Descobreix la nostra ruta del Bages, paradís de pedra seca

23 Maig 2019
Descobreix la nostra ruta del Bages, paradís de pedra seca

ENOTURISTES CURIOSOS


Una ruta per la DO Pla de Bages


Sabies que al Bages hi ha la major concentració de pedra seca de tot Catalunya?

Conserven un passat mil·lenari i amaguen alguns secrets, com les tines a peu de vinya

Si ets curiós, acompanya’ns en aquesta ruta!

La ruta comença en un Parc Natural, continua per un monestir mil·lenari, segueix a un celler i acaba en un restaurant on us podeu quedar a dormir.

 


DESCOBRINT LA PEDRA SECA A LA VALL DEL FLEQUER


Aquestes tines recorden que el Bages va ser el lloc amb més vinya de Catalunya. En Francesc i en Ricard, de Bages Terra de Vins ens fan de guies. Juguem a fet i amagar.... a la recerca de les restes de pedra seca.
Fa 200 anys, el preu del vi i l’aiguardent es va disparar. Al Bages era el lloc amb més ceps de Catalunya, que es plantaven al mig dels boscos. La distància amb els masos va obligar els pagesos a construir tines entre les vinyes on elaborar el vi. El raïm entrava per dalt, s’aixafava amb els peus i fermentava al dipòsit, i abaix es carregava per vendre. Però la fil·loxera, primer i la industrialització després van portar al Bages a abandonar la vinya. De 27.000 hectàrees a les 400 actuals.
Tot això s’explica com una novel·la històrica, mentre fem un esmorzar de productes locals i tastem vins del Bages. 

Image
 

ELS CAMINS ENS PORTEN AL MÓN SANT BENET

Image

El rastre ens porta fins a lloc que avui es coneix com a Món Sant Benet. Al Bages hi ha més de 2.600 construccions de pedra seca, algunes al costat de vinyes. Del monestir, heu de visitar l’impressionant Claustre i baixar fins el celler per entendre com l’esglèsia va modelar el paisatge. El monestir rep milers de visites. Té 1 hotel i 3 restaurants. A "La Fonda" mengem un bacallà amb cigrons i safrà. I després...l’esplanada té molt lloc per fer una migdiada. 

Image


UN CELLER DE VISITA OBLIGADA ÉS ABADAL


La pedra perviu en alguns cellers, com aquest. És dels més moderns i la prova és aquest pati que serveix de wine bar. Alhora conserva una masia tradicional catalana, la Masia Roqueta, que sembla un viatge en el temps, a través dels segles que porten fent vi. Abadal té una ruta per visitar les barraques de pedra seca. És un passeig agradable on sentir-vos parcers en vinyes rodejades de boscos. 
Ens quedaríem a contemplar el paisatge, però hi ha més barraques. I justament ara és el millor moment de l’any, amb els lliris en flor. La visita acaba tastant un vi de Picapoll, la varietat insígnia recuperada del Bages. I això mereix un brindis

Image


EL REBOST DEL BAGES


Molt a la vora hi ha una àmplia oferta gastronòmica on tastar el Bages. En aquest cas, també us podeu quedar a dormir. Aquest restaurant forma part del col·lectiu ‘Fogons del Bages’. Aposten per la gastronomia local i els vins de la zona. I aquí teniu l’exemple. Un blanc elaborat a Sallent  i 2 plats amb productes excel·lent i de proximitat. Tastem un caneló de carbassó farcit d’escalivada i esbargínia blanca i un arròs amb orella de porc ral d’Avinyó i conill. És una declaració d’amor a la terra, al producte i a la tradició. 
ImageI acabem descobrint que tot el que hem conegut avui al Bages es pot notar a la copa. I si us quedeu a dormir, comprobareu que els llits no són de pedra