Per què t’hauries d’apuntar a la Verema solidària?

La verema només es fa un cop l’any

Veremar és una de les activitats més autèntiques de l’enoturisme actual. Des de finals d’agost fins a les acaballes de setembre (tan sols un mes a l’any!) es cull el raïm per elaborar el vi nou. És una feina dura, però no és difícil. Calen unes tisores de podar ben esmolades i quatre consells per tallar el gotim sense ferir el cep. La resta és paciència i exercici. Si el cep està emparrat, anireu acaronant els pàmpols i tallant el raïm. I si l’han plantat en vas igual, però a la gatzoneta. És una gimnàsia increïble per treballar els glutis. La coreografia és senzilla: del cep a la caixa, de la caixa al tractor i del tractor al celler. Durant un matí trepitjareu la terra calenta, sentireu l’aroma dolç dels gotims prenyats, i collireu raïm fins que l’esquena us digui ‘prou’. O fins que us cridin a taula.

Verema solidària

És una activitat adreçada a tota la família, amb propostes pels menuts *

La verema és una festa

Si us agrada el vi, veremar és una de les activitats més reconfortants que existeix. Llevar-se aviat, vestir-vos amb roba còmoda, plantar-vos un barret de palla al cap, heredar unes tisores rovellades,… I mentre aneu tallant els gotims descobrireu el valor de la feina del pagès, el preu del raïm, el risc que l’aigua, les pedregades, o el sol que ara us tusta l’esquena posin en perill tota la feina de la temporada. És un matí agradable, que acaba amb un dinar d’estovalles sobre la vinya, ampolles de vi i música. Els cellers us obren les portes de casa per convidar-vos a una festa.

Verema solidària

Hi ha cellers que arrodoneixen la festa trepitjant raïm, una experiència absolutament orgànica*

Temporers per un dia

Veremar és una activitat que, fins fa pocs anys, no estava oberta als visitants. Perquè veremar no ha sigut mai gaire turístic. Tradicionalment la verema la feien els pagesos, els seus fills, les seves famílies… De vegades els amics, o els coneguts. Calen moltes mans per collir tot el raïm de cop. Durant l’any els ceps es domestiquen i poques persones encaminen la planta. Però a la verema tot es desborda. La vinya esclata. En pocs dies s’ha de collir el fruit abans no es faci malbé. I per això la verema sempre ha necessitat moltes mans. Els cellers s’omplen de temporers. Gent del poble, de vegades. O persones vingudes de lluny, immigrants, la majoria. Durant un mes, a les vinyes, hi ha papers per a tothom. El raïm és collit per persones de tots els colors. I és en aquestes onades migratòries on la pobresa saluda els pagesos. On el món del vi que és tan (poseu l’adjectiu que vulgueu) es troba cara a cara amb l’exclusió social.

Verema solidària

En alguns cellers, els pagesos transporten els voluntaris a les vinyes amb tractors i  remolquets*

La solidaritat ens acompanya tot l’any

Per això la Verema Solidària és molt més que una festa. És tancar el cercle del vi. Durant un matí sereu com en Hakim, que va nèixer a Mali, que va deixar els seus pares, que va creuar l’Estret, i que després de veremar a Falset, necessitarà un cop de mà per passar l’hivern i anirà a Càritas. O com l’Andreu, a qui després de tants anys cuidant les vinyes, l’artrosi ha nuat els dits de les mans, li costa treballar i viu amb una pensió justa en un poble petit del Penedès, i alguna tarda rebrà la visita dels Amics de la Gent Gran. La verema solidària ens converteix en temporers per un dia i aquest compromís l’heretarem tot l’any. A l’estiu a la vinya. A l’hivern comprant el vi solidari. I durant tot l’any podràs recordar que, darrera de cada glop de vi, la pobresa no despareixerà, però esgarraparà una mica menys.

Verema solidària

Al final de la Verema Solidària hi ha un dinar a les vinyes i un concert*

QUAN ES FARÀ?

26 d’agost de 2018. De 09:30h a 18:00h. Gramona. Celler Batlle. Sant Sadurní d’Anoia.
16 de setembre de 2018. De 09:30h a 17:00h. Celler Vall Llach. Porrera.
22 de setembre de 2018. De 09:30h a 18:00h. Celler Can Ràfols dels CausAvinyonet del Penedès.

HI HA ALTRES ACTIVITATS?

15 de setembre de 2018. De 19:30h a 21:00h.  Tast dels vins solidaris. Hotel Hostal Sport de Falset.
16 de maig de 2019. De 18:00h a 19:30.Tast amb maridatge. Restaurant Xavier Pellicer.

Verema solidària

Els pagesos us indiquen com gaudir d’una jornada a l’aire lliure, col·laborant a fer els vins solidaris *

COM PARTICIPAR?

Tota la informació actualitzada i les inscripcions es poden fer on-line a la web de Verema Solidària.

S’hi pot prendre part individualment (38 € per adult i 12€ per menor de 14 anys).

També podeu buscar les diferents opcions si aneu en grup o sou una empresa.

QUINES SÓN LES ENTITATS BENEFICIÀRIES?

Càritas de Falset.

Amics de la Gent Gran del Garraf.

Verema solidària

Tots els diners recaptats es destinen a entitats socials que treballen al territori on hi ha les vinyes *

QUINS CELLERS HAN PARTICIPAT EN LA INICIATIVA?

Celler Credo (Recaredo)

Celler Cooperatiu d’Espolla

Celler Raventós i Blanc

Celler La Vinyeta

Finca Can Parera

*Totes les imatges són propietat de Verema Solidària (no hem pogut citar directament els seus autors perquè en el moment de fer l’article no els coneixem, però des d’aquí aplaudim la seva feina, sovint anònima, però imprescindible en el periodisme) 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.