Els 50 perfils a les xarxes que més ens han influït el 2022

09 Novembre 2022
Els 50 perfils a les xarxes que més ens han influït el 2022

Són 50 persones que parlen de vi i que ens han inspirat aquest 2022. L'admiració no coneix de mètriques perquè no ens importen els seus seguidors o la seva interacció. La llista no està ordenada. Tant bo és el primer com el darrer. A alguns els coneixem en persona, i a d'altres només des de la pantalla. Aquest és un reconeixement a la feina de divulgació, de creació, sovint massa solitària, de les xarxes socials. És obvi que ens deixem persones importants, però hem prescindit d'organitzacions, per centrar-nos en perfils personals o professionals que parlessin de vi a Catalunya amb una cara identificable al darrera. Són els influenciadors del vi que hem seleccionat des d'ENOTURISTA aquest 2022. 

1.- Josep 'Pitu' Roca

Millor sommelier del món per The World's 50 Best Restaurants 2022. Copropietari d'El Celler de Can Roca. Cambrer de vins. De caràcter generós, agraït, motivador i amable en les distàncies curtes. 

Image

2.- Alba Balcells

Directora General de l'INCAVI. La primera dona en dirigir l'Institut Català de la Vinya i el Vi des de la seva creació, als anys 80. Comunicadora habitual a Instagram i Twitter, pròxima, afable i enraonadora.

Image

3.- La Guia de Vins de Catalunya

Jordi Alcover i Sílvia Naranjo han presentat la 15ena edició de La Guia 2023, amb els millors vins catalans tastats a cegues amb més de 1.200 referències. Treballadors, tossuts i generosos.

Image

4.- Vi i Companyia

Marta Clot i Mike Cano han revolucionat la manera d'explicar el vi i la gastronomia, amb vídeos virals, consells pràctics, idees pensades pel public en general i sense cap tipus de complex.

Image

5.- Papers de Vi  

Revista especialitzada en vins i vinyes d'Alella, dirigida per Òscar Pallarés i editada per Ramon Ruiz, amb prop de 80 números, amb més de 50 pàgines. Compromesa, resilient, exemple de premsa local i global.

Image

 

6.- Escola d'Enoturisme de Catalunya

Punt de trobada d'alumnes i professors d'enoturisme. Espai clau pel creixement conjunt de l'enoturisme de país, separat per cada Ruta del Vi, o cada DO. Situada a Vilafranca del Penedès i dirigida per Ester Garcia.

Image

7.- Drink in moderation

Fotògraf català. Les seves imatges viatgen arreu del món copsant l'alegria (i fins i tot la bogeria!) d'elaborar vins. Un professional format a casa nostra que innova a cada nou retrat.

Image

8.- Caram Carammm

Projecte innovador, jove i revolucionari per acostar el producte de quilòmetre zero al públic català, a través de tastos i packs. Gemma Muray i Clara Soler han emprès una aventura per acostar tresors de proximitat.

Image

9.- Carlos Aguila

Un dels creadors digitals més atrevits, amb un mòbil i un somriure. Fundador de The Guardian of Wine, i responsable de #enoturismoparasanitarios. Sap posar la tireta als ferits i explicar la vida sense filtres.

Image

10- Margalida Ripoll

Periodista de referència en vins, gastronomia i ruralitat. La Margalida inspira per la bondat i l'honestedat, tant dels seus articles com dels seus fets. Dinamitzadora d'actes i presentadora d'esdeveniments d'èxit.  

Image

11.- Vinassos

Joan Carrion retrata persones del vi i treballa les notícies del sector amb delicadesa. Mitjà petit, però atrevit, comunica des del bloggerisme, la ràdio i la fotografia transmetent històries petites de grans persones. 

Image

12.- Vinomi Rural Experience

Pili Ferrando combina el seu saber fer amb l'enoturisme amb elaboradors de vins i olis de la Terra Alta per fer un binomi original i temptador, autèntic, amb activitats originals, mostra d'una creativitat exultant.

Image13.- Vins and grapes

Sergi Bernet entrevista a fons persones relacionades amb el vi, amb converses franques, llargues, com una cuina de xup-xup, que mostra la cara personal del convidat, amb una qualitat tècnica molt alta

Image

14.- Alba Gràcia 

Historiadora i coordinadora del Centre d'Intepretació de la Malvasia de Sitges. El seu equip i ella han alçat una varietat minoritària i poc coneguda en objecte de desig, per goig de Sitges i els amants del vi.  

Image

15.- Jordi Bes

Periodista de vins i gastronomia, col·laborador del diari ARA, entre d'altres. Reporter curiós i sensible, amb ofici, incansable preguntador. Converteix la seva autonomia periodística en un model de credibilitat.      

Image16.- Marta Domènech

Era una agitadora cultural i turística molt abans de ser nomenada Directora General de Turisme de la Generalitat. Personalitat incombustible ha ajudat a promocionar el Priorat i el país arreu del món.    

Image17.- Ferran Centelles

Sommelier i escriptor. Col·laborador a Espanya de Jancis Robinson. Forma part de l'equip del Sapiens del Vino de la Bullipedia. Savi, amable i pròxim. Ens agrada per la seva franquesanaturalitat.  

Image

18.- La Gastronòmica

Clara Antúnez i Jaume Montanyà han convertit la divulgació dels petits tresors enogastronòmics en una delícia més enllà de l'aroma o el gust. Creadors d'experiències úniques, com el tast al Popi o Vi Vi Vi.  

Image

19.- Vitrina de vi

Un aparador magnífic de l'enoturisme de casa nostra, ideat per Natàlia Boada. Un projecte necessari i original, pensat per l'enoturista de carrer, que busca informació útil i honesta abans de visitar un celler.

Image

20.- The Wine Truck Cat

Molt més que l'únic bar de vins catalans amb rodes. La idea de Sara Fernández Vilar i Jonatan Munuera visibilitza el vi, explica l'origen i els elaboradors, fa tasts originals i té en compte els abstemis.

Image

21.- Ramon Francàs

Periodista i sommelier. A La Vanguardia i al programa Tast Vertical de Catalunya Ràdio. Referent del sector, de CV inacabable. Curiós, inconformista, crític (diríem que) insubornable. Quan somriu, il·lumina.

Image

22.- Eva Vicens

Periodista. Directora de Vadevi. La garnatxa blanca de l'escriptura del vi: delicada, sorprenent, singular... amb ADN inconfusible de la Terra Alta. Reportera necessària per entendre l'actualitat i la perspectiva del vi.

Image

23.- Amb v de vi

Fantàstic projecte de la sommelier Elena Sellés, que cada setmana converteix els micròfons del programa de ràdio en una xerrada bonica i entranyable. Un bàlsam setmanal per aprendre i estimar el vi.

Image

24.- Zoltan Nagy

SommelierescriptorComunicador imprescindible, aventurer i polivalent a Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok,... Autor del llibre "Reinas de copas". Les seves paraules trenquen barreres i aixequen ponts.

Image25.- Artistes en tractor 

Projecte artístic de Sara Boldú, que mostra la realitat de la pagesia a través de fotografies i vídeos des de l'aire i des del terra. Un luxe pels romàntics que llaurem amb la imaginació els camps de casa nostra.

Image26.- Meritxell Falgueras

Sommelier i comunicadora, nativa digital, surfeja amb la llibertat que li donen les xarxes per parlar de vins, restaurants, moda (de gairebé tot!) amb estil, inspirant dones i homes a través d'històries originals.

Image27.- Wine Aspects

El vi no té fronteres, però el projecte d'Andrew Ashurt ajuda a que el vi català volti pel món amb un anglès acadèmic, especialitzat en el sector. Idea brillant per empreses i particulars, pedagògica i enlluernadora.

Image28.- Ramon Roset

Comunicador imprescindible del vi català. Transformador. Revolucionari. Inspirador. A la direcció dels Premis Vinari ha reconegut la singularitat de l'enoturisme, i ha transformat els Premis en dues edicions anuals.    

Image 29.- Narravins  

L'Anna i l'Oriol comuniquen per les orelles. A través de dissenys inspiradors, relats instagràmics i podcasts ben editats arriben a un públic nou i jove sense la reserva que provocaria la comunicació del vi clàssica.

Image30.- Rafa Gimena

Periodista i escriptor. Referent dels vins de Lleida i de muntanya. Crític enogastronòmic des del seu perfil de Como Pomona. Impulsor del Comuvicat, el Congrés dels Comunicadors del Vi de Catalunya.Image

31.- Anna Vicens

Presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers. Treballadora incansable per reivindicar aquesta figura a casa nostra. Pedagògica, pròxima, afable, sempre amb un somriure. Podríem escoltar-la durant hores.

Image32.- El Vermut de Llucià Ferrer

Boulevard de personatges interessants amb una copa de vi a la mà. Cada setmana, Llucià Ferrer i Arnau Marco, descobreixen històries interessants a l'hora de vermut, en un programa de Ràdio Flaixbac.

Image

33.- Sílvia Culell

Explicadora d'històries, narradora de copes, investigadora de vins i gastronomia, amb l'experiència d'estar davant i darrera del taulell. Cada article és una porta oberta a seguir sent curiosos. 

Image

34.- Ruth Troyano

Periodista i incansable buscadora de bellesa. Pionera en el bloggerisme rural de vins, retratista d'enòlogues, militant de l'ofici de periodista, corresponsal de vinyes, eternament connectada a una bateria.

Image

35.- Enoguia Wine Tourism

Magazín imprescindible de l'enoturisme a Catalunya. Referència per cellers i enoturistes, a través de la seva web i en paper a molts dels llocs de peregrinatge dels amants del vi. Perfil de notícies.

Image36.- David Seijas

Sommelier que posa la gallina de piel, a través de la seva pedagogia, explicacions, o dels vins que ha creat amb la seva marca personal. Una referència a El Bulli i a El Bulli Foundation.

Image37.- Sole G. Insua

Periodista i directora de l'agència Pcats. Prop de 20 anys d'experiència comunicant vi. Professional de referència, autora d'algunes de les campanyes més innovadores del vi català.

Image

38.- Rural modernos

La parella formada per Bernat Fuertes i Blanca Muntadas són creatius, disruptius, revolucionaris, sorprenents... i tot des de La Segarra, amb l'orgull de ser moderns que viuen a comarques.

Image

39.- Macarena Muñoz

Sommelier i comunicadora. El seu somriure traspassa fronteres. Explicacions honestes sobre vins i escumosos. Persona afable i professional de referència, que treu ferro a la comunicació del vi.

Image40.- Cava Women

Projecte meravellós per donar veu a les dones del cava, situant-les en la igualtat que mereixen, en la corresponsabilitat. Part essencial d'un sector modern, equitatiu, transversal i còmplice.

Image41.-  Glops d'història

Història, arqueologia i vi: des dels grecs fins a l'actualitat. Una manera de descobrir la molta història que hi ha darrera del vi. Un projecte de Romina Ribera i Oriol Vicente, investigadors guardonats.

Image

42.- Maria Bassegoda

Il·luminadora de projectes. Cofundadora de l'agència Luma Digital, amb Lucas Puerta. Incombustible viatjera, dinamitzadora de Tastavins Penedès, viatgera de llocs amb encant i estrella.

Image

43.- Pagesos GPS

Compte imprescindible per reivindicar que la pagesia és territori, que l'agricultura també és cultura,... Difusors dels debats del s.XXI: alimentació, sostenibilitat, ruralitat, despoblament, clima,...

Image

44.- Llúcia Sommelier

Un referent dels vins a Les Terres de l'Ebre, a través dels seus 'tastos clandestins' o rebent hostes a la seva casa rural. El sud existeix i es torna un horitzó imprescidible per molts enoturistes.

Image

45.- Lluis Tolosa

L'únic compte que ens inspira des de Twitter. Ell no té Instagram, ni falta que li fa. Autor de més de 25 llibres sobre enoturisme, consultor i professor de l'Escola d'Enoturisme. Un referent total.

Image 

46.- Patricia de Golferichs

Comunicadora i fundadora de l'agència Vilateral. Pionera en agendar els vins catalans. Impulsora de grans campanyes a les xarxes socials del vi català. Creativa, expressiva, trencadora i única. 

Image

47.- Santi Borrell

Poeta i escriptor. Abraçador d'incerteses. Autor de llibres de la història del Cava i del vi al Penedès. Amant de les causes nobles, combatent d'injustícies, repartidor de cartes d'amor a la vinya.

Image48.-Wine Alphabet

Nika Shevela i Paul Geddis acosten el vi a les persones, en castellà i anglès, col·laborant en grans mitjans internacionals, des de Barcelona o Berlín arreu del món. Molt més que l'ABC del vi.

Image

49.- Dones Món Rural

Enorme projecte per visibilitzar la dona en l'agricultura, la ramaderia i la vida al camp. Retrats de realisme necessaris, plens de compromís, de lluita i de sororitat. Inspirant el futur en femení.

Image

50.- Glòria Vallès

El seu perfil Wine Style Travel és dels més influents del món el 2022, segons Tagger Media. Parla de vins i enoturisme, entre d'altres coses. Especialista en growth hacking i ajuda imprescidible per ENODATA.

Image

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR D'ENODATA...

 

Els cellers catalans acumulen més de 5.000.000 de seguidors a les xarxes

Instagram es manté com la xarxa preferida dels cellers

Els 100 cellers catalans amb més seguidors a Instagram

Un 18% de cellers deixa de publicar a Facebook cada any

Els cellers creixen a Twitter un 8% anual, moderant la caiguda

Un de cada quatre cellers catalans té perfil actiu a LinkedIn

Només un 8% de cellers va pujar un vídeo a YouTube el 2022

TikTok comença a fer-se sentir en un 7% dels cellers catalans

El vermut català es dispara a Instagram i esdevé tendència

Com s'ha fet ENODATA 2022: FAQS i metodologia