Com fer enoturisme a l'Empordà en transport públic?

17 Maig 2024
Com fer enoturisme a l'Empordà en transport públic?

Tens ganes de fer enoturisme a l'Empordà? Pots visitar cellers en tren, autobús i taxi. ENOTURISTA t'explica com arribar a l'Empordà de forma sostenible, i sense preocupar-te per conduir després d'un tast.

ENOTURISME A L'EMPORDÀ

La DO Empordà s'escampa per les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà. És una zona de gran tradició vinícola. A finals del segle XIX el més habitual era la producció de vins a les cooperatives de cada municipi. Tot i que a dia d'avui en queden algunes de molt reeixides (Agrícola de Garriguella, la unió de Pau i Vilajuïga és la moderna Empordàlia) el més habitual és trobar cellers familiars, de tamany mitjà, o petit en la majoria dels casos. Les varietats de raïm tradicionals de l'Empordà són el lledoner (o garnatxa) i la carinyena.  És l'única zona del país on podreu degustar vins d'aquestes varietats en versió negra, roja (o grisa) i blanca. Un autèntic tresor. A l'Empordà hi ha una gran tradició de vins dolços, i oxidats, que són un veritable goig molt més enllà de les postres.

TURISME A L'ALT I EL BAIX EMPORDÀ 

A la zona de l'Empordà el tret més característic és la tramuntana, el vent del nord que aireja (a voltes molt) les vinyes, i que manté allunyades algunes malalties de la vinya, com el míldiu, o la cendrosa. Tot i que només alguns municipis estan acceptats per elaborar vins dins del Plec de Condicions de la DO Empordà, la Ruta del Vi de la DO Empordà (impulsada pel Patronat de Turisme Girona Costa Brava) té en compte tots els municipis de les dues comarques. Normalment el viatger que visita l'Empordà sol apostar per una de les dues comarques. Per això, en aquest article et diferenciem en com anar a l'Alt Empòrdà, amb la referència de Figueres com a ciutat destacada, i com anar al Baix Empordà, amb la referència de Palamós com a ciutat destacada, tot i que n'hi ha moltes més que no et pots perdre si ets un amant dels vins. Descobreix els cellers de l'Empordà recomanats per ENOTURISTA

Image
COM ARRIBAR A L'ALT EMPORDÀ?

TREN D'ALTA VELOCITAT

La manera més fàcil d'arribar a l'Alt Empordà és amb tren. La línia de TGV cobreix la distància de Barcelona a Figueres en només 55 minuts. Els preus varien en funció de l'operadora i dels horaris, però es poden trobar bitllets d'anada a partir dels 15 €, el 2024. Consulta tarifes, disponibilitat i preus amb Renfe, que també té en compte altres operadores.

Des de Barcelona, l'estació de tren de referència és Barcelona-Sants.

A Figueres, els trens d'alta velocitat s'aturen a Figueres-Vilafant.

 Des de l'estació fins al centre de Figueres, on podeu visitar el Museu-Teatre Salvador Dalí hi ha un autobús que connecta fàcilment. El trajecte dura menys de 10 minuts. Consulteu els horaris i les condicions.

La millor opció per visitar els cellers de l'Alt Empordà és demanar un taxi. Consulteu els serveis en aquesta web.

Són trajectes curts. Per exemple, de Figueres Vilafant a...
•    Celler La Vinyeta (Masarac): 21 minuts.
•    Celler Mas Llunes (Garriguella): 22 minuts.
•    Cooperativa Agrícola de Garriguella: 22 minuts.
•    Vinyes dels Aspres (Cantallops): 32 minuts.

EN VEHICLE PRIVAT

La connexió per carretera és menys ràpida que el Tren d'Alta Velocitat. En aquest cas la referència és l'autopista AP-7. Una de les sortides més habituals per visitar els cellers de l'Alt Empordà és la sortida 4. Des d'allà agafareu la N-IIa fins a Figueres, des d'on podeu agafar diferents carreteres comarcals a les principals destinacions, que són Garriguella, Mollet de Perelada, Cantallops, entre d'altres. 

L'Alt Empordà està ben comunicat per carretera. Prenent Figueres com a referència, aquests són els temps aproximats (cal tenir en compte que l'AP7 és una carretera amb alta densitat de trànsit i és habitual trobar embussos els caps de setmana i els períodes vacacionals) 

  • Des de Barcelona, uns 100 minuts (AP-7)
  • Des de Girona, uns 30 minuts (AP-7)
  • Des de Tarragona, uns 120 minuts (AP-7)
  • Des de Lleida, uns 170 minuts. Per l'Eix Transversal C-25, o per l'autovia A2.

Image

ALT EMPORDÀ EN TRANSPORT PÚBLIC

Tot i que la manera més ràpida és amb Tren d'Alta Velocitat, també hi ha altres alternatives:

TRENS REGIONALS

Des de Barcelona amb el tren regional, línia RG1 de Renfe a Figueres o Portbou. El trajecte sol durar entre 110 i 130 minuts. A l'estació de Mataró connectar de la Línia R1 a RG1.

AUTOBUSOS

Des de Barcelona podeu trobar 4 autobusos diaris que connecten per carretera amb Figueres, de la companyia Sagalés (segons la web Omio). Els preus són a partir de 24€, i la durada del trajecte sol anar cap als 170 minuts.

La companyia Sagalés ofereix un servei d'autobusos des de l'aeroport d'El Prat de Barcelona fins a Figueres. Entre les parades hi ha servei a l'aeroport de Girona.

BAIX EMPORDÀ EN TRANSPORT PÚBLIC

AUTOBUSOS

Des de Barcelona la companyia Moventis Sarfa ofereix connexions diàries amb Palamós i altres ciutats del Baix Empordà. El trajecte dura uns 120 minuts. Hi ha sortides des de Barcelona a:

  • Estació del Nord
  • Ronda de Sant Pere

Consulta horaris preus, i disponibilitat a la web de Moventis-Sarfa. Aquesta empresa connecta la majoria de municipis del Baix Empordà.

PLANIFICA EL TEU VIATGE

La majoria de destinacions recomanades per fer enoturisme a l'Empordà es troben allunyades dels nuclis urbans. Tot i així és relativament fàcil d'arribar en transport públic als cellers més destacats per fer enoturisme.


ARTICLES RELACIONATS

Tots els articles de l'Empordà al blog d'ENOTURISTA.