Millors concerts i festivals per fer enoturisme musical

04 Març 2023
Millors concerts i festivals per fer enoturisme musical

T'agrada la música i busques un concert entre vinyes? Descobreix els millors llocs on fer enoturisme musical. Actuacions artístiques amb una copa de vi, i festivals a cellers recomanats per ENOTURISTA. 

ENOTURISME MUSICAL

És un tipus d'experiència d'enoturisme que combina la música amb la visita a espais naturals vinícoles. La majoria de vegades, les actuacions, els concerts i els festivals es fan a la vora de cellers, sobretot en bars de vins amb terrassa a l'aire lliure. En alguns concerts de petit format també es pot fer a l'interior de les caves, o de les sales de criança dels cellers, com si fossin auditoris. En concerts més grans, o festivals musicals, el mes habitual és fer-los a l'exterior, al costat de les vinyes

Image

concerts als cellers

Amb l'arribada del bon temps és habitual que els cellers programin concerts de petit format, amb artistes locals, per degustar vins i productes de proximitat amb maridatge musical. Cada celler pot presentar estils diferents. Vilarnau acull concerts de petot format per gaudir de la música i dels seus caves i vins ecològics en un entorn natural com Espiells. La Manela, el restaurant d'Art Cava Masia Can Batlle, programa actuacions musicals. Alta Alella Celler de les Aus fa sessions de DJ amb el mar Mediterrani de fons. 

GRANS AVANTATGES

Gaudir d'una copa de vi o cava amb música

És una de les opcions menys habituals, encara, en els grans festivals de música. Per seguretat les copes se solen servir en gots de plàstic reciclable. La majoria de consumicions (i patrocinadors) són grans marques de cervesa. El consum de vi és encara molt testimonial en aquest tipus d'esdeveniments. El consum de vi en got de plàstic és menys agradable, tot i que hi ha opcions de copes de plàstic reciclables, com les que serveixen a l'estand de la DO Catalunya al Festival Cruïlla del Fòrum.

Image

Música entre vinyes i natura

Escoltar el teu músic o grup preferit a la natura i en un entorn vitivinícola és un altre dels grans avantatges. La majoria de festivals musicals s'organitzen en espais urbans, com el Parc del Fòrum. En canvi, l'enoturisme musical sol tenir lloc en cellers, a la vora de vinyes, i envoltats d'espais naturals.

Concerts de dia 

La llum del dia té moltes avantatges, com ara la millora del ritme circadià i el descans, millor salut visual, menys depressió, menys malalties, ajuda a prevenir les malalties coronàries i millora la mirobiota. Bona part dels concerts a les vinyes són amb llum natural. No en escenaris foscos, amb poca llum, i poca circulació d'aire. La majoria d'enoturisme musical es fa a plena llum del dia. El sol ens torra la pell i ens posa de bon humor. En el nostre cas, encara més amb una copa a la mà.  

Image

Maridatge amb gastronomia

Els vins són part essencial de la cuina mediterrània. L'enoturisme musical ofereix sovint maridatges amb vins i menjar, com xocolates, formatges, fruita natural,... En molts casos, les copes de vi acompanyen plats acabats de fer, amb aliments de proximitat, fomentant un turisme responsable, allunyat de les grans massificacions.

FESTIVALS DE MÚSICA

Festival Cruïlla DO Terra Alta

Quan? 22 i 23 d'abril.

On? Batea (Terra Alta).

Qui? Els Amics de les Arts, M-Clan, La Fúmiga, Dàmaris Gelabert i Dj Miqui Puig

Festival Ressons Penedès by Cruïlla

Quan? 28, 29 i 30 d'abril.

On? 15 cellers i caves i 6 paratges del Penedès.

Qui? Els Catarres, Joan Dausà, Iván Ferreiro, Els Pets, Cesk Freixa, Ginestà, Xiula, Joan Miquel Oliver, David Carabén de Mishima, Roger Mas, o Mazoni, entre molts d'altres.

Vijazz de Vilafranca

Quan? 7, 8 i 9 de juliol.

On? Vilafranca del Penedès.

Qui? Cartell de 2023 pendent de confirmar. 

Festival d'Estiu d'Alella

Quan? Juliol de 2023

On? Alella (Maresme)

Com? Cartell de 2023 pendent de confirmar

Festival Terrer

Quan? Entre agost i novembre

On? Priorat

Qui? Cartell de 2023 pendent de confirmar.

Raimat Arts Festival

Quan? A mitjans d'octubre

On? Al celler Raimat i a Raimat Natura

Qui? Cartell de 2023 pendent de confirmar.

Un dels pioners a muntar esdeveniments amb música i enoturisme va ser el Vinyasons, ara en stand-by.

 

QUÈ ET RECOMANEM?

Image

L'oferta d'enoturisme del celler Vilarnau, a Espiells, un dels espais naturals més grans de Sant Sadurní d'Anoia, ofereix un concert doble dins del Festival Ressons Penedès by Cruïlla. Divendres, 28 d'abril, posta de sol amb cava i Ginestà. Diumenge, al migdia, concert per a tota la família amb l'actuació del grup Xiula, amb caves i vins ecològics del Penedès.

Més informació i compra d'entrades.