Com saber si un vi és car o barat?

31 Agost 2022
Com saber si un vi és car o barat?

Descobreix quins factors afecten el preu d'una ampolla de vi de la mà de Mrs. Vin i la DO Catalunya
 

EL COST DEL RAÏM

La verema només es fa una vegada a l'any. En canvi, els pagesos i pageses cuiden de la vinya tot l'any! En els darrers anys el preu del quilo de raïm oscil·la des dels 30 cèntims el quilo (pagats per grans empreses multinacionals o cellers cooperatius que estan obligats a adquirir tot el raïm que produeixin els socis) fins a preus més alts. Aquest increment depèn de diversos factors:

- Que el raïm sigui ecològic, certificat pel CCPAE, o biodinàmic, tipus de viticultura sense químics i amb usos plantes medicinals. 
- Que sigui d'una varietat ben considerada, però escassa, com el Xarel·lo Vermell al Penedès, o el Lledoner Roig a l'Empordà.
- Que sigui d'una vinya molt vella. N'hi ha de plantades fa més de 100 anys, que és clar, produeixen molt poc raïm, però de qualitat superior.

EL PREU DE LA VINYA

Una vinya s'ha de treballar tot l'any. El cicle del cep contempla les quatre estacions. A grans trets són:

- Hivern: poda de les branques que ja han donat fruits. És el moment que el cep dorm.
- Primavera: el plor de la vinya fa que la saba surti de les branques, creixin els brots i vagin fent noves branques. Si hi ha pluges s'ha de vigilar que la humitat no pudreixi els fruits, o que una plaga no cremi la collita.
- Estiu: la poda en verd. A vegades, hi ha massa fulles que fan competència amb la planta. S'han de treure vigilant de no deixar-lo massa pelat perquè el raïm no quedi massa assoleïat. 
- Tardor: verema. És el moment en què es cull el fruit. Si una tempesta el fa malbé es perd la feina de tot l'any.

El sól de la vinya s'ha de cuidar tot l'any. El cost dels tractaments (químics o orgànics) també pot ser molt elevat.
Image


EL COST DE L'ELABORACIÓ

Un vi és suc de raïm fermentat. El vi novell, el més jove, necessita com a mínim dos mesos per convertir el suc de raïm en vi. Les despeses de comprar els elements que fan que el raïm es torni vi són molt elevades: tolva per entrar el raïm, desrrapadora per separar la part verda, premsa per treure el suc,... A més hi ha el procés d'envelliment. Hi ha vins que poden estar reposant en tines, bótes, foudres o dipòsits de ciment vora 10 anys! El preu d'un vi també depèn d'aquest factor, que és com el preu d'un aparcament.


EL PREU DE L'EMBOTELLAT 

El vi s'ha de transportar. Excepte si és un vi a doll, que es serveix directament de la bóta. Sumeu el cost de l'ampolla de vidre, del tap de suro (que és un element orgànic, que s'extreu d'alzines sureres), o de l'envàs corresponent, des del tetra-brick fins al bag-in-box o la llauna. Tots els recipients afegeixen un cost extra al preu del vi.
Image
 

EL PREU DE LA COMERCIALITZACIÓ

Els vins no arriben sols a les botigues i als restaurants. Normalment hi ha una figura, que és el distribuïdor. Aquest cost sol ser d'un 30% del preu final de l'ampolla. És una feina i s'ha de pagar de manera justa. Així doncs, la majoria dels vins que es venen a un preu final de 10 € segur que s'han pagat a molt menys preu pel botiguer, o el restaurador. I encara molt per sota si aquest vi s'ha d'exportar a l'altra banda del món.


EL COST DEL SERVEI

Finalment hi ha la diferència entre comprar un vi en una botiga o demanar-lo en un restaurant. La gastronomia afegeix un servei extra de cambrers, copes, ampolles exclusives, que també tenen un preu. Fa uns quants anys es va calcular que el preu d'una ampolla es triplica al restaurant respecte del preu que surt del celler. Un fet controvertit, però que es pot entendre seguint tot el procés.
Image


QUÈ PUC FER PER ESTALVIAR?

Un dels trucs és comprar caixes i no ampolles. Solen tenir descomptes.
Si compres un vi al celler, pots trobar-lo més econòmic que a la botiga, perquè s'estalvia la distribució.
A vegades es venen vins 'a l'avançada'. És a dir, vins que es venen abans de la verema.
Pots comprar vins amb capacitat d'envelliment i guardar-los a casa. Són més econòmics que les anyades envellides en botiga.


QUINS ALTRES FACTORS POSITIUS APORTA COMPRAR VI? 

És molt important tenir present que una vinya és un pulmó verd, un tallafocs i un tresor. I que això ho pot valorar tothom, encara que no siguin consumidors de vi. Cal recordar que el vi també contribueix a protegir el medi ambient, el paisatge i la pagesia.

 


Un article fet amb la col·laboració de la DO Catalunya.    

Agraïments al celler Pla de Morei.