Com servir un escumós perfecte? Cinc trucs infalibles!

03 Juliol 2022
Com servir un escumós perfecte? Cinc trucs infalibles!

Cinc errors que comets quan serveixes una copa d'escumós

Els trucs infalibles per servir una copa de cava perfecte

Una copa d'escumós millora moltíssim si està ben servida. Descobreix els trucs per treure el màxim partit a una copa amb bombolles.


1.- Obre l'ampolla sense fer soroll

Un dels errors més habituals és voler fer PUM quan obrim una ampolla d'escumós. No cal. Els sommeliers destapen l'ampolla amb cura, per no agitar el producte. Un cop separis la càpsula, agafa el morrió amb una mà, tancant el puny amb força. Amb l'altra mà, posa-la al cul de l'ampolla i dçona voltes sobre el tap (com un rellotge) fins que surti. Un dels trucs per augmentar l'interès dels teus comensals és que mostris aquest procés de manera clara, molt visual. Això activa una part del celler que farà que els teus convidats comencin a salivar.


2.- Serveix la copa lleugerament inclinada

Un dels trucs per servir un cava amb tota la seva presència és girar la copa i l'ampolla en un angle de 45 graus, com formant una "X". La copa lleugerament inclinada fa que l'escumós entri molt suament. L'ampolla, igualment inclinada, permet que el líquid entri sense formar tantes bombolles. A la pràctica fas un transvassament de l'ampolla.a la copa el més subtil possible. Deixa de posar el cava a la copa com si servissis sidra. Els escumosos no s'han de servir elevant l'ampolla ni fent escuma, perquè perden aromes i el líquid queda remogut.
Image 

3.- Omple la copa fins a la meitat

Un dels trucs perquè el cava no es refredi tan ràpidament és omplir la copa una mica menys de la meitat. És millor servir-ne de nou des de l'ampolla si tenim molta set. El cava s'ha de degustar a poc a poc, notant tota la força dels aromes, amb la bombolla ben servida. Així maximitzes els gustos.


4.- Serveix el cava a temperatura adecuada 

El cava és un vi blanc amb bombolles. La temperatura de servei recomanada és entre 8 i 12 graus. Això vol dir que el cava que s'ha estat dues hores al congelador surt massa fred de la copa. Aquest error ens fa perdre els aromes, especialment en els caves de guarda superior. En molts casos, un excés de fred dispara l'acidesa del cava jove i no ens permet apreciar la subtilitat de les bombolles. Per molta calor que faci, no servir el cava a la mateixa temperatura que la cervesa.
Image

5.- Tria una copa que maximitzi el contingut 

Ja n'hem parlat en un altre article dedicat a la copa més adequada per servir un escumós, però has d'entrendre que depenent del tipus de cava una copa específica et pot ajudar a que el gaudexis més. Una copa no canvia la qualitat d'un escumós. En tot cas, com més adequada més bé t'arriba el resultat d'un cava. En caves joves et recomanem una copa de vi blanc, si pot ser de cristall. En caves de guarda superior (reserva o gran reserva) pots optar per una copa tulipa com la de la imatge. La copa flauta farà que perdis els aromes més fàcilment i la copa Pompadour aireja excessivament el producte.