Eva Farré: "L'enoturisme al Bages és essència de cultura"

19 Maig 2022
Eva Farré:

La secretària de la DO Pla de Bages, Eva Farré, explica en una entrevista a ENOTURISTA que l’enoturisme al Bages és essència de la seva cultura. Parlem uns dies abans de la Fira Vi-Ba 2022.

FIRA VI-BA 2022

En què serà diferent la cinquena edició de la Fira Vi-Ba?

La pandèmia ens ha canviat per d’obrir-nos cap al territori. Les dues edicions anteriors el Covid ens va oferir l’oportunitat de fer coses disperses pel territori i mostrar-los en tota la seva esplendor. És un fet que mantindrem aquest any. A la cinquena edició de la Fira Vi-Ba mantindrem les visites al patrimoni vitivinícola de la comarca. Aquesta serà la primera part, del primer cap de setmana, de la Fira Vi-Ba del Bages.

Quin és el patrimoni vitivinícola que voleu mostrar?

Tot aquell que fa referència i expressa la nostra història. Venim d’una zona que va ser la comarca amb més vinya de tot Catalunya. Tota la Catalunya Central fa més de 150 anys va ser un mar de vinyes. I això ha impregnat els seus paisatges, la seva gent. Volem mostrar-ho en aquestes visites, que són l’essència de l’enoturisme cultural, que vol mostrar la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages.

Image

Visita a les tines de pedra seca de la Vall del Flequer, amb Bages Terra de Vins
 

Aquesta empremta també es nota en què el Bages és el territori que té més monuments de pedra seca de Catalunya...

Tenim molta densitat de construccions de pedra seca. La major part d’elles són hereves del cultiu de la vinya al territori. A dia d’avui tenim inventariades unes 6.500 barraques de vinya, sense comptar els murs i les tines a peu de vinya. Són testimonis d’una època d’esplendor del cultiu de la vinya. A dia d’avui encara hi ha 15 cellers que són hereus de tot aquest patrimoni. La pedra seca forma part del nostre ADN.

Quines són les novetats?

Ja us podeu guardar les dates a l’agenda, perquè les visites seran el 28 i el 29 de maig. Durant tota la setmana, el dijous s’aniran fent tastos i sopars maridats als diferents establiments de Manresa i comarca. El divendres, 3 de juny, tindrà lloc La Nit de Picapolls, la tradicional cita dels vins fets amb Picapoll, la varietat autòctona de la nostra zona, i el 4 i 5 tindran lloc els actes centrals de la Fira Vi-Ba, amb format presencial, que es celebraran al Pati del Casino de Manresa. 
Image

Visita al Museu de la Vinya i el Vi de Sant Fruitós de Bages


L’enoturisme seguirà sent un dels punts forts?

Volem seguir mantenint la dispersió i a l’hora adreçar-nos a tots els públics. Farem circuïts d’orientació entre vinyes, mostres d’altres productes de proximitat com són els olis del Bages. Podreu descobrir les vinyes de la Vall del Flequer. I tot això en un cap de setmana que el 6 de juny també és festiu. També us recomanem, que pugueu agafar-vos uns dies per passar tot el cap de setmana al Bages. La oferta serà molt variada i molt bona per a totes les famílies, per a tots els gustos i per a tots els paladars. 

Com es podran reservar les activitats?    

Tot està disponible a la web de la Fira Vi-Ba.

Els vins del Bages elaborats amb varietats autòctones, com el Picapoll, o el Mandó, agraden més arran de l’interès post-pandèmic pels productes de proximitat?

Són vins que agraden més i que d’alguna manera ens donen una identitat pròpia com a territori. Ens fa singulars perquè ens fa diferents. Hem de tenir en compte també els vins amb més varietats i més dispersió que també tenim al Bages.

Image

Vistes de Montserrat des de les vinyes del celler l'Oller del Mas a Manresa 


Com la recent estrenada Ruta del Vi del Bages pot donar a la Fira Vi-Ba una articulació turística més potent?

La Ruta del Vi neix amb l’objectiu de posar en valor i donar a conèixer tots aquests actius que tenim al nostre territori. Aquesta riquesa, que va molt més enllà dels vins que s’hi cultiven i de l’enoturisme que es fa als cellers. Sinó que intenta fer xarxa amb tots els agents del territori. Tenim allotjaments, restaurants, empreses de guiatge, amb diferents equipaments com museus i centres d’interpretació. La Ruta del Vi pretén donar a conèixer l’enoturisme cultural lligat a la nostra història, i per tant, projectar el nostre territori en clau turística, més enllà de les nostres contrades.

ARTICLES RELACIONATS

Tots els articles de la DO Pla de Bages al blog d'ENOTURISTA.