Tendències d'enoturisme que deixa la Barcelona Wine Week

07 Febrer 2024
Tendències d'enoturisme que deixa la Barcelona Wine Week

Enoturisme a la Barcelona Wine Week? Poques ponències, però interessants. Els cellers més importants ens comenten les tendències del 2024, vistes a la BWW per ENOTURISTA.

 

ENOGASTRONOMIA A L'ALÇA

La gastronomia està cada cop més present en les experiències que ofereixen els cellers. Són les que desperten més interés entre els visitants i per això van creixent. És el cas de Finca Ca N'Estella, al Baix Llobregat, que s'ha omplert bona part dels caps de setmana de gener gràcies a les calçotades que fan al celler. Per Anna Vidal, propietària, l'"èxit de les calçotades ha estat una gran sorpresa i ara ens plantegem fer paelles els caps de setmana de la primavera". També al celler Ronadelles, al Priorat, estan servint esmorzars de forquilla. Segons Eva Prim, copropietària del celler, "la majoria de la gent no es desplaça només per tastar vins, sinó que busca coses com menjar".

EXPERIÈNCIES TAMBÉ A LES FIRES

Un dels casos més cridaners d'aquesta edició és el de Freixenet, que ha apostat per una gran barra amb una programació de tres dies d'activitats que despertaven l'interés de la majoria dels visitants que passaven pel costat. S'han fet tastos amb maridatge, amb DJ's, amb petits concerts en directe fins el punt que s'han convertit en un 'afterwork' dins el recinte firal. Un dels tastos amb més èxit va ser el que maridava amb els Cuvées de prestige de Freixenet amb quatre plats elaborats amb producte de proximitat del restaurant Cal Ticus de Sant Sadurní d'Anoia conduït amb encert per La Gastronòmica. La combinació de vins, gastronomia i show bussiness fa anys que funciona a la perfecció en altres esdeveniments com FITUR.

Image

MÉS VISITES PRÈMIUM

Molts cellers estan descatalogant (o ho han fet ja) la visita més bàsica i prioritzen experiències prèmium. Són visites molt més personalitzades, on es tasten les gammes més altes de vins i de forma privada. El més habitual és que siguin enoturistes estrangers que fan importants compres de vi a la botiga del celler després de la visita. Aquest és un perfil de visitant habitual al celler Mas d'en Gil, al Priorat. Marta Rovira, propietària del celler, explica que el diumenge anterior a l'inici de la BWW van rebre la visita d'un petit grup d'americans allotjats a Barcelona. Des del celler els van gestionar el trasllat en taxi privat des de la capital catalana fins a Bellmunt del Priorat. "Per ells, 90 minuts de trajecte és poca cosa en comparació amb el desplaçament fins a Napa Valley" assegura Rovira. Van fer una visita privada al celler i en acabar van fer una "molt quantiosa compra de caixes de vi". 

 

TRACTE MOLT PERSONALITZAT

L'enoturisme està captant nous públics i entre aquests, persones que no s'havien atrevit a visitar mai un celler. Des de família amb criatures fins a persones amb problemes de mobilitat. En aquests casos, el departament d'enoturisme sempre rep consultes prèvies per saber si se'ls podrà atendre amb certes garanties. Un exemple ens el dona el celler Can Roda, al Vallès Oriental. Pepi Milà, propietària, explica que "la filla regala als pares un xec regal per venir però la mare no podia caminar. Els dies previs li vam assegurar que la seva mare estaria bé i així va ser. La dona va marxar molt satisfeta amb la visita perquè es va sentir molt cuidada".

 

EXPERIÈNCIES NATURALS

Els vins neixen a les vinyes, i cada cop és més habitual que els consumidors s'interessin per la natura i els trets distintius de l'origen dels vins. Un dels elements claus són els Parcs Naturals. Al celler Mas Llunes, a l'Alt Empordà han creat l'experiència Vi-o-diversitat, que consisteix en una visita al celler amb passeig per les vinyes ecològiques pròximes a la Serra de l'Albera, on donar a conèixer "el projecte de recuperació de la biodiversitat, i sensibiltzació ambiental" de la finca.

Image

CANVIS D'ESTACIONALITAT

Fa pocs anys, els mesos en que es feia més enoturisme era la primavera i la primera part de la tardor. Però aquesta temporalitat s'està desplaçant. Mercè Sumarroca, responsable d'enoturisme de Bodegues Sumarroca, assegura que aquesta passada tardor "el mes de novembre vam tenir moltíssimes visites, igual que aquest mes de gener". Les previsions de visites per aquest febrer també són bones, tot i que ningú s'atreveix a assegurar-ho ja que les reserves de darrera hora són el més habitual quan es tracta de grups petits que visiten un celler. 

 

L'ORIGINALITAT, UN VALOR AFEGIT

Les experiències puntuals creixen respecte a les que s'ofereixen tot l'any. I un bon percenatge són, a més, propostes innovadores. Un exemple és un parc d'atraccions a les vinyes que el celler Empordàlia muntarà en el marc del festival Vívid, que cada mes d'abril atreu milers d'enoturistes a l'Empordà. És una activitat per un sol dia pensada per atreure públic adult amb atraccions com un toro mecànic.

 

ETIQUETATGE ENOTURÍSTIC

El paisatge guanya pes a les etiquetes de les ampolles. Al celler Masroig, Priorat acaben de canviar les etiquetes del seu vi l'Om, un vi que prové de la Serra d'Almos. El disseny reivindica l'origen del paratge natural de la Serra de Llaberia i treballa en estratègies per a protegir-lo. “Des del celler, treballem per conservar la biodiversitat i controlar incendis forestals en paratges naturals com aquest”. Llocs com un punt d'emmagatzematge de biomassa per alimentar la ramaderia, o promovent que les vinyes actuïn de tallafoc.

Image

ELS REPTES, SEGONS L'OMT

Durant la BWW, s'han presentat les conclusions de la setena Conferència Mundial d'Enoturisme que depén de l'OMT (Organització Mundial del Turisme) celebrada a la Rioja el novembre del 2023. Les enumerem a continuació:

  • Cal millorar la formació dels professionals de l'enoturisme. Actualment hi treballen persones amb formació en turisme o amb formació en el sector del vi. Voldrien un currículum acadèmic que unís turisme i enologia.
  • El repte de la digitalització. Recomanen als cellers fixar una estratègia i uns objectius i destinar-hi un pressupost. Un exemple d'objectiu és digitalitzar les reserves. 
  • Mancança de dades per a mesurar l'enoturisme i la seva qualitat. 
  • Cal col·laboració i coordinació entre administracions públiques i privades
  • S'ha de prioritzar la sostenibilitat

 

POC ENOTURISME A LA BWW

La segona activitat de la BWW dedicada a l'enoturisme va ser una classe magistral perquè els cellers poguéssin fer rendible l' enoturisme. En un auditori amb una vintena d'assistents, Adela Pereira, CEO i assessora d'empreses vinícoles, tenia el repte de mostrar que en 45 minuts es pot analitzar el tipus d'enoturisme i millorar-lo. 

 

ARTICLES RELACIONATS