La Nit de les Mines: esclat del Priorat a Bellmunt

Descobrir els vins de la Conca del riu Siurana dins una antiga mina

Dissabte, 28 d’abril, Bellmunt celebra la ‘Nit de les Mines’. La festa permet tastar més de 40 vins de la D.O.Q. Priorat, menjant platillos de restaurants de la zona, amb música soul en directe del grup SM5. Passaria per un tast dels vins de la Conca del Siurana sinó fos pel lloc. Tot passa dins d’una antiga mina de plom reconvertida en museu. Bellmunt dedica una nit a l’any a homenatjar la terra: del ventre d’un jaciment de galena a la posta de sol d’un coster de llicorella. ¿Per què no submergir-se en la història de les vinyes i les mines de Bellmunt, un dels relats més autèntics del Priorat?

Una mina de museu

El Museu de les Mines de Bellmunt és com la cova d’Alí Babà. De fora el visitant no endevina els tresors ocults sota terra. El castellet d’extracció de l’antiga mina, una torre vetusta i rovellada, és de les poques pistes que es conserven del passat miner de la comarca. Avui, l’esplanada té un aire de western.

Tast de les Mines, Nit de les Mines, Bellmunt, Conca del Riu Siurana, Priorat

El castellet de la màquina d’extracció de la mina Alemanya, símbol del Museu

Al Museu s’hi celebra dissabte 28 d’abril la ‘Nit de les Mines’ i diumenge, 6 de maig, el ‘Tast de les Mines’. Dos moments de l’any en què els 14 quilòmetres de galeries excavades a les mines se us fan presents. És el Bellmunt i El Molar secret, ancestral, desconegut. Podeu descobrir-lo amb una copa de vi a les mans.

Portes obertes

La ‘Nit de les Mines’ 2018 obre portes a les 20:00. Si us inscriviu prèviament a tastdelesmines@gmail.com, a les 19:30 hi ha un curset accelerat de tast. L’oferta és àmplia: va des dels 20 € pels que només vulguin tastar vins i gaudir de l’actuació musical, fins als 50 € pels qui també contractin transport d’anada i tornada des de Tarragona i Reus. En aquest cas, l’autobús surt de Tarragona a les 19:00 i fa parada a Reus a les 19:15. Les entrades es poden comprar anticipadament a Vins i Licors Jové o Vinateria Clot Martell de Tarragona; i Celler del Pallol o l’Orangette de Reus.

Els tastos es fan a la zona de l’esplanada del Museu, amb música en directe fins passada la mitjanit

L’entrada general, que de manera anticipada costa 40€ i comprada in situ val 45€, inclou també el sopar, amb plats elaborats per dos restaurants de la zona: el Mas del Trucafort i Quinoa. No cal que porteu un frontal. El vi té llum pròpia.

Tast de les Mines, Nit de les Mines, Bellmunt, Conca del Riu Siurana, Priorat

Detall de les fotografies promocionals del Tast de les Mines. Quina currada!

Us deixem una llista dels cellers participants, amb els vins que oferiran

Celler Bartolomé: Clos Bartolomé 2016

Costers del Priorat: Blanc de Pissarres 2016, Petit Pissarres 2016, Pissares 2015, Clos Alzina 2015, Clos Cypres 2015

Gran Clos del Priorat: Les Mines 2015, Gran Clos Blanc 2016, Finca El Puig 2011, Gran Clos 2011

Domini de la Cartoixa: Formiga de seda 2016, Crossos 2016

Estriacus: Clos de les Fites 2011, Noster 2014, Noster Inicial 2016, Clos les Fites Blanc

Solà Clàssic: Lo Peix 2016, Solà 1777 Blau 20155, Solà Clàssic 2013

Casa Gran del Siurana: GR-174 2015, Lo Fredat 2013, Cruor 2014, Gran Cruor 2011, Gran Cruor Selecció Samsó 2012

Mas d’en Gil: Bellmunt blanc 2016, Bellmunt negre 2015, Coma Alta 2015, Coma Vella 2013

Família Sedó Barceló: Sedó Barceló jove, Sedó Barceló Criança

Mas Blanc – Pinord: Balcons 2011, + 7 2012, Clos del music 2013, Clos del Mas 2017

Portal del Priorat: 4 gotes 2016, Gotes Blanques 2017, Gotes Priorat 2016, Negre de negres 2016

Xavi Pallejà Viticultor: Buxus de les Aubagues 2016

Mas dels Estels: Mas dels Estels 2016

En aquesta edició també s’han convidat dos cellers de la Terra Alta, on la garnatxa blanca i negra és un element en comú: el celler Bàrbara Forés i Herència Altés de Gandesa.

Vins amb calidesa

Els vins de la conca del Siurana tenen discurs propi dins el gran Priorat. El riu i les muntanyes fan un barrera natural i Bellmunt, el Lloar i el Molar estan situats a la vall. En aquesta zona, les temperatures són més altes i permeten veremar a primers de setembre. A Porrera solen començar a primers d’octubre.

Vinya de la finca Mas de l’Hereu del celler Solà Clàssic de Bellmunt

L’enòleg Josep Àngel Mestre, del celler Gran Clos de Bellmunt explica que això es nota en “la calidesa de la fruita”. Són vins en què “la fruita madura és protagonista”, i poden arribar a ser més “fragants i florals”. A la ‘Nit de les Mines’ se’n tasten una quarantena.

Bellmunt, la capital minera

Abans del tast és molt recomanable passejar per Bellmunt, el Lloar o el Molar. El 2017 hi havia empadronats 300 habitants a Bellmunt, però el 1920 hi vivien 1500 ànimes. Era el centre neuràlgic de la indústria minera del Priorat. En pocs anys l’extracció de plom es va disparar. Avui la diferència entre la part nova i antiga del poble és evident.

Bellmunt del Priorat – Imatge de Wikipèdia

La part vella, amb cases de pedra. I la colònia, amb els apartaments construïts segle per encabir immigrants, on avui bona part de la gent parla en castellà. Molts venien de zones mineres, com Linares (Jaen). Bellmunt té dues ànimes.

Les colònies de miners continuen conservant la forma de quan van ser construides, el 1920

Des que el 1972 va tancar l’última mina, la producció de vi i el cultiu de la vinya són la principal activitat econòmica. Els cellers són menuts, artesans, i en bona part familiars.

Vins antics i complexos

La ‘Nit de les Mines’ vol donar a conèixer l’estol de cellers de la conca del Siurana. Però els aficionats als vins més punters tenen una cita personalitzada: el ‘Tast de les Mines’, diumenge, 6 de maig, a les 12:00, al Museu de les Mines. És una activitat més dins de la Fira de Vins de Falset.

El ‘Tast de les mines’ es fa al recinte del Museu de les Mines de Bellmunt

El president de l’Agrupació, Jordi Alentorn, del celler Casa Gran del Siurana, a Bellmunt, creu que és “una de les maneres més adequades d’entendre com es fa un gran vi”. És un tast vertical dels vins de gamma extra d’onze cellers de la Conca del Siurana. Hi ha tres vins diferents: el de l’anyada en curs (que acaba d’entrar a la bota), el de l’anyada anterior (que madura dins d’una ampolla) i l’anyada que ja està a la venda. Amb aquest tast vertical en primícia es pot apreciar com el pas del temps i dels elements afecten a un gran vi.

La feina rere un Gran Reserva

“Per fer un gran vi cal un mínim de tres o quatre anys”, assegura Jordi Alentorn. Josep Àngel Mestre afegeix: “busquem vins molt elegants, molt fins”, que respectin el caràcter del Priorat. Però la comarca no és fàcil. Des que els monjos cartoixans van començar a plantar garnatxa i carinyena a Scala Dei al segle XII, el Priorat ha conviscut amb el raïm. La terra és aspra, marcada per la presència de llicorella, que dóna produccions baixes. Al Priorat no podien guanyar diners per quantitat, però van aprendre a excel.lir en la qualitat. Per això el Tast de les Mines és un making off dels grans vins del Siurana.

Vinyes de Costers del Priorat de la Finca de Sant Martí

L’activitat és una sorpresa pels sentits: una descoberta del Priorat indòmit. “Els nostres vins són tancats, no van de cara, són difícils d’entendre si abans no has entès com és la zona”, explica Josep Àngel Mestre, que participa cada setmana en un panell de tast, un enorme aparador dels vins del país. “Calia explicar els vins que fèiem a la gent del poble”, afegeix Jordi Alentorn, perquè “n’hi havia que no eren conscients de la feina i la qualitat dels vins que fem a Bellmunt”. No és fàcil: alguns dels vins que es poden tastar són de les gammes més altes de cada celler i arriben a costar 80 €. Per 20 €, se’n tasten una trentena.

Us deixem una llista dels cellers participants, amb els vins que oferiran.

Rosa M. Bartolomé: Primitiu

Sedó – Barceló: Sedó – Barceló Criança

Solà Clàssic: Vinyes Josep

Gran Clos del Priorat: Gran Clos

Casa Gran del Siurana: Gran Cruor

Pinord – Mas Blanc: Balcons

Mas d’en Gil: Clos Fontà

Costers del Priorat: Clos Cypres

Estriacus: Clos les Fites

Domini de la Cartoixa: Clos Galena

Portal del Priorat: Somni

Xavi Pallejà: Buxus de les Aubagues

Mas dels Estels: Mas dels Estels

L’empremta dels avis

Bellmunt ha obert un hub perquè els aficionats del vi coneguin un paisatge diferent del Priorat: un destí de primera magnitud, antic, ric i divers. Però amb cada vegada més presència de vins nous, diferents, que comparteixen espai i coster amb els clàssics. Són persones diferents interpretant els mateixos ceps.

Finca de les Aubagues, del viticultor Xavier Pallejà

Aquestes vinyes són la custòdia familiar. De les mans negres dels miners als borrons suaus dels nets. Entremig, una generació que va haver de canviar de mapa, de país o de feina. I ara una generació nova amb la mateixa sang antiga bategant des del fons del coster, com una arrel que s’obre pas entre pedres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.