ENOTURISTA, jurat del ‘Grenaches du Monde’

Algú sap què ha de fer el jurat?

La Lliga de Campions de la Garnatxa es juga de l’11 al 15 d’abril a la Terra Alta. El ‘Grenaches du Monde’ és un certamen planetari: Espanya, França, Itàlia, Sudàfrica, Austràlia, Canadà, Macedònia, Líban, Grècia… i Catalunya. Per primera vegada en les sis edicions anteriors, aquest cop es juga a casa. A la Terra Alta. Els organitzadors ens han convidat a formar part del jurat. Serà un honor. Serem sincers. Independents. Sensibles. Agressius amb qui digui que la nostra estimada garnatxa blanca fa olor de litxi. Incorruptibles (fins el darrer sobre de bitllets que deixeu on ja us direm). Entusiastes. Amb un tatuatge a la natja que posi “no diguis mai ‘jo no hi entenc de vi. O t’agrada o no t’agrada'”. Dit això, què necessiteu de nosaltres?

Vosaltres heu fet mai de jurat? Nosaltres, no. Fins ara mai havíem trencat una regla d’or d’aquest humil blog. Una línia vermella. L’onze manament. “No escopiràs MAI el vi”. Perdoneu-nos, benvolguts lectors. Ho hem fet per tres motius. 1) Estem encantats d’ajudar 2) Estem encantats amb la Terra Alta 3) Estem (fins ara, secretament) enamorats de la Garnatxa.

Ajuda’ns a ajudar

Segons els organitzadors, els vins els avaluaran “un jurat professional constituït per un centenar d’experts internacionals entre compradors, sumillers, enòlegs i prescriptors del sector”. Hi haurà un 1% del resultat final del concurs que serà mèrit nostre. Sabeu si amb això ja n’hi ha prou per ser un ‘influencer’?

Grenaches du Monde, Terra Alta, Jurat, enoturista.cat

En aquesta edició s’ha superat el rècord històric de cellers participants. Han arribat prop de 850 peticions per concursar. Quanta garnatxa hi ha a Catalunya? A la Terra Alta, una zona reconeguda com l’ànima de la garnatxa blanca es conrea el 33% de la garnatxa blanca mundial. A nivell estatal, Catalunya suposa un 75% de tota la producció espanyola. Aquest amor a la garnatxa ha disparat la feina del jurat que, per primera vegada, haurà de fer dues jornades de tast enlloc d’una.

Muntanya, història i Garnatxa

La Terra Alta és una comarca concisa, concreta: serralades, història i garnatxa. Els molins de vent són uns convidats de pedra que des de fa uns anys roben protagonisme a les muntanyes: la Serra de Pàndols i de Cavalls, el Massís dels Ports, com un sentinella, i la frontera. Un espai concret i una història concreta.

Serra de Pàndols, la Fontcalda, el Poble Vell de Corbera d’Ebre i la Cooperativa de Gandesa

La més recent és la petjada de la Guerra Civil, amb històries del front de l’Ebre, emboscades enllà de la Fontcalda, o amb la terrible destrossa de les bombes al poble històric de Corbera d’Ebre. Hi ha vins que l’homenatgen. Però tots els cellers tenen en comú que són guardians del paisatge. Comprar vi de la Terra Alta és acariciar la pagesia de la comarca. Si aneu a la Terra Alta durant el concurs ja sabeu on menjar? I on dormir?

Garnatxa, la gran esperança blanca

El concurs ‘Grenaches du Monde‘ va nèixer a França. Al 2013, el Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló va organitzar el primer concurs dedicat exclusivament a la garnatxa. Cada any ha anat rodant i com un allau de garnatxes s’ha anat estenent per tot el món. En els darrers anys ha estat al Roselló, a Sardenya (Itàlia) o a Campo de Borja (Aragó). Cada any, hi ha més productors participants. Aquest any arriben a la Terra Alta vins procedents d’Espanya, França, Itàlia, Sud-Àfrica, Austràlia, Macedònia, Canadà, el Líban o Grècia.

Què té la Garnatxa que la faci tant especial? És una varietat esplèndida, autòctona, arrelada a Catalunya i amb uns resultats que la fan musculosa i àgil per trencar-se la cara davant de varietats foranes. A més, està extesa per tot el país: des del lledoner a l’Empordà fins a la vernatxa de la Terra Alta. N’hi ha de negra, vermella, de blanca i de peluda (o grisa).

Garnatxes del món unides: blanca, lledoner roig, garnatxa peluda i garnatxa negra

Tu també pots ser jurat, en les activitats obertes al públic o tastant garnatxes a casa. A què sap el vi? Un vi sap al que et digui el cor: a confit de ceba, a pegadolça, a plàtans, a pebrots escalivats, a cloïsses amb vinagre… Però la pregunta clau, la que sempre us heu de fer (i respondre amb sinceritat) és: t’ha agradat? Si no t’ha fet el pes, digue-ho, sense problemes. I si t’ha agradat, entusiasma’t.

TAULELL D’ENTUSIAME (ordenat d’1* a 5*)

Sabíeu que s’hi pot anar de públic? Us deixem un enllaç per si esteu interessats a participar (en algunes activitats hi ha temps límit per reservar fins a l’11 d’abril a les 0:00). El dissabte, 14 d’abril es celebra la Fira del Vi i de l’Art de Batea, amb degustacions i mostres artístiques, que es celebren al centre històric del poble.

Si voleu fer enoturisme, aquí teniu els cellers que hem visitat.

Visita al Celler La Fou de Batea, Agrícola Sant Josep de Bot, Josep Vicens de Gandesa, Bàrbara Forés de Gandesa, o al Celler Cooperatiu de Gandesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.