ENOTURISTES CURIOSOS
Una ruta per la DO Pla de Bages
Sabies que al Bages hi ha la major concentració de pedra seca de tot Catalunya?
Conserven un passat mil·lenari i amaguen alguns secrets, com les tines a peu de vinya
Si ets curiós, acompanya’ns en aquesta ruta!
La ruta comença en un Parc Natural, continua per un monestir mil·lenari, segueix a un celler i acaba en un restaurant on us podeu quedar a dormir.
DESCOBRINT LA PEDRA SECA A LA VALL DEL FLEQUER
Aquestes tines recorden que el Bages va ser el lloc amb més vinya de Catalunya. En Francesc i en Ricard, de Bages Terra de Vins ens fan de guies. Juguem a fet i amagar.... a la recerca de les restes de pedra seca.
Fa 200 anys, el preu del vi i l’aiguardent es va disparar. Al Bages era el lloc amb més ceps de Catalunya, que es plantaven al mig dels boscos. La distància amb els masos va obligar els pagesos a construir tines entre les vinyes on elaborar el vi. El raïm entrava per dalt, s’aixafava amb els peus i fermentava al dipòsit, i abaix es carregava per vendre. Però la fil·loxera, primer i la industrialització després van portar al Bages a abandonar la vinya. De 27.000 hectàrees a les 400 actuals.
Tot això s’explica com una novel·la històrica, mentre fem un esmorzar de productes locals i tastem vins del Bages.

ELS CAMINS ENS PORTEN AL MÓN SANT BENET

El rastre ens porta fins a lloc que avui es coneix com a Món Sant Benet. Al Bages hi ha més de 2.600 construccions de pedra seca, algunes al costat de vinyes. Del monestir, heu de visitar l’impressionant Claustre i baixar fins el celler per entendre com l’esglèsia va modelar el paisatge. El monestir rep milers de visites. Té 1 hotel i 3 restaurants. A "La Fonda" mengem un bacallà amb cigrons i safrà. I després...l’esplanada té molt lloc per fer una migdiada.

UN CELLER DE VISITA OBLIGADA ÉS ABADAL
La pedra perviu en alguns cellers, com aquest. És dels més moderns i la prova és aquest pati que serveix de wine bar. Alhora conserva una masia tradicional catalana, la Masia Roqueta, que sembla un viatge en el temps, a través dels segles que porten fent vi. Abadal té una ruta per visitar les barraques de pedra seca. És un passeig agradable on sentir-vos parcers en vinyes rodejades de boscos.
Ens quedaríem a contemplar el paisatge, però hi ha més barraques. I justament ara és el millor moment de l’any, amb els lliris en flor. La visita acaba tastant un vi de Picapoll, la varietat insígnia recuperada del Bages. I això mereix un brindis

EL REBOST DEL BAGES
Molt a la vora hi ha una àmplia oferta gastronòmica on tastar el Bages. En aquest cas, també us podeu quedar a dormir. Aquest restaurant forma part del col·lectiu ‘Fogons del Bages’. Aposten per la gastronomia local i els vins de la zona. I aquí teniu l’exemple. Un blanc elaborat a Sallent i 2 plats amb productes excel·lent i de proximitat. Tastem un caneló de carbassó farcit d’escalivada i esbargínia blanca i un arròs amb orella de porc ral d’Avinyó i conill. És una declaració d’amor a la terra, al producte i a la tradició.

I acabem descobrint que tot el que hem conegut avui al Bages es pot notar a la copa. I si us quedeu a dormir, comprobareu que els llits no són de pedra