El creixement dels vins sense alcohol, la tendència dels joves a beure menys, i l'enduriment de les penes al volant pot portar els cellers a canviar el model. És el naixement de l'enoturisme 0,0?
La majoria de visitants d'un celler ho fan amb el seu vehicle. Què passa amb una persona que ha de conduir si ha tastat entre tres i cinc vins? La responsabilitat és seva, és clar. A més, fa anys que les autoritats recorden que cal "beure amb moderació". Però si a molts tastos de vins no s'hi pot arribar en transport públic, els cellers haurien d'adaptar-se a un públic 0,0? Actualment, l'oferta d'enoturisme sense alcohol és molt limitada. Tots els cellers poden oferir aigua. Alguns d'ells fins i tot most. Una minoria, vins sense alcohol. Cal anar més enllà?
Montse Rosell, responsable d'elaboració de vins desalcoholitzats de F. Torres
ENOTURISME SENSE ALCOHOL
El debat hauria estat impensable fa uns anys. L'enoturisme era sobretot una manera de vendre vins. Qui visitaria un celler sense estar interessat en tastar vins? Potser entre els pocs hi havia persones que no podien beure alcohol per motius de salut, abstemis que feien d'acompanyants, o menors d'edat. Però ara, el consum de vi sense alcohol no deixa de crèixer.
L'ENOTURISME S'ADAPTA A LA TENDÈNCIA 0'0
Són "gent que es vol cuidar, que volen una vida més saludable i molts joves" explica Montse Rosell, responsable d'elaboració de vins desalcoholitzats de Família Torres. També aclareix que "a les visites enoturístiques ja hi ha l'opció de tastar vins sense alcohol, que també estan a la carta del restaurant El Celleret". També és una opció pels enoturistes que van a Freixenet. Ho confirma Carlota Mensión, directora de Trade Màrqueting del grup: "Ja donem l'opció de tastar 0'0 Freixenet a la visita al nostre celler perquè és una gamma de vins que ja tenim a nivell internacional, on van més avançats en aquesta tendència". En canvi, Diego Pinilla director d'enología del grup Raventós Codorniu assegura que "de moment seguiran centrant les visites en l'explicació del mètode més tradicional". Tot i que no descarta que en el futur es pugui acabar fent una versió sense alcohol de les visites.
Carlota Mensión, directora de Trade Màrqueting del grup Freixenet
ELS JOVES MARQUEN LA MODA 0,0
Els joves nascuts entre finals dels anys 90 i la dècada dels 2000 (Generació Z) consumeixen tres vegades menys alcohol que els de la seva edat ara fa 15 anys. Tot i així, Espanya és el segon país de la Unió Europea (per darrere de Portugal) on els joves beuen més alcohol. Però és molt menys. De fet, se'ls pot considerar "la generació més sòbria de la història", segons un estudi de HBSC, impulsat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Aquest canvi de tendència fa que el mercat del vi 2025 hagi d'adaptar-se a les noves necessitats de consum. Des de l'INCAVI, el seu director general Joan Gené explica que "el primer és una tasca normativa perquè el llindar d'un vi és tenir 9 graus com a mínim. Però evidentment si el mercat ho demana, haurem d'anar cap allà".
Joan Gené, director general de l'INCAVI
CAIGUDA DEL CONSUM D'ALCOHOL
Hi ha altres informes que avalen aquesta tendència. A Espanya, el consum d'alcohol s'ha reduït 2 punts en 10 anys, segons dades d'OECD Health Statistics i WHO Global Information System on Alcohol and Health. El 2010 els joves de 15 anys consumien 9,8 litres d'alcohol per any i persona, i el 2020 en consumien 7,8.
Aquesta tendència fa anys que va començar. El sommelier David Seijas va passar de ser un dels cambrers de vins d'El Bulli a deixar de consumir alcohol (i cap altre droga). Després de viure un procés d'addicions que explica de manera franca al seu llibre Confessions d'un sommelier (Planeta), Seijas és un sommelier abstemi, que no s'empassa els vins que segueix tastant com a professió. Fa uns anys que va crear la marca Gallina de Piel Wines, i ara sota el nom Gallina de Punk comercialitza vins sense alcohol "per a tots aquells que no podeu beure alcohol, o voleu portar un estil de vida saludable". Seijas explica que a "El Bulli ja vam detectar que un 3% dels clients no bevien alcohol". I demana "que no s'enfadi el sector del vi més tradicional perquè els vins sense alcohol han arribat per conviure amb els vins convencionals".
David Seijas, ex sommelier d'El Bulli
LA TENDÈNCIA A VIURE AMB MENYS ALCOHOL
Hi ha molts motius, dels quals en destaquen:
-
La figura de la persona abstèmia gaudeix ara d'una major acceptació social.
-
Creix la consciència d'un major control de les emocions, on l'alcohol es limita a menys moments.
-
Augmenten els reptes de mesos sense alcohol, com el Dry January o el No Alcohol Challenge
-
L'augment de les xarxes socials implica menys trobades físiques, on l'alcohol era un desinhibidor.
-
Creix el moviment del mindful drinking i l'oferta d'alternatives com els vins sense alcohol.
MÉS VINS SENSE ALCOHOL
Família Torres, el celler del Penedès pioner a elaborar vins sense alcohol i líder del sector a Espanya, ho té claríssim. Pel 2025 auguren un increment del 20% en valor d'aquests vins i ja han anunciat una inversió de prop de 6 milions d'euros en una nau de vins desalcoholitzats per continuar liderant la categoria. Altres cellers com Freixenet, Raventós-Codorníu, Vilarnau o petits elaboradors també elaboren vins sense alcohol.
Diego Pinilla, director d'enología del grup Raventós Codorniu
LÍMIT D'ALCOHOL EN SANG I SANCIONS MÉS SEVERES
Un altre dels motius per buscar alternatives al consum d'alcohol són les persones que condueixen. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha reduït a la meitat els límits d'alcohol permesos als conductors. Des de l'1 de gener de 2025 ha passat de 0,25 miligrams d'alcohol per litre d'aire respirat a només 0,1. Per als menors de 16 anys (que condueixin un patinet elèctric, per exemple), la taxa és de 0,0.
Superar els 0,50 miligrams per litre d'aire respirat equival a una multa de 1.000 € i la retirada de sis punts del carnet de conduir. Aquestes mesures reforcen la necessitat d'un enoturisme sense alcohol com a opció viable.
ENOTURISME 0.0: UNA OPORTUNITAT PER ALS CELLERS
Les experiències d'enoturisme del 2025 estan preparades per oferir aigua, most en alguns casos i vins sense alcohol en molt pocs cellers. Ara bé, no hi ha productes enoturístics genuïns per a persones que no vulguin alcohol. Si bé és cert que hi ha cellers accessibles en transport públic, encara són una minoria. Per acabar, tampoc hem trobat experiències adreçades a persones que han de conduir, a qui, per exemple, se'ls regali una ampolla per beure a casa en lloc de posar-los el vi a les copes en un tast.
L'augment del consum responsable, la caiguda de la taxa d'alcohol en sang permesa i la tendència dels joves a beure menys han obert un nou mercat dins de l'enoturisme. Els cellers tenen davant seu una oportunitat per innovar i adaptar-se a una nova realitat, on el vi sense alcohol pot esdevenir una opció atractiva per a un públic cada vegada més diversificat i conscient.
ARTICLES RELACIONATS
Enoturisme al Penedès en transport públic.