Club Artcava, o com fer-te 50 ampolles de cava?

17 Desembre 2023
Club Artcava, o com fer-te 50 ampolles de cava?

Vols fer el teu propi cava? A ArtCava t'ensenyen com. 12 mesos per aprendre els secrets, i al cap d'un any tens 50 ampolles a un preu sorprenent. Descobreix el Club ArtCava.

QUÈ ÉS EL CLUB ARTCAVA?

El Club Artcava és una de les experiències més innovadores del celler Artcava - Masia Can Batlle, per aprendre a fer el teu propi cava des del cupatge del vi base fins al degollament i l'etiquetatge, assessorat en tot moment per un enòleg professional. El resultat final és una producció de 50 ampolles anuals, amb el teu nom a l'etiqueta, per gaudir amb els teus familiars i amics. És com si tinguessis el teu celler al Penedès!

QUANT VAL EL CLUB ARTCAVA?

El pack starter club costa 495 € anuals i inclou: 

* 50 ampolles de cava

* Recorregut per la vinya amb explicacions

* Visita guiada al celler

* Tast dels vins base de l'anyada actual amb l'enòleg

* Totes les eines necessàries per a la creació del vi

Després del primer any pagues per 7€ per ampolla i una quota anual variable

Segon any: 300€

Tercer any: 200€

Quart any: 100 €

A partir del quart any la quota és gratuïta.

Image

QUÈ INCLOU UN ANY DE CLUB ARTCAVA?

Una primera visita de contacte. Passa un dia a Artcava - Masia Can Batlle i t'explicaran amb tots els detalls com funciona el seu innovador club. T'asseuràs amb l'Èric Enguita, l'enòleg del celler, que t'explicarà tots els detalls del que podràs fer amb un any de subscripció al Club Artcava. Fes totes les preguntes que necessitis! Has de pensar que per fer un cava necessitaràs ben bé un any. La criança mínima d'un cava de guarda és de 9 mesos. 

El calendari inclou quatre processos

EMBOTELLAT

És el moment en què tastes els vins base per elaborar el cava. Normalment es fa amb el cupatge o la mescla de tres varietats de raïm ja vinificades: el Macabeu, el Xarel·lo i la Parellada. Tot i que si vols, pots preguntar per altres raïms acceptats a la DO Cava. Aquesta part és molt divertida. L'Èric us prepararà els vins base en diferents ampolles per fer la mescla que més t'agradi. Abans hauràs tastat tots els caves del celler Artcava - Masia Can Batlle, perquè puguis saber exactament què estàs buscant en el teu cava.

Image

Per començar a elaborar el teu cava hauràs de jugar amb provetes, on faràs la proporció exacta de cada vi que vols que faci la segona fermentació en ampolla. Aquest és un procés molt divertit, que et permet dissenyar el teu escumós, donant la teva pròpia personalitat amb les proporcions de cada mescla. T'atreveixes? 

CRIANÇA

Un cop embotellades les ampolles passen a a la cava. El cava és un vi escumós elaborat amb el mètode de la segona fermentació. El vi base amb el teu cupatge es posa dins d'una ampolla de vidre capaç de suportar la pressió de les bombolles. Coneixeràs els secrets de com convertir un vi en escumós. I un cop tapades les teves ampolles amb tap corona (com els dels refrescos) podràs portar-les a la cava perquè comencin la seva criança. Generalment t'embotellaran més de 50 ampolles, per si alguna es trenca per la pressió, o quan la posis a les rimes.

Image

Rimar un cava es posar-lo en posició horitzontal, com si fessis una paret d'ampolles. És un procés manual, artesanal, que es fa molt a poc a poc, perquè el cava estigui en silenci, a les fosques de la cava, convertint els sucres en bombolles i els llevats de la fermentació en deliciosos tocs per al teu cava. Aquest procés dura ben bé nou mesos. 

REMOGUT

És una operació que serveix per retirar les mares de l'ampolla. Les mares són els llevats morts que han quedat flotant dins de l'ampolla després de la segoa fermentació. El cava és un vi escumós de qualitat que obté les seves bombolles convertint sucres i llevats. Aquestes partícules mengen els sucres fins que exploten (s'anomena autòlisi) , provocant les bombolles. La fermentació del cava amb les mares li aporta a l'escumós notes de broixeria, de pastisseria. Com retirar les mares de l'ampolla?

Image

És una operació que Artcava - Masia Can Batlle elabora de manera artesanal i manual. A la majoria de cellers es fa de manera mecànica. Les gàbies de la imatge donen un vuitè de volta a l'ampolla de cava cada dia durant un mes. El darrer mes es necessita que cada dia donis aquesta volta petita. Si no pots, no passa res. La gent del celler ho farà per tu fins que arribi el moment més esperat. 

DEGOLLAMENT

Has arribat a la part més emocionant. Seria com el naixement del teu cava després de nou mesos d'espera. Amb l'ampolla ja remoguda, els caves es guarden cap per avall en vertical. S'anomena "en punta". Les mares han precipitat lentament al coll de l'ampolla. A la sala de degollament comença l'espectacle. Primer l'has de posar dins d'una espècie de banyera amb aigua gelada que solidifica les mares. Així serà més fàcil treure-les del coll de l'ampolla i deixar el teu cava completament net. 

Image

Amb un davantal per no tacar-te quan esquitxi i una eina per desgorjar ja estaràs preparat per retirar les mares de les ampolles. Al celler t'ho expliquen molt bé i és un procés únic i màgic. Un cop retirades les mares et reomplen una mica l'ampolla amb cava i ja pots completar el procés. Tap de suro, morrió i placa de cava i càpsula. Finalment el podràs etiquetar amb la teva imatge. I ja estaràs preparat per carregar el teu cava.

Image

QUANTS DIES POTS ANAR AL CELLER?

Tots els que vulguis! Amb l'starter pack hi ha incloses tres sessions exclusives amb l'enòleg, però pots concertar visites tantes vegades com vulguis. Cadascú decideix fins a quin punt es vol involucrar en el procés. Pots visitar-los i ser testimoni de com s’embotella el cava, com es clarifica, com es desgorja tantes vegades com vulguis. O bé deixar-ho a mans del seu equip.

Image

QUÈ PASSA DESPRÉS DEL PRIMER ANY?

Que seguiràs un segon, i un tercer, i un quart... com li passa a la majoria dels socis del club Artcava. Cada any et serà més econòmic. A partir del segon any la tarifa canvia (300€ anuals i 7€ extra per a cada ampolla), el tercer any la tarifa baixa a 200 € i el tercer a 100. A partir del quart només pagues per les teves ampolles. La gent amb més experiència arriba a fer virgueries, com caves de llarga criança, rosats, etc. Serà com si tinguessis el teu propi celler al Penedès sense córrer cap risc i a un preu més que assequible. Només hauràs de definir quin tipus de cava vols obtenir i al cap d’uns mesos el podràs gaudir a casa teva, amb la família, amics o companys de feina.

QUINS AVANTATGES TÉ EL CLUB ARTCAVA?

Els amants del cava estan disposats a pagar preus elevats per ampolles úniques i exclusives, però... quan estaries disposat a invertir per fer la teva pròpia producció?

El primer gran avantatge és la facilitat de tenir el teu propi celler al Penedès sense els maldecaps d'haver-te de preocupar de tots els factors intervenen en l'elaboració del cava, perquè el Club Artcava t'ho facilita tot!

Un dels avantatges que més agrada als amants del cava és aprendre a fons com és el procés d'elaboració d'un cava. El Club Artcava no s'està de res: provetes, tast de vi base i fitxes organolèptiques.

I sens dubte, un dels temes més positius és l'orgull d'elaborar el teu cava, amb etiqueta pròpia, que prèviament hauràs desgorjat. Obre el teu cava amb familiars i amics, i mostra els teus aprenentatges de cavista.

Per a més informació i reserves visita la pàgina web del Club Artcava.