Elogi del Vi novell (segona part)

Els 7 vins novells que hauries d’apadrinar

El vi novell és un vi no vell. Un vi cruixent que fa olor d’adolescència. Aquesta setmana dediquem una segona part a glossar les apostes més decidides de la temporada. Podeu recuperar la primera part, una aposta decidida d’alguns cellers catalans, o llançar-vos pel tobogan de les propostes concretes. Dels vins que us recomanem que compreu abans no sigui massa tard i els novells s’hagin marcit amb l’arribada de l’estiu. A finals de novembre van fer una cimera mundial al carrer Agullers de Barcelona, a la Festa del Vi Novell de Vilaviniteca.

La Ribera

Si mai aneu a tastar vins a la festa anual que organitza Quim Vila als voltants del carrer Agullers heu de pensar tres coses. Arribeu d’hora, marxeu tard i no conduïu de tornada a casa. L’oferta és generosa (cinc euros per tastar tot allò que vulgueu) i tranversal (vins catalans, espanyols i francesos). Si hi ha un Beaujalais Noveuau català us el vendran en una botiga del Born. Aquí, es mesclen els novells més punters, amb viticultors atrefegats per haver embotellat vins a mig fer i experiments realment enginyosos. La fauna local els degusta amb delit i concupiscència. Acompanyats de platillos deliciosos de cullera i peu dret que serveix una extensa gamma de restaurants. És la conjura del novell. Cada any, si teniu paciència i fetge, podeu trobar vins colossals, amors d’hivern, que us faran feliços fins el final de la primavera.

 

Si sou més de llegir (o teniu pocs megues al mòbil) us hem fet un resum BBB dels vins novells imprescindibles, segons Vilaviniteca.

1.- Ca n’Estruc Xarel·lo. Celler Ca n’Estruc (Esparreguera) D.O. Catalunya

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

És un dels millors blancs de Ca n’Estruc, el celler que ha apadrinat Quim Vila a Esparreguera. Com ho hem fet per col·locar-lo el primer (!) si no tenim patrocinadors? És perquè s’ho mereix. El celler de Siscu Martí ha aconseguit fer uns vins excepcionals, populars i econòmics. El Xarel·lo és un prodigi. Ara és una perfumeria. Si el deixeu envellir serà un blanc fresc, balancejat i expressiu.

2.- Gotim Blanc. Celler Castell del Remei (Penelles) D.O. Costers del Segre

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

El Gotim Blanc és el germà del Gotim Bru, l’estol de Castell del Remei, un dels cellers més reputats de Ponent. Aquest 2017 és encara un vi sense clarificar, tremendament jove. És una mossegada de fruita, una declaració d’amor de pomes, peres i pinya. El blanc de Tomás Cusiné té moltes vides, aquesta és només la primera.

3.- Els Nanos Rosat. Celler Josep Foraster (Montblanc) D.O. Conca de Barberà

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

La Conca de Barberà és sexy. Fa feina de formigueta i aviat el trepat, la varietat més indiscutible de la zona, serà un motiu per fer-se un tatoo. Aquest rosat monovarietal és simpàtic, expressiu, golós i divertit. No com el nostre fotògraf, que deixa l’ampolla a ressenyar en un segon pla perquè li crida poderosament l’atenció aquesta ampolla de Julieta 2016 Trepat, el primer dels nous vins de Josep Foraster.

4.- Bàrbara Forés Rosat. Celler Bàrbara Forés (Gandesa). D.O. Terra Alta

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

Si la Carme Ferrer el defineix com a “sabrosón” en un excés de verbositat, qui som nosaltres per contradir-la? El rosat té color fluorescent rosa. És nou novíssim. Els aromes de fruita vermella desborden l’ampolla. Ara es el moment de comprovar que els vins expressius i fabulosos de la Terra Alta tenen molt de futur.

5.- Tossudes 2017. Celler L’Olivera Cooperativa (Vallbona de les Monges) D.O. Costers del Segre

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

Tossudes és un dels noms més poètics per un vi. Si a més el fa una Cooperativa que ajuda persones vulnerables, què espereu per clicar aquí i rebre més informació? Aquest vi no estarà fet fins d’aquí a un any, però hi ha una voluntat de fer forat. Fins ara només feien blancs esplèndids, i ara s’han posat a fer mans i mànigues pel negre. Val molt la pena donar-los una oportunitat.

6.- Efímera. Espelt Viticultors (Vilajuïga) D.O. Empordà

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

Els enòlgs d’Espelt han compartit el penúltim experiment del celler. Una maceració carbònica (com les que excel·leixen a El Masroig) per un negre que porta un nom efímer, com el cul d’un cometa. Però mentre travessa el cel del vostre paladar és un planeta de fruita, de pintallavis de fruita madura, una sobredosis de dolçor, l’expressió més genuïna del most.

7.- Vi Novell de Bot. Agrícola Sant Josep (Bot). D.O. Terra Alta

Vi Novell, Vins Joves, Vilaviniteca, Festa del Vi Novell

Hi ha pocs doctorats a Catalunya en Beaujolais Nouveau com Agrícola Sant Josep (potser la Cooperativa d’Espolla). El seu novell (“on hi ha ram hi ha mam”) és una font d’inspiració. El celler intenta trasnvassar el calendari de poble a la ciutat. En un anys celebrarem la matança del porc i beurem vi novell gràcies a la necessitat ancestral de connectar amb la ruralitat. Aquest vi és honrat, fi, suau, i interminable. Tant jove, com una crema per treure arrugues.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.