L’Empordà desconegut del Festival Vívid

10 propostes per descobrir un Empordà insòlit (amb una copa de vi a la mà!)

A l’abril explota l’enoturisme a l’Empordà. És una primavera particular. Els amants del vi tenen una oportunitat excel·lent per descobrir un Empordà diferent, inconegut, particular, molt abans que maduri l’estiu. És un ‘fast-pass’ d’empordaneïtat, sense hordes de turistes, ni cues per dinar a les terrasses. Sense tovalloles a les platges, ni hotels a preu de temporada alta. El Festival ha complert cinc anys i és transversal, assequible i fàcil de reservar prèviament. Hem seleccionat 10 plans per cada espècie d’enoturista. Avís: tots porten vi de l’Empordà inclós.

1.- Tast d’alçada amb globus aerostàtic a Figueres

Vivid, Enoturisme, Empordà, Castell de Sant Ferran, Figueres

Imatge: Viquipèdia

Aquestes són les vistes aèries del Castell de Sant Ferran. Una fortalesa impressionant a Figueres (Alt Empordà). Sabíeu que està considerat el monument més gran de Catalunya? Primer visitareu l’interior, on podeu descobrir algunes curiositats, com per exemple per què els francesos l’anomenaren “La Belle Inutile” i la seva llegenda negra, que s’arrossega fins avui en dia. I després pujareu dalt del globus, en un sistema anomenat captiu, que us deixa encorats al terra a una determinada alçada. Gràcies a Déu, s’ajorna si hi ha tramuntana. També es fa una activitat similar al celler La Vinyeta, de Mollet de Perelada. Enllaçeu aquí per llegir la nostra ressenya sobre el celler.

2.-Enocaiac pel Cap de Creus

Enocaiac, Caic, Parc Natural del Cap de Creus,

Imatge: Patronat de Turisme Costa Brava

Les sortides són a les 9:30 des del Passeig Marítim de Llançà. És una gran excusa per un esmorzar de forquilla, que us permeti remar com uns campions observant unes vistes impressionats, com les de la imatge. Enmig del recorregut s’ofereix un tast de vi en alguna platja idíl·lica. El fet de portar armilla salvavides i que el Servei Marítim no us faci bufar us permetran gaudir tranquil·lament del vi i del paisatge. Abans d’apuntar-vos comproveu que sabeu nedar i aguantar la temperatura de l’aigua en aquesta època de l’any. En una de les sortides fareu un tast vertical de vins del celler Hugas de Batlle. En alguna ocasió hem ressenyat els seus vins, cliqueu aquí per llegir-ho.

3.- Gimcana Vi-Kids

Imatge: Patronat de Turisme Costa Brava

Els pares (i avis) teniu una bona oportunitat d’aparcar les noves generacions en una gimcana aparentment inòcua. Barrejar la paraula vi amb nens sembla una mica demodé, per bé que tots els avis berenaven pa amb vi i sucre. Mentre els majors de 18 anys podeu gaudir d’un tast de vins, a la Plaça Catalunya de Roses, els infants hauran de superar proves artístiques i de destresa relacionades amb el món del vi: equilibri, punteria, cucanya, pintura al vi. Per als més petits, fins a 5 anys, es farà un taller d’artesania a l’espai Vi-Baby. Vi-Kids i Vi-Baby recorden a la manera de batejar les coses que fa una multinacional d’entrepans d’hamburguesa. A prop de Roses hi ha el celler cooperatiu Empordàlia, que hem visitat. Cliqueu aquí per llegir la ressenya.

4.- Visita al jaciment d’Empúries amb tast de vi amb Martí Gironell

Empúries, Patrimoni Cultural, Festival Vívid, Empordà

Imatge: Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

Hi ha historiadors que creuen que el pas de barbàrie a civilització va començar amb l’elaboració de vins. Els grecs van arribar a Catalunya al s.VI abans de Crist (segons ens recorden els amics de Vitis Apiana) i es deurien instal·lar prop d’on a dia d’avui es fa la Marató d’Empúries, amb sortida i arribada al jaciment. És l’únic enclavament de l’estat que conserva les restes de la ciutat grega i romana. No gaire lluny hi ha el celler Espelt, del qual en alguna ocasió hem ressenyat els seus vins. Cliqueu aquí per a més informació. El tast el guiarà l’escriptor i periodista Martí Gironell, que ha guanyat recentment el Premi Ramon Llull per “La força d’un destí”. La novel·la narra la història de Jean Leon, un dels grans noms del vi a Catalunya i al Penedès.

5.- Tast singular amb història i paisatge amb posta de sol

Torre de guaita de Sant Sebastià, Llafranc, Palafruguell, Empordà, Festival Vívid

Les postes de sol amb una copa de vi han sigut un reclam sexy molt abans que s’inventés Instagram. Durant una estona us podreu sentir vigíes dels segles XVI i XVII, dels que vigilaven la costa de possibles invasions corsàries i pirates, també llavors freqüents. Durant l’any es lloguen prismàtics als visitants. Tot i que vosaltres podreu tenir un ull a l’horitzó i l’altre al tast. Un dels cellers que queden a prop del conjunt arquitectònic de Llafranc (Palafruguell) és Clos d’Agon. Llegiu aquí la nostra ressenya de quan el vam visitar.

6.-Escenes entre vinyes. Microteatre fora del teatre

Microteatre, Festival Vivid, Garriguella, Olivardots

 

Garriguella i Capmany obriran teatres improvisats a l’aire lliure. S’hi faran escenes “entre vinyes”, literalment. Així que enlloc de portar sabates de taló i mocasins, trieu calçat còmode per caminar entre ceps. L’activitat ofereix tres obres de microteatre diferents (i irrepetibles) d’una durada de quinze minuts cadascuna, a diversos espais dels cellers participants de Garriguella i Capmany, amb títols tan suggerents com “Happy birthday Jamie Love”, o “La Gloriosa conquesta del Pol Sud”. És un walking tour, amb teatre i tast de vi de cada celler participant. Un dels cellers de Garriguella és Mas Llunes, de qui en alguna ocasió hem ressenyat els seus vins. Cliqueu aquí per llegir-ho.

7.- Tast al Castell de Requesens i arrossada

Castell de Requesens, La Jonquera, Empordà, Festival Vívid

Imatge: Castell de Requesens

Activitat per tota la família i amb el dinar assegurat, cosa que agrada els enoturistes. Tindreu l’oportunitat d’endinsar-vos a l’època de prínceps i princeses (que anaven a cavall) en un entorn ben conservat com el castell de Requesens, a La Jonquera. Aquí es van rodar escenes de la pel·lícula “El perfum”, basada en la novel·la de Patrick Süskind. Des de dalt del turó podreu tastar vins dels dos cellers de Cantallops: Masia Serra i Vinyes dels Aspres, contemplant les vistes espectaculars de la plana de l’Albera. En alguna ocasió hem parlat dels vins de Masia Serra, si en voleu més informació, cliqueu aquí. Al tast li seguirà una arrossada feta Tramuntana Foods i l’actuació de la Balkan Paradise Orchestra.

8.- Nit de vins a Sant Pere de Rodes amb Carles Xuriguera

Imatge: Restaurant del monestir de Sant Pere de Rodes

L’actor Carles Xuriguera fa uns anys que combina el teatre (Teatre de Guerrilla) amb l’elaboració de vins. Té un celler al Montgrí, on des de fa uns anys intenta recuperar varietats ancestrals en un projecte anomenat Caralluna, que combina vins ecològics i de quilòmetre zero. En un indret com Sant Pere de Rodes, considerat el colós de l’Empordà,  un monestir penjat de la carena, a primera línia de mar hi faran el tast amb personalitat més car del Festival. A prop de Sant Pere hi ha l’impressionant Castell de Perelada. En alguna ocasió hem tast els seus vins. Si vols descobrir més, clica aquí.

9.- Del vi medieval a la fil·loxera: itinerari i tast històric per les Alberes

Sant Quirze, Colera, Empordà, Festival Vívid

Imatge: Patromoni Cultural. Gencat.cat

La Serra de les Alberes, frontera natural entre Catalunya i França, és un dels paisatges més bonics del mon vitícola. Del celler Mas Llunes (Garriguella) us dirigireu en cotxe al monestir de Sant Quirze de Colera. Allà descobrireu el vi dels monjos, que també bevien els soldats. Més tard, amb l’arribada de la fil·loxera, el 155 dels ceps, els pagesos es van haver d’unir en cooperatives per sobreviure. El final del viatge conclou a l’Agrobodega El Parral, a Capmany, on cellers i elaboradors vetllen avui pel paisatge i recuperen varietats tradicionals. Un altre dels cellers de frontera és Martí Faixó. Si vols saber què en pensem dels vins que hem tastat, clica aquí.

10.- El vi i i el mar: origen, història i conservació del vi.

Imatge: Facebook Cal Barber

Les àmfores com a apartament per envellir vins és una moda molt antiga. Des de fa més de 2.000 anys ha servit de receptacle per fermentar, envellir i transportar el vi. Ara que alguns cellers han recuperat aquesta tècnica, per pentinar els vins, s’ofereix un tast amb varietats vinificades en fang conduït per la família de la Taverna Cal Barber (Sant Antoni de Calonge), coneguda per tenir versos de cançons i poemes als lloms de les cadires, davant d’un impressionant estol d’ampolles. El  president del Museu de la Pesca de Palamós hi afegirà la part històrica. I el reconegut xef Pep Nogué, professor de cuina i divulgador de gastronomia, farà una degustació d’alguns  productes de Girona Excel·lent. Aquesta part és esplèndida, fabulosa, molt recomanable. Prop de Sant Antoni hi ha el celler Brugarol, que hem visitat i escrit una ressenya que podeu trobar aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.