Anna Berenguer: "Dir 'cervesa' em costa molt... i en fem!"

19 Juliol 2023
Anna Berenguer:

El vi i la cervesa són antònims. Cada cop hi ha més cellers de vi que fan cervesa, com el Celler Cooperatiu d'Artés, exemple d'enoturisme al Bages. Anna Berenguer, parla d'aquesta paradoxa a ENOTURISTA.

ENTREVISTA ANNA BERENGUER

Hi ha paraules que costen de pronunciar si elabores vi?

Sí, em fa molt mal admetre que l’he de dir. Quan faig les visites guiades hi he de posar la importància del vi en contra d’aquest altre producte, em fa molt mal admetre que hi hem d’acabar anant. 

I com es diu aquest producte?

(riu i ho diu fluixet) Cervesa. 

Si no pots guanyar-la, uneix-t'hi?

Sí, exactament. En aquest temple del vi, que és l’Espai Artium, només hi havia d’haver-hi vins, però mica en mica vam haver d’incorporar altres begudes, com és la cervesa artesana.

CELLERS ELABORADORS DE CERVESA

D'on sorgeix la idea?

A Artés tenim una empresa que elabora cerveses (Societat Cervesera Artesenca - Cerberus), i vam pensar a buscar-hi una afinitat per lligar els dos sectors. Fa uns anys vam fer la prova amb molt de merlot i ens va sortir la “Brot”. Una cervesa feta amb Merlot.

Fer cervesa de raïm collit pels socis de la cooperativa és com quadrar el cercle?   

Sí. Realment diem que és el nostre cupatge més especial, perquè a banda de tenir most de Merlot també és un ensamblatge amb els productes típics de la cervesa.

Què us han dit els que l'han tastada?

Hi ha autèntics fans d’aquesta cervesa, perquè és totalment diferent, perquè agafem aquesta fruita del raïm negre, que és tan expressiva, i la traslladem a la cervesa. I té molta acceptació, la veritat.

ENOTURISME AL BAGES 

Quan ho planteges als socis de la Cooperativa, què et van dir?

La resposta més fàcil hauria sigut dir “estàs boja”, però no va ser aquesta. La Junta i els socis que estan al davant estan molt oberts de ment, i això ens va ajudar molt.

Amb tanta traça fent vins i escumosos, què vau fer?

Hi ha un dels socis que li agrada molt el món de la cervesa i vam estudiar bé els noms, les etiquetes, l’estil d’ampolla, i realment no hi va haver cap punt en contra, sinó tot el contrari.

És una història que ve de lluny?

La nostra filosofia sempre ha sigut la de donar sortida al raïm dels socis, ja des dels anys 40, quan entraven milions de quilos de raïm que costaven molt vendre com a vi, ja hi va haver la visió de fer el producte que estava de moda en aquell moment que era el xampany francès. No hi ha hagut un daltabaix a l’hora de fer el producte.

Image

CERVESA ARTESANA DE MERLOT

La cervesa és un dels productes que més demana la gent jove?  

L’Espai Artium és un lloc de trobada familiar, molts caps de setmana, un lloc on fer el  vermut abans de dinar. El vermut és un producte que ha agrupat moltes generacions. Això és una passada, que es veu des dels avis fins a la gent jove.

Quin altre producte us ha sorprès?

Un altre sector és el de la dona jove. Fa goig que un divendres a la tarda-vespre un grup de noies de 20 anys comparteixin una ampolla de vi blanc entre les quatre. El món femení no és en té en compte, però està pujant molt el consum de vins.

Per què reivindiques que es tingui en compte?

Hi ha una cosa molt bona que és la dona i l’Instagram. I què vesteix més? No beuràs una cervesa i penjaràs la foto. Té més glamour una copa de vi blanc, amb una ampolla, amb la sensació que has sortit a compartir un moment amb les amigues. Això ha ajudat moltíssim el món del vi. És festa, i és luxe, i s’ha convertit en una cosa molt top. Aquí la cervesa encara no hi ha arribat.

MÉS INFORMACIÓ

Els millors cellers on gaudir (també) de cerveses artesanes.

Tots els articles del Pla de Bages al blog d'ENOTURISTA.