Alba Gràcia: "La Malvasia de Sitges és més que un vi dolç"

21 Octubre 2024
Alba Gràcia:

La Malvasia de Sitges és la varietat de moda. Als anys 90 va estar a punt de desaparèixer, però avui viu una renaixença gràcies al Centre d'Interpretació de la Malvasia. Parlem amb la coordinadora, Alba Gràcia, abans de la Setmana de la Malvasia 2024.

SETMANA DE LA MALVASIA 2024

La Malvasia de Sitges és un un vi dolç?

No. La Malvasia de Sitges és molt més que un vi dolç. Porten molts anys intentant donar aquest missatge. Per suposat que tradicionalment es feia vi dolç, però actualment hi ha una versatilitat molt àmplia.

Què és doncs?

Actualment hi ha més de 50 vins monovarietals al mercat, i cap d’ells és igual. De fet, de malvasies dolces només n’hi ha dos o tres. Vivim un moment molt atractiu i embriagador per veure la versatilitat d’aquesta varietat de raïm. 

MALVASIA, MÉS QUE UN VI DOLÇ

Com serà la Setmana de la Malvasia?

Volem arribar encara a més gent que pensa que la Malvasia només és aquest vi dolç, de postres, amb els panellets, o per Nadal. Explicar-los que la Malvasia pot acompanyar un dinar, o un sopar mariner per exemple, i que és un vi fresc...

Què la fa especial?

És una varietat que té un relat. Un patrimoni material i immaterial al darrera molt atractiu. I sabeu què? També molt més arrelat que d’altres varietats molt més famoses. La Malvasia ja posicionava Sitges molt abans del que ara ho fa el turisme, o el Festival de Cinema fantàstic.

700 ANYS DE L'HOSPITAL DE SITGES

A la Setmana de la Malvasia es commemoren 700 anys de la fundació de l’Hospital de Sitges, que és la institució que aplega el celler de l’Hospital, i el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM). Quina és la relació?

L’Hospital de Sitges és una de les entitats en actiu més antigues de Catalunya. Tenim un hospital d’origen medieval, que va fundar Bernat de Fonollar el 1324. Durant la seva trajectòria ha donat un servei a la població de Sitges. Actualment és una residència d’avis, amb 100 persones grans.

Per què l’Hospital de Sitges té un celler propi, que elabora Malvasia?

L’any 1935 el celler Llopis, un del més antics de Sitges, ens dóna de les últimes malvasies que existien a canvi que l’Hospital preservi i divulgui la Malvasia de Sitges. És un fet estrany, poc normal i extraordinari, que intentem explicar als visitants quan venen al Centre d’Interpretació de la Malvasia. 

LLEGAT LLOPIS I VINYA URBANA

Què és el que més sorprèn als visitants?

La vinya urbana de Malvasia està dins del complex de l’Hospital. La majoria de les activitats del CIM i de la Setmana de la Malvasia es fan aquí. Celebrem els 700 anys, set segles, d’arrelament a Sitges, però també l’arrelament d’una varietat que és de les més antigues que hi ha a Catalunya.

La Malvasia, que va estar en perill d’extinció, ha deixat d’estar-ho gràcies a la tasca que heu impulsat en els últims anys?
  
M’atreviria a dir que la Malvasia ja no està en perill. Als anys 90 va anar del canto d’una moneda que no desapareix. Però la Malvasia mai arribarà a ser una varietat amb moltes hectàrees, ni produir vins dins d’un celler amb 5.000 ampolles per a cada referència. 

Image

DE L'EXTINCIÓ A LA RENAIXENÇA

Per què?

La Malvasia és una varietat de raïm molt fina des del seu procés vegetatiu. Té pocs rendiments. És com la joia de la corona. Els celleristes i els elaboradors l’han de mimar, i saber molt bé l’estil de vi que volen fer. Les produccions acostumen a ser molt petites. 

Què vol dir això en números?

Hi ha plantades unes 130 hectàrees. Tenim entre 55 i 56 monovarietals. Hi ha 38 cellers que l’elaboren, la mimen i l’expliquen... Això és una meravella. Mirant enrere a Sitges només hi havia un espai molt rudimentari on es conservava el vi dolç tradicional. Als anys 90, a partir de la implicació d’altres prescriptors això va començar a canviar. Hem sabut donar-li la volta, amb molta gent que s’ha implicat per la varietat.

FIRA PROFESSIONAL DE LA MALVASIA

De quina manera pot ajudar la Fira Professional a difondre aquest missatge? 

És una fira especialitzada en monovarietals de Malvasia. Estem ja a la quarta edició. Ens sentim còmodes, i veiem que els cellers se senten part d’un grup que ha agafat un patrimoni del passat i l‘hem modernitzat.

Quins reptes us queden?

Tenim molta feina a fer. Necessitem els professionals per explicar que la Malvasia és molt més que un vi dolç, que té una capacitat d’envelliment en ampolla excepcional, que té una versatilitat molt àmplia, que té una acidesa que permet aconseguir vins amb frescor. 

FIRA POPULAR DE LA MALVASIA

I de la Fira Popular, un dels actes més multitudinaris, què en pot esperar el públic?

Un dissabte, un diumenge de novembre a Sitges és una meravella. Si fa sol, tindrem temperatures assequibles gràcies al microclima del Massís del Garraf. Pots passar un dia sencer a Sitges, gaudir de la gastronomia, passejar pels carrers, aprendre del patrimoni arquitectònic del Cau Ferrat, el modernisme, el passeig marítim,...

I la malvasia...! 

Sobretot que puguin descobrir que més enllà dels valors turístics, a Sitges hi ha una vinya urbana de Malvasia. Us oferim la manera de passar el dia a Sitges tastant malvasies.

MÉS INFORMACIÓ

- Pàgina oficial de la Setmana de la Malvasia de Sitges.

- Programa de mà de la Setmana de la Malvasia.

- Enoturisme al Penedès.