Com seran els vins d'aquesta temporada?

14 Agost 2018
Com seran els vins d'aquesta temporada?

TOT A PUNT PER LA VEREMA 2018
 

Una acidesa que ja voldrien a la Xampanya

Raimat va donar el tret de sortida de la verema 2018, el 7 d'agost. És el celler més matiner de tot el continent. Aquests dies estan collint les varietats que serviran per elaborar cava. I ha saltat la sorpresa: "Estem aconseguint uns nivells d'acidesa que no crec que arribin a assolir ni a la Xampanya", explica el director tècnic de viticultura de Raimat, Joan Esteve. De què serveix l'acidesa? En el cas dels escumosos, per elaborar vins de llargues criances (reserves, grans reserves) mantenint intactes la frescor i la fruita.

Image

Vinyes a Raimat (Costers del Segre) on es veremen de nit les varietats blanques per mantenir la frescor

Al Penedès, la verema va arrencar oficialment dilluns, 13 d'agost. Tot i que en alguns cellers, com Gramona, es van avançar uns dies. En general la previsió és "molt bona", segons el director de la DO, Francesc Olivella. "La pluja afavorirà un punt d'acidesa superior, tant en blancs com en negres, i el raïm podrà madurar més a la planta". Si el gra envelleix millor, s'obté una explosió d'aroma, de fruita i d'acidesa. En el cas dels Clàssics Penedès, un extra de frescor perquè puguin superar els 15 mesos mínims de criança sense decaure la fragància.

Image
Gramona, un dels grans cellers biodinàmics del Penedès que s'ha avançat a la collita aquesta temporada

Però, per què aquesta collita serà molt millor que l'anterior? Pel clima. L'any passat el mes de juny va ser molt sec. Veníem d'una primavera especialment poc plujosa. Els cellers van començar a veremar el 31 de juliol. Un rècord, segons va explicar Torres, que compten minuciosament l'efecte del canvi climàtic. A diferència del 2017, aquesta primavera ha estat especialment plujosa. Fins i tot ha provocat la irrupció d'alguns fongs, com el míldiu.


Image

Vinyes a Torres, durant la divertida activitat "Del cep a la copa" on els visitants recullen el raïm de la planta

"Finalment, l'efecte ha estat menor del que ens temíem", reconeix Josep Maria Albet i Noya, president de la DO Penedès i propietari d'Albet i Noya. "Els grans de raïm s'ha inflat per la pluja i han guanyat en pes i quantitat. Per tant, la campanya serà molt millor en quantitat, perquè l'anterior va ser "un desastre" i la qualitat serà "fins i tot superior" a la del 2017. La qualitat obsessiona el Penedès. "No n'hi ha prou amb fer vins bons -sentencia Olivella- cal que fem vins excel·lents, perquè sinó és així el comprador no repetirà".

Image

Les vinyes d'Albet i Noya, a Sant Pau d'Ordal, pioners en agricultura ecològica i productors de Clàssic Penedès

Això també ho notarem en els negres? "Especialment ho estem veïent en l'Ull de llebre", confessa Joan Esteve, de Raimat. Els gotims presenten una gran uniformitat, han verolat de manera conjunta, i fa pensar que tindran unitat. Però el 100% de certesa per les varietats negres se sabrà a principis de setembre. Dependrà que el temps es mantingui estable: que no ploguin grans quantitats d'aigua, que no tornin a venir períodes de calor extrema. Però la sensació és que el raïm ha sobreviscut a la onada de calor de l'agost molt millor que nosaltres. Sense aire condicionat.