El Cava de Guarda Superior és aquell que té una criança mínima superior a 18 mesos, segons la normativa de la DO Cava. ENOTURISTA t'ho explica en un vídeo-article.
Guarda Superior
Un Cava de Guarda Superior és una categoria que engloba tres tipus de vins escumosos de qualitat:
-
Cava de Guarda Superior Reserva
- Cava de Guarda Superior Gran Reserva
- Cava de Paratge Qualificat
Aquestes tres figures es van aprovar pel Consell Regulador de la DO Cava l'estiu de 2020, en una nova legislació encarada a augmentar la qualitat dels productes emparats dins del segell de garantia. Aquests requisits són:
- Un Cava de Guarda Superior només es pot elaborar amb un raïm 100% ecològic certificat (a partir del 2025 serà obligatori)
- Un Cava de Guarda Superior només pot obtenir-se de raïms cultivats en vinyes de més de 10 anys d'antiguitat.
- Un Cava de Guarda Superior ha de tenir un envelliment mínim determinat, depenent de cada categoria.
Característiques
Un Cava de Guarda ha de tenir un envelliment mínim de 9 mesos, pot tenir origen en una vinya de cultiu tradicional o ecològic, i l'edat de les vinya pot ser inferior als 10 anys. En canvi, els Caves de Guarda Superior tenen unes característiques molt més exigents.
1.- Vinya ecològica
Les vinyes han de ser ecològiques certificades pel CCPAE. A partir del 2025 serà obligatori per a tots els caves.
El raïm destinat a fer Cava de Guarda Superior ha de provenir de vinyes de més de 10 anys d'antiguitat.
Per exemple, el celler Carles Andreu, de Pira (Conca de Barberà) només elabora Cava de Guarda Superior. Així, tot el seu raïm prové de cultiu ecològic i de vinyes de més de 10 anys d'antiguitat.
2.- Envelliment mínim
La característica més evident d'un Cava de Guarda és el temps mínim de criança, que marca la nova legislació de la DO Cava aprovada l'estiu del 2022.
Un Cava de Guarda Superior Reserva té un envelliment de més de 18 mesos.
Un Cava de Guarda Superior Gran Reserva té un envelliment de més de 30 mesos.
Un Cava de Paratge Qualificat té un envelliment de més de 36 mesos, tot i que ha de reunir molts altres requisits.
3.- Origen
Els dos factors combinats, ecologia i llargues criances, són la base de la diferència en la piràmide de qualitats de la DO Cava. El Cava de Guarda Superior també pot mostrar més detalls del seu origen. La nova legislació de la DO Cava, aprovada l'estiu de 2020, permet als Caves de Guarda que provenen de cellers situats a Catalunya mostrar a l'etiqueta "Comtats de Barcelona".
Els Caves de Guarda Superior, a més, també poden indicar la subzona geogràfica, que en el cas de Catalunya és:
- Valls d'Anoia Foix (Penedès)
- Conca del Riu Gaià (Tarragona)
- Pla de Ponent (Lleida)
- Serra de Prades (Conca de Barberà)
- Serra de Mar (Maresme)
Els caves del celler Carles Andreu són tots Caves de Guarda Superior. Les etiquetes mostren directament l'origen: Serra de Prades.
Com identificar -lo?
Les etiquetes del Cava segueixen una normativa pensada en ajudar el consumidor. La nova legislació ha dividit els caves amb marxamos diferenciats amb codis de colors.
El Cava de Guarda Superior Reserva té una etiqueta amb color plata.
El Cava de Guarda Superior Gran Reserva té una etiqueta de color daurat.
Durant uns mesos els nous etiquetatges en forma rectangular o circular, conviuran amb els antics, que encara es poden trobar en algunes ampolles.
La majoria de les noves ampolles etiquetades a partir del 2021 segueixen la nova normativa d'etiquetatge, que dóna més informació al consumidor. El celler Carles Andreu, per exemple, és dels que ofereix més informació a les seves etiquetes.
L'etiqueta d'un Cava de Guarda Superior
La nova legislació del Consell Regulador de la DO Cava facilita als consumidors tenir més informació de cada ampolla. Entre els elements informatius hi ha apartats obligatoris i recomanats.
Apartats obligatoris en una etiqueta de Cava
1.- La paraula CAVA en majúscules.
2.- La marca del Cava o el nom del celler.
3.- La categoria de Guarda o de Guarda Superior (Reserva o Gran Reserva)
5.- Anyada. Detalla l'any de la collita d'un 85% del raïm amb què s'ha elaborat el vi base per fer aquell Cava.
5.- El tipus de Cava en funció del sucre (Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra-Sec, Sec, Semi-Sec o Dolç)
6.- Nom del celler elaborador, municipi, país i Registre d'Embotellador
7.- Quantitat de líquid en centilitres (75, 150, 300,...)
8.- Quantitat d'alcohol (per exemple, 11,5% de vol.)
9.- "Producte d'Espanya"
10.- Si conté sulfits
11.- Número de lot
Apartats no obligatoris, però recomanats
1.- Collita pròpia. Tot el raïm amb què s'elabora el Cava prové de vinyes pròpies. No es compra raim a tercers, ni es compra vi base per elaborar Cava.
2.- Color del vi escumós. En aquest cas pot ser:
- Blanc
- Blanc de raïm blanc (també Blanc de blancs)
- Blanc de raïm negre (Blanc de noirs)
- Rosat
3.- Premis o condecoracions.
4.- Data de desgorjat. Indica el moment en què un Cava ha deixat d'envellir, se li han separat els llevats morts (o les mares) i se li ha reitirat el tap corona per un tap de suro. El Cava està preparat per sortir al mercar. La data dóna al consumidor idea de quant de temps ha passat des del seu desgorjat fins al moment d'arribar a la botiga. En termes generals es recomana beure'l en els mesos posteriors al desgorjat, tot i que en alguns casos l'evolució és positiva per trobar més matisos a un escumós, especialment en el cas de llargues criances.
5.- Nota de tast.
6.- Segell d'Elaborador Integral. La garantia que el raïm amb què s'ha elaborat un cava s'ha premsat i vinificat al 100% a la propietat. Per exemple, el celler Carles Andreu, només elabora vi base cava amb raïm de les seves vinyes. No compra raïm a tercers, ni vi base per fer Cava, ni ampolles 'en punta', que són les ampolles de cava a punt per desgorjar i abans d'etiquetar. És una garantia de la feina més artesana que només tenen 13 cellers catalans.
ENVELLIMENT
La nova legislació obliga que tots els Caves de Guarda Superior tinguin un envelliment mínim a les caves. El Cava de Guarda Superior Reserva sempre té més de 18 mesos de criança.
Quin envelliment té un Cava Gran Reserva?
El Caves de Guarda Superior Gran Reserva sempre té més de 30 mesos de criança.
En aquest apartat també s'inclouen els Caves de Paratge Qualificat, que obligatòriament han de tenir més de 36 mesos de criança. Ara bé, per les seves característiques especials -estan a la cúspide de la piràmide de qualitat- tenen una exigència més alta que qualsevol altre.
MÉS INFORMACIÓ
Com saber l'origen del Cava? La zonificació!
Què vol dir el segell 'Elaborador Integral' de Cava?