Descobreix la nostra ruta "Bages, camí del cel"

25 Juliol 2019
Descobreix la nostra ruta

ENOTURISTA CURIÓS

Camins de misticisme al Bages

Sabies que hi ha una ruta mística que uneix Montserrat i Manresa? De fet el camí és mooolt més llarg, i comença a Loiola (al País Basc). És una ruta que té prop de 500 anys i que cada any atrau milers de persones de tot al món fins al final: la Cova de Manresa. És el Camí Ignasià, que segueix les passes de Sant Ignasi de Loiola, i que un cop a Manresa es transforma en la Ruta Ignasiana. El 2022 farà 500 anys del viatge i es preparen unes activitats molt interessants. Nosaltres us en desvelem algunes, com sempre, amb una copa de vi a la mà. És una ruta per a les comarques de Barcelona que fem amb el suport de Barcelona és molt més, el departament de Turisme de la Diputació de Barcelona.  


 

Montserrat: la muntanya màgica

La nostra ruta arrenca a Montserrat, si pot ser a trenc d'alba. Us proposem un recorregut que es pot fer a peu o en cotxe. Els accessos a l'Abadia són diversos, però us aconsellem fer-ho amb transport públic. Des de Barcelona, preneu el tren R5 de Ferrocarrils de la Generalitat, des de la Plaça Espanya fins a la parada Aeri de Montserrat si voleu un viatge més romàntic amb l'Aeri. O bé baixeu a l'estació de Monistrol de Montserrat si us ve més de gust agafar el Cremallera. L'estació queda a uns minuts. En tots dos casos, podeu començar el dia a Montserrat. 

Image

Una altra de les opcions és pujar a peu pel camí que hi ha des de Monistrol. Però reserveu forces si voleu anar caminant fins a Manresa. Un cop a dalt de l'Abadia, noteu la pau, les formes ondulades de les muntanyes, la grandesa del paisatge. Des d'aquí us proposem fer el darrer tram del Camí Ignasià, seguint les passes d’aquest sant que es va refugiar en la natura.  Excursionisme amb espiritualitat i meditació... és una espècie de camí de Sant Jaume català per gaudir del turisme interior. Poseu seguir les fites del camí i fins a la pròxima parada teniu entre 4 i 6 hores, depenent del vostre estat de forma.



Oller del Mas: un castell mil·lenari


L’Oller del Mas és un castell que es conserva com fa 1.000 anys. No sabem si Sant Ignasi s’hi va parar però nosaltres SÍ. Ve de pas si veniu caminant des de Montserrat, però el trobareu fàcilment si voleu fer la nostra ruta en cotxe. Queda als afores de Manresa, després de Salelles. La mateixa família l’ha mantingut intacte i les últimes generacions l’han transformat en un celler obert a tothom. 

Image

Allà saludem el Carles Muray, que és l'enòleg del celler. Ens explica que "la gràcia de la DO Pla de Bages és que és gran amb poques vinyes i molt heterogènies i pots trobar vins de totes menes". Ens acompanya per dins del celler i és una fortalesa, amb restaurant a la part alta, una terrassa chic, un saló de convencions i una torre Joc-de-trònica. Des de dalt del castell, tastem un Picapoll negre. És una varietat autòctona recuperada que estava pràcticament extingida.  

Image

Per recuperar forces, ens proposen visitar la finca i aturar-nos en un racó de bosc. Ens han preparat una taula magnífica, amb vins del celler i embotits artesans de proximitat. El Marc Ferrer i la Laia Puig ens expliquen com treballen a l'Oller, sobretot amb varietats autòctones, cuidant molt el visitant i amb una àmplia oferta, que de vegades es combina amb una visita a Montserrat i una parada amb dinar i tast inclòs a l'Oller. S’entén que cada any milers de persones, sobretot estrangers, facin la ruta Montserrat-Oller del Mas


Manresa, el turisme a 15 minuts 


Amb la panxa plena i el somriure florit, seguim fins a Manresa. En cotxe són cinc minuts. Si seguim a peu, trigareu menys de mitja hora. La capital del Bages és una ciutat ideal pel turisme. L’estació de RENFE està situada davant del Pont Vell, que juntament amb La Cova i La Seu són tres dels grans atractius de la ciutat, separats per només un quart d’hora caminant. A l'altra banda del pont ens espera la Laia Puig, de Turisme de Manresa, que converteix la visita en agradable, interessant i molt recomenable. 

Image

Abans de la seva arribada a Manresa Sant Ignasi va caminar molt més, fins que es va refugiar en una cova, situada en una balma natural, al costat del Cardener. S'hi arriba fàcil travessant el riu, des del Pont Vell. A l'altra banda de La Seu, la vetusta i preciosa catedral de Manresa, hi queda el que originàriament era La Cova. Avui només en queda una petita cambra. La resta s’ha convertit en una església on gent de tot el món hi viatja per fer exercicis espirituals. Sant Ignasi va ser el fundador dels jesuïtes i els seus exercicis han donat la volta al món. Manresa és la Meca.


La Seu de Manresa, la Notre Dame catalana


Molt a prop us queda La Seu. Té un claustre singular, una planta espectacular, i el retaule del Sant esperit que és un dels més ben conservats del gòtic català. La Laia Puig ens fa una explicació meravellosa per apreciar la potència de l'art català. El temps que passeu a dins de La Seu es fa curt. No cal ser cristià per notar la pau entre les columnes de l'àmplia basílica manresana. És una preciositat. 

Image

Però si realment voleu tocar el cel, heu de pujar escales i pujar fins a la teulada. S'hi fan molt poques visites i ens sentim uns privilegiats pujant per ujan escala de cargol, molt estreta fins a la part de dalt, on s'hi estan fent obres i s'ha de caminar amb molta cura. Des dels arcs estant, a redòs de les gàrgoles, sentiu com de prop estan les teulades de les cases. Manresa està mot unida a la Seu. La vista és espectacularíssima. La guia de Turisme de Manresa, Laia Puig, reconeix que "sorprèn com d’extraordinari és el patrimoni de Manresa", que per a molts és desconegut. "A nivell artístic la Cova, el gotic de la Seu, el centre històric i la seva configuració amb pujades i baixades de Manresa tan característiques"

Image

Si voleu rematar la visita, en un puja-i-baixa, com diria la nostra guia, us heu de plantar al carrer del Balç. Aquest és com un carreró secret de Harry Potter. És un carrer medieval, que amb el pas dels anys es va anar cobrint de cases a la part superior i va quedar amagat com un túnel. L'accès, durant molt de temps, va estar tancat per evitar malifetes, i la gent només hi podia accedir des de dins de les seves cases, que encara es conserven en un estat més o menys bo. La visita us trasllada a un carrer medieval, gràcies al Centre d'Interpretació del Carrer del Balç. Com que no sortia als mapes, s’ha mantingut intacte des de l'època de Sant Ignasi. Increible. Manresa té secrets com aquest. Ssssshhht! 
 


Les Feixes de Coaner: una casa rural amb molta història



A prop de Manresa, a Salo, a uns 15 minuts en cotxe, trobem aquesta impressionant masia, construïda el 1130. La Montse Serra, l'actual propietària, juntament amb el seu marit, de Les Feixes de Coaner l'ha convertida en una casa rural amb encant. Ella ens explica que és una construcció típica dels anomenats 'nobles d'espardenya'. En el seu moment deuria haver sigut com una mansió rural, que tenia tota mena de serveis pels que vivien lluny del nucli habitat més pròxim. Fins i tot tenen una ermita, on hi fan missa un cop l'any.

Image

És fàcil imaginar com de dura deuria ser la vida a Les Feixes de Coaner, on fins i tot es conserven uns merlets defensius. A l'interior de la casa, com si haguessin retingut el pas del temps hi ha un veritable museu de la vida rural al Bages, amb tots els estris i oficis que es van desenvolupar a la casa. A nosaltres ens crida especialment l'atenció el celler.

Image

La casa es pot llogar per caps de setmana, amb una capacitat per 10 persones com a màxim. És un lloc idoni per fugir dels nuclis habitats. Després d’un dia intens, buscant camins de meditació, acabem desconnectant al mig de la natura. I sabeu què és el millor, enoturistes? Que no hi ha cobertura.