Quina diferència hi ha entre una DO i una DOQ de vins?

08 Maig 2021
Quina diferència hi ha entre una DO i una DOQ de vins?

Quina diferència hi ha entre una Denominació d'Origen i una Denominació d'Origen Qualificada de vins, com la del Priorat? ENOTURISTA t'ho explica  perquè puguis fer enoturisme al Priorat.

QUÈ ÉS UNA DO?

Una DO és una Denominació d'Origen. A Catalunya hi ha 12 Denominacions d'Origen. Una Denominació d'Origen (DO) o una Denominació d'Origen Protegida (DOP) és una certificació de qualitat que es dóna en determinats productes, com el vi, l'oli o el formatge, per exemple, que garanteix que el seu origen és una determinada zona geogràfica. El responsable de vetllar perquè aquesta garantia es compleixi és el Consell Regulador de la DO, format per viticultors, elaboradors i persones que treballen sota les normes d'un plec de condicions.

QUÈ FA UNA DO?

Una DO fixa la superfície de certificació, les varietats recomanades i acceptades, i detalla una sèrie de pràctiques productives perquè el producte tingui una garantia d'origen i de tipicitat. Un Consell Regulador té un registre de viticultors adherits, d'elaboradors, controla la producció de vins i verifica la qualitat del producte. En última instància és el responsable d'imprimir i distribuir les etiquetes que donen una garantia de qualitat i avalen l'origen del producte.

Image
Etiqueta del Consell Regulador de la DO Terra Alta, que certifica que el vi és un 100% Garnatxa blanca


QUÈ ÉS UNA DOQ? 

Una DOQ és una Denominació d'Origen Qualificada. A Catalunya només n'hi ha una: la DOQ Priorat. A diferència d'una DO, una DOQ té un plec de condicions més rigorós. La primera DOQ de l'Estat va ser La Rioja, l'any 1991. El Priorat ho va aconseguir l'any 2000. Actualment són les dues úniques DOQ de l'Estat. La categoria de DOQ està reservada a Denominacions d'Origen amb una llarga trajectòria, que puguin demostrar altes quotes de qualitat durant molts anys.

QUÈ FA UNA DOQ?

Per ser reconeguda com a DOQ és necessari:

  • Que hagin passat un mínim de 10 anys des del seu reconeixement oficial coma. DO.
  • Que tots els productes emparats sota el seu segell estiguin en cellers situats a la zona de producció. En el cas del Priorat, el celler elaborador ha d'estar construït en alguna de les 9 viles històriques.
  • Que segueixin un sistema qualitatiu més exigent per certificar el seu origen.

Image
Les etiquetes de la DOQ Priorat tenen un holograma de seguretat per certificar la procedència del vi