Àlex Torelló: "Una sola persona no pot fer un gran cava: és feina de molta gent"

07 Octubre 2022
Àlex Torelló:

El celler Agustí Torelló Mata acaba de presentar una edició especial del seu cava més icònic, el Kripta. És un estoig que conté tres ampolles en forma d’àmfora dels anys 2016, 2013 i 2008. La primera ampolla va nèixer el 1978, creada per Agustí Torelló Mata per reivindicar “el cava dels Déus”. Parlem amb Àlex Torelló, que juntament amb la seva germana Gemma Torelló dirigeixen el celler familiar.

AMPOLLA EN FORMA D'ÀMFORA


Com se us va acudir fer l’ampolla de Kripta?

Se li va ocórrer el nostre pare, una persona molt inquieta a l’època. Es volia fer una ampolla especial, única i exclusiva. Amb l’envàs i amb el contingut. Kripta vol reflectir el primer envàs vínic que hi va haver dels grecs fins els fenicis, que eren les àmfores.

És una ampolla que imita una àmfora...

Un envàs pla és molt fràgil. Els grecs van dissenyar l’àmfora perquè aguantés la pressió i els viatges en vaixell,... Avui en dia qualsevol ampolla de vi o de cava és una ampolla en forma d’àmfora amb el cul cap endins.

Quants anys fa de la primera ampolla?

El meu pare treballa al món del cava des dels 14 anys. El 1953, amb 18 anys, va tenir l’oportunitat de formar-se a la única escola d’enologia de l’època, a Requena. El 1978 fa la primera ampolla de Kripta, que volia representar un homenatge al Cava.

Image

A la dreta, Agustí Torelló Mata, fundador del celler i creador del Kripta

EDICIÓ ESPECIAL AMB TRES ANYADES

Per què heu decidit llançar un estoig amb tres anyades?

És un viatge per la història del Kripta. Ho fem amb tres ampolles. La primera té cinc anys de criança, com el primer Kripta que va sortir al mercat (llavors no eren tan habituals les llargues criances), el segon és del 2013 (deu anys), i el tercer del 2008, que és una anyada molt especial per nosaltres. És una trilogia que serveix per gaudir de l’evolució del cava durant 15 anys.

Què representa per vosaltres?

És un homenatge a un senyor que va ser pioner al món del cava, que va ser el meu pare. És un homenatge als caves de llarga criança, també. El meu pare ho entén i està orgullós. És una feina de tota una vida, i creu que ha valgut la pena.  

És el gran símbol del celler?

És un cava reconegut, premiat, que volta pel món,... però també estem molt contents perquè és un producte que es ven i funciona. Tots els cellers tenim productes emblemàtics, però en el cas de Kripta, si a més a més t’ho reconeixen internacionalment, més orgull encara.

Image

Caixa amb les tres ampolles de Kripta commemoratives del 40è aniversari
 

KRIPTA GRAN RESERVA BRUT NATURE


Deus tenir alguna anècdota amb aquesta ampolla?

Una vegada va venir un senyor al celler i em va explicar que el seu pare era molt aficionat al cava. Em va demanar una ampolla de Kripta buida per posar les cendres del seu pare. 

Què penses quan us passen coses així?

L’univers del Kripta és un origen, una qualitat, unes vinyes, un producte, una manera de fer i de pensar. Jo sóc l’enòleg del celler i sempre explico que no hi ha res més fàcil que treballar en un celler amb mentalitat de qualitat, perquè tot és fàcil i funciona bé, perquè no has de fer invents.

Image

Font feta amb ampolles de Kripta a l'entrada del celler Agustí Torelló Mata
 

NASCUT EL 1978 A CAN ROSELL DE LA SERRA

El 2022 el Kripta va rebre el premi a millor vi escumós per la Guia de Vins de La Vanguardia i està entre al top dels 10 dels millors caves per a la web Akatavino. Com és per tu rebre aquest reconeixement?

Una sola persona no pot fer un gran cava. És impossible. Això és feina de molt gent: dels viticultors, de la gent que està al celler, feina de comunicar, meva.... És un conjunt de gent i de circumstàncies, i de territori, que ens ajuda a fer aquestes coses tan guapes.


El Kripta es com la nineta dels teus ulls?

Sens dubte! Kripta té el seu celler propi. Nosaltres tenim el nostre celler a Sant Sadurní, on elaborem els nostres vins i caves, i Kripta té el seu propi celler. 

On està?

A Can Rossell de la Serra, un petit barri rural als afores de Sant Sadurní. Als baixos de la casa vam desmuntar unes cavallerisses d’un hostal molt antic, que era una pedra de Capellades, que se’n diu pedra de turo que és molt porosa. El Kripta fa la seva criança amb tap de suro, al contrari que els altres caves, que fan la criança amb tap corona. 

Image

Interior de la cripta de Can Rosell de la Serra on el cava reposa 7 anys amb tap de suro


Necessitàveu un celler especial?

És clar! Necessitàvem un espai i una pedra, que absorbís la humitat. I aquesta pedra ho feia. Uns picapedrers van estar molt anys construint el celler. De fet, dinaven a casa i eren com de la família.

Literalment li vau construir una cripta al Kripta.

Exacte! Què és una cripta? On es guarden els tresors. És el lloc més sagrat d’un espai.

 

ENOTURISME A AGUSTÍ TORELLÓ MATA


Què us agradaria transmetre als visitants que venen a Agustí Torelló Mata?

Que tenim un espai meravellós, que podem oferir una experiència única, perquè el visitant pugui apropar-se als dipòsits, gaudir d’un dia de sol, amb una copa de cava...

Què tenen d’especials les visites?

Per exemple, visitar la barraca de l’avi. És una cosa molt bonica. El celler s’ha construït on hi havia la vinya del meu avi. Hi havia una barraqueta, on l’avi hi guardava les eines. Ara intentem recuperar aquest patrimoni. Volem que els visitants puguin gaudir d’un esmorzar, o d’un brunch, a la barraca de l’avi.

Com és?

Evidentment l’hem tunejada una miqueta. Té una llar de foc, perquè els pagesos es passaven el dia a la vinya i s’escalfaven el menjar,... Fem una petita degustació de formatges, productes d’aquí, de la terra,... Volem que la gent pugui gaudir de la natura, relacionar-se amb els ceps,...

Image

La barraca de l'avi, a les vinyes d'Agustí Torelló Mata, a Sant Sadurní

VISITES ESPECIALS I TRACTE DIFERENCIAL

 

Què hi poseu a taula?

Evidentment el nostre cava, que elabora la nostra família, però també l’oli, que fem amb les nostres olives arbequines. I les galetes, bé, les galetes les elabora la meva neboda, Sofia. 

Són galetes artesanes, també?

Són galetes fetes a mà per ella, molt bones. Ens agrada molt compartir-les amb els visitants, perquè crec que també transmet la personalitat familiar del celler.

 

Image

Detall de la taula parada a Agustí Torelló MataSempre procureu que hi hagi un membre de la família?

Procurem estar-hi nosaltres, quan podem... Així oferim sinceritat, proximitat,... És una cosa pràcticament impagable,... Potser en algunes grans empreses el tracte és una mica fred, però nosaltres busquem el caliu i la proximitat.

 

UNA JUBILACIÓ ESPECIAL

 


Segurament també hi trobaran el teu pare...

El meu pare té 87 anys i cada dia ve al celler. A la una, sempre és molt puntual, se’n va a casa a dinar. Abans passa a buscar el pa. 

Crec que quan va fer els 85 es va jubilar, no?

Va seguir venint cada dia, però enlloc de les 7 a les 8. Ens va dir que es jubilava, però ens va enredar a tots. Són personatges que no es poden jubilar mai. És la seva vida.

Com ho porteu els fills?

Molt bé! És un home molt bo, comprensiu, que no està mai a la contra. Ell procura ajudar. El pare ens fa adonar dels petits errors, dels petits detalls,... 

Com un guardià de les essències?

Hi ha una anècdota que sempre m’explica el meu pare, que ha viatjat per tot el món i té molts amics a La Rioja. Un amic riojano li va dir: “a tots els cellers hi ha d’haver un avi... i qui no el tingui, que el llogui” . 

Image

Gemma Torelló brindant amb el cava Kripta a les instal·acions d'enoturisme