, l’herència d’aquest mar que es va assecar, que és el fons del Bages, i també els costers que l’envolten.

Això es notarà en els vins?

Aquesta combinació fa que hi hagi molts bons vins i també la professionalització que ha tingut aquest ofici els darrers anys.  Han de venir a descobrir-ho, i si em permets, també la  gastronomia, i la bona atenció pel turista.

Què els recomanaria?

El Bages ja és molt conegut per Montserrat, Cardona, la Seu, Manresa, etcètera. Però a més a més hi ha tot de tresors ocults: ermites, patrimoni de l’època romànica, gòtica,...

Per què diu que hi ha una part “oculta”?

Perquè el Bages no és el top 10 turístic de la Península Ibèrica, ni de Catalunya, però en canvi sí que notem quan venen els visitants i passen pel Bages (accidentalment, o no) acaben sortint-ne molt contents.

Què els diuen?

Troben que hi ha molts racons atractius. Alguns ja els tenim disposats per ser interessants pels turistes, cartells interpretatius, serveis turístics vinculats al patrimoni, que acosten aquest tresor als visitants.