Carol Vallès torna a celebrar el Mercat Gastronòmic de Nadal

13 Desembre 2022
Carol Vallès torna a celebrar el Mercat Gastronòmic de Nadal

El Mercat Gastronòmic de Cellers Carol Vallès ha tornat a reunir el paisatge del Penedès a taula. El celler de Subirats aplega centenars de persones en una fira de producte de proximitat amb els seus vins i caves. L'edició de Nadal ha estat un èxit, tot i la pluja. 

 

Què és el Mercat GASTRONÒMIC de NADAL?

És una de les fires de Nadal més destacades del Penedès, que se celebra dos cops a l'any. El Mercat Gastronòmic edició Nadal se celebra les setmanes anteriors a festes. La cita és a l'era dels Cellers Carol Vallès, a Subirats, normalment de 10:00 a 15:00 h. El Mercat de Nadal aplega productors del Penedès pensant en que puguis assortir el rebost abans de festes. A més de menjar, el Mercat també inclou una selecció dels millors vins i caves de Cellers Carol Vallès.

Image

COM FUNCIONA EL MERCAT DE NADAL DE CELLERS CAROL VALLÈS?

L'accès al celler funciona amb la venda d'entrades. La veritat és que el preu és molt econòmic per tot el que pots tastar. Els tastos són molt còmodes i els pots fer al teu aire. L'entrada és un flyer amb els logos de totes les parades del Mercat Gastronòmic. A mesura que vas visitant cada paradeta i tastes els seus productes, et marquen el logo amb una "x". A la majoria de paradetes pots fer directament la compra amb efectiu, i en algunes també amb targeta de crèdit.

Image

 

QUÈ PUC FER AL MERCAT DE NADAL DE CELLERS CAROL?

El principal atractiu és tastar productes locals abans de comprar-los. Hi ha una àmplia selecció. Cellers Carol Vallès ofereix tres tasts de vins i caves a copes, on tastar els seus deliciosos vins i escumosos. Nosaltres vam apostar per les bombolles, tastant una copa de cava rosat Pit Roig, un delicat monovarietal de Pinot Noir; i una copa de Mallerenga Gran Reserva Brut Nature, un escumós de llarga criança, ple de matisos i molt agradable.

Image

QUINES EXPERIÈNCIES PUC FER AL MERCAT GASTRONÒMIC?

En paral·lel a l'activitat a l'era del celler, Carol Vallès ofereix activitats amb inscripció prèvia molt interessants. Nosaltres hem gaudit d'un tast d'escumosos del món amb el conegut sommelier César Cánovas. L'activitat es va fer a les caves, envoltats de rimes d'ampolles d'escumós. Cánovas va preparar un tast amb xampany francès, escumós britànic, prosecco italià, un escumós austríac i  un gran reserva de Cellers Carol Vallès, que ens va deixar bocabadats. 

Image

 

QUÈ MÉS POTS FER SI ETS UN AMANT DELS MARIDATGES?

Més tard les noies de Caram Caram van preparar un deliciós maridatge amb una selecció de productes del Penedès i els vins i caves de Carol Vallès. Tastar i beure és una combinació molt seductora. La Gemma Muray i la Clara Soler van preparar una selecció de menges increïbles, mostra de la diversitat de la zona. Hi havia formatges, patates fregides, carquinyolis,...

Image

QUINS PRODUCTES PUC TASTAR?

Una selecció de productes locals i de quilòmetre zero que, igual que Cellers Carol Vallès, aposten per la qualitat. Per exemple, els prestigiosos vinagres balsàmics del celler Avgvstvs Forum d'El Vendrell; pa cruixent del forn J.Rius; mels artesanes de Moió; embotits selectes (i elaborats amb cava!) de Cal Miqueló de Sant Sadurní; oli verge extra del molí de la Finca Mas Perdut; mostos de raïm del Penedès sense alcohol de Mostatxo (Mostatxo Ros i Castany) o els Carquinyolis artesans Escalfet de Sant Quintí de Mediona.

Image

 

COM ÉS L'AMBIENT DEL MERCAT NADALENC?

És una fira molt bonica, amb força gent, però sense cues que puguin resultar agobiants. Una DJ posa música per amenitzar la trobada. Hi ha gent de totes les edats. Des de famílies amb nens petits, fins a parelles que aprofiten per fer l'aperitiu, passant per parelles o grups d'amics. Hi ha taules per seure, algunes arrecerades del fred o la pluja. El celler disposa de botiga i sala de tastos on podeu comprar els seus productes abans de marxar.  

Image

 

QUÈ DIUEN ELS PROTAGONISTES?

Natàlia Boada, responsable d'Enoturisme de Cellers Carol Vallès

"Promovem un enoturisme de proximitat"

Image

"Al Mercat Gastronòmic hi trobareu productes de proximitat. Són productors locals, que venen a exposar el seu producte. Es pot tastar i comprar directament del productor. A banda, també tenim altres activitats com “tast d’escumosos del món” amb César Canovas i un tast de productes del mercat i els nostres caves amb les noies de Caram Caram".

"A Cellers Carol Vallès fem un enoturisme que vol promoure la proximitat. Creiem molt en donar valor al territori. Tots els productes de brunchs i tastos són d’aquí. Abans de Nadal els volem reunir perquè exposin els seus productes i la gent ompli el rebost. Alguns productors han fet un lot de Nadal. Crec que pot ser una bona idea per trobar regals de Nadal"

 

César Cánovas, sommelier

"La majoria de caves estan per sobre d'un xampany mig-baix"

Image

"El tast d'escumosos del món ha anat molt bé. S’ho han begut tot! (riu) Hem begut un xampany de petit productor; un prosecco, perquè a dia d’avui s’ha de tastar i hem fet l’esforç, tot i que diré que hi ha coses més interessants. També un escumós anglès, que ara estan de moda. És del sud d’Anglaterra, un terreny similar a la Xampanya. Com a curiositat, també un escumós d’Àustria amb varietats de la zona. I finalment hem tastat un Reserva Familiar de Carol Vallès, un cava de nou anys de criança. Hem passat una bona estona".

"El cava no es pot comparar amb el xampany, perquè són diferents. Nosaltres som mediterranis. A nivell qualitatiu hi ha alguns grans xampanys, una petita part de la producció, molt prèmium, molt cars i que són els millors escumosos del món. A partir d’aquí, la majoria de caves i escumosos gran reserva que fem aquí al territori estem molt per sobre de la seva gamma mitja-baixa. No tenim res a envejar. No tinc cap dubte perquè ho he comprovat moltes vegades en tastos a cegues. A nivell qualitatiu estem allà.

"Si aquest Nadal heu de comprar caves, us recomaneu apostar per productes locals, de cellers menys coneguts, o comprar els grans vins de les grans cases. Gastar més diners per buscar els escumosos bons del territori i deixar-nos aconsellar per la botiga de proximitat, que és un especialista".   

 

Clara Soler i Gemma Muray, de Caram-Caram

"El producte de proximitat dóna valor al territori"

Image

"Hem preparat un tast perquè la gent pugui gaudir de tota l'oferta que hi ha al mercat. Sempre treballem amb petits productors artesans i avui en tenim uns quants de coneguts. Ens agrada molt ser-hi per crear combinacions que els productors ens han dit. Per exemple els carquinyolis Escalfet ens han proposat menjar-los amb olivada per sobre. Una combinació que potser no faríem a casa. Ho fem i ho maridem amb els vins de Cellers Carol Vallès".

"Sempre apostem per petits productors perquè és fàcil de definir, i perquè identifiquem les nostres arrels. Hem de creure d’on som, d’on venim i on anem. I si no posem a la taula el producte que marca el nostre territori, mai podrem donar el valor que mereix la nostra gastronomia. Per això ens enfoquem en el producte de proximitat: és el que ens defineix. És el que som i perquè tot el que mengem ens fa sentir bons catalans"

 

Dana, Roger i Enric, visitants del Mercat de Nadal.

"Coneixem els productes locals i els portem a casa"

Image

"Jo estic tastant un most, perquè estic embarassada. El meu fill Enric ha tastat el mateix. Així coneixem els productes locals i portem alguna cosa a casa"

"Jo he tastat el pa, les melmelades i ens ha agradat la idea del most. L’Enric vol tastar a taula i tindrem una ampolla de most. A part del cava rosat que sempre ens emportem, el Pit Roig. Coneixem el celler de fa temps i ens agrada perquè és una activitat de diumenge en família".

 

Miquel Bargalló, cansaladeria Cal Miqueló de Sant Sadurní d'Anoia.

"Ser al Mercat de Nadal ens dóna molta visibilitat"

Image
"Hem presentat el nostre producte estrella de la família de xarcuteria del Cava, com a cosa singular. Productes que funcionen on barrejem el cava. L’estrella és el bull tradicional, que incorpora fetge d’ànec i cava a la massa. És un toc especial que el fa màgic. És un bon candidat per combinar-ho amb una copa de cava perquè aporta cava però no domina. És genial amb una copa de brut nature. Ah, i també tenim el bloc de foie al cava amb massa de fetge d’ànec i textura mousse"

"Ser al Mercat de Nadal de Cellers Carol ens aporta molta visibilitat. Ve gent de tot el Penedès i també de fora. Estàs reivindicant el producte de territori. Nosaltres que tenim botiga al poble i fem productes amb coses del territori com és el cava i és el sentit que ens agrada donar-li.

Bet Díaz, directora de Cellers Carol Vallès

"Posem el paisatge a la taula, perquè tots som territori i gastronomia"

Image

 

"La cinquena edició del Mercat Gastronòmic de Nadal ha sigut un repte. Estem contents perquè no l'havíem pogut fer des de la pandèmia. Tenim molts clients que ens demanaven el Mercat! El 2019 teníem un sol espatarrant. Fem dues edicions Nadal i Sant Joan. Ja teníem ganes de començar amb la rutina de mercats"

"El públic ja té interès per productes de proximitat, gastronòmics... és un públic que els interessa trobar productors locals. Aquí tenen un espai per donar a tastar el seu projecte de primera mà. Volem posar el paisatge a la taula, perquè som petits i del territori. Que poguem ser un espai d’acollida, perquè tots ens dediquem a la gastronomia. Sempre tenim obsessió perquè vinguin els productors de proximitat"

Un article i un vídeo elaborat amb la col·laboració de Cellers Carol Vallès, amb la complicitat dels productors locals del Penedès.

Image

*Agraïments a Pau Boada, per la imatge de la portada abans que comencés a ploure.