10 consells per gaudir del Vi Novell

El Vi Novell vol fer-se un forat al calendari

Vuit cellers s’han unit per retornar a la ciutat allò que fins ara semblava patrimoni del calendari rural: la Festa del Vi Novell. Un vi que fa quatre dies encara dormia a la tina. Que encara no fa dos mesos penjava del cep en forma de raïm. El vi jove és més que jove. És fruita pura, fresc, alegre, desacomplexat, encèn orelles fredes i talla les cames d’un llarg hivern que està per arribar. Aviseu a tothom. El novell torna a l’Àrea Metropolitana, amb el paraigües de l’INCANVI. Dissabte, 18 de novembre, esteu cridats al Jardins del Palau Robert i dijous, 23 al voltant del carrer Agullers, al Barri de la Ribera. És de justícia: us retornen la pàgina oblidada del calendari del pagès que tenia marcada en vermell una data tremendament recordable: l’11 de l’11.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

Jaume Martí, Oleguer Brunet, Josep Maria Tegido-Mallart, Mònica Perelló, Cristòfol Marrufat, Marc Massana, Bernat Andreu i Rafel Pino (imatge cedida per Salvador Rovira, INCAVI)

 1.Vi novell

És el primer vi de l’any. Un raig de raïm acabat de fermentar. En molts pobles s’espinjolava directament de la tina. Als cellers marcaven la porta amb una branca de pi. “On hi ha ram hi ha mam”, ha recuperat Sant Josep Vins, la cooperativa de Bot (Terra Alta). El novell s’elabora 100% amb vi d’aquell any, no es fa cupatge amb d’altres més antics. És saborós, afruitat, desimbolt.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert2. El calendari

“El món urbà té una necessitat de connectar-se, de nou, amb el calendari rural”, assegura Jaume Martí, gerent de Sant Josep Vins. En l’acte de presentació de la Fira del Vi Novell, s’interpel·la directament als pixapins. Recordeu el calendari de la cuina dels avis: a l’agost Festa Major, al setembre la verema, a l’octubre la Castanyada i mitjans de novembre la matança del porc i l’arribada del Vi Novell.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert3.- Més que jove

“Els vins joves són més que joves”, explica Bernat Andreu, del Celler Carles Andreu (Conca de Barberà). Els organitzadors també són insultantment joves. I en canvi, no són novells. La primera edició de la Fira de Vi Novell ha aplegat vuit cellers. Una de les figures amb qui han comptat en la presentació ha estat Toni Falgueras, del mític Celler de Gelida, de Barcelona.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert4.- Amb estil

El vi nou està acompanyat d’un estil innovador. El celler El Masroig és el precursor. Cada any inventen etiquetes precioses, amb atreviment i estil. Aquest any és un retrat dels talls de la carn de porc: l’agulla, la papada, les costelles i el llom. L’etiqueta del Garrí, del celler Rosa Maria Torres (Conca de Barberà) és el perfil d’un porc esquitxat de pintura de colors.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

5.- El primer de l’any

Fa una eternitat des del 31 de juliol, quan Raimat va començar a veremar de nit les varietats blanques de la D.O. Costers del Segre. I fa només un mes i mig que els cellers de la Conca de Barberà van acabar de collir els gotims de raïm més tardans. Però finalment ha arribat l’oportunitat de fer el primer tast de la temporada. Però no cal que vinguin els experts. La Festa del Vi Novell és això: un sarau, no un tast.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

6. La temporada

Joan Amades seria molt fan dels organitzadors de la Festa del Vi Novell. “Per Sant Martí mata el porc i enceta el vi”, diu la dita popular. Per això en el tast es fa una desfilada d’embotits de porc, de formatges artesans i de menges de la temporada. Hi ha una altra frase feta que diu sovint un bon amic: “menjar, beure, posar i treure”. Afegiríem que “de porc i de Senyor se n’ha de venir de mena”.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert7. On el trobaràs?

La imatgeria catalana clàssica proposa penjar una branca de pi a la porta. Però no cal desforestar la Fira de l’Avet d’Espinelves… A París, i en general a tot França, els bars i restaurants pengen un adhesiu a la porta: “Le Beaujolais est arrivée”, convidant el consumidor a entrar i tastar el vi novell. Caldria buscar una fòrmula biodegradable-wine-friendly per mostrar que hi ha vi nou als establiments.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

8. Una data i un ll0c per celebrar-ho

No s’estan de res, els organitzadors i la festa es farà en un Palau. El Palau Robert de Barcelona. Als Jardins dels afores s’hi instal·laran taules per tastar el vi. Per cert, s’hauran de pagar en “novells”. Una moneda que es bescanvia als Jardins i equival a un €. La Festa es farà dissabte, 18 de novembre, des de les 11h. fins a les 20h.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

9. Suggeriments per gaudir-lo

S’aconsella beure’l sempre fresc, fins i tot els negres. En aquesta època de l’any, el blanc i el rosat es poden posar en una cubitera, però el negre a temperatura ambient. Són vins frescos, fàcils de beure, que acompanyen bé amb carn de porc. Però potser el més recomanable no és que el prengueu fresc, sinó que sigueu uns frescos, uns talal.lirots, uns feliços xucladors de vi.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

i 10.Fes d’ambaixador

Aquí jo no escriurem res més. La idea és claríssima.

Quins són els vins joves més recomanables?

En general, no són fàcils de trobar, perquè es fan edicions limitades. Es recomana beure’ls aviat, perquè tenen un temps limitat a abans del’estiu.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

1.- Carles Andreu Trepat Novell (D.O. Conca de Barberà)

Novíssim. Dimecres 8 de novembre en van embotellar les primeres ampolles. Ara és verd, intens i gustós. S’eixampla bé a la boca. Però al contrari del que recomanen els canons, faríeu bé de guardar una ampolla per finals d’agost. És una teoria una mica nostra que aquest vi jove té vida més enllà de l’hivern. Fa uns mesos en vam ressenyar una mostra.

Trepat Novell Carles Andreu Negre 2016 (Conca de Barberà)

2.- Vi Novell de la Cooperativa d’Espolla (D.O. Empordà)

Enorme. La combinació de Lledoner blanc i roig li dona un color vermell tirant a rosa. És saborós, intens i complert. És un negre fantàstic, d’etiqueta trencadissa i colorista.

3.- Vi Novell del Celler Cooperatiu La Granada (D.O. Penedès)

Un blanc musculat i fi, malgrat que no hagi tingut temps d’anar al gimnàs. És sincer i honest, passa ràpid a la boca però el seu record persisteix.

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

4.- Vi Novell d’El Masroig

Una de les joies de la corona. És núvol de sucre al nas, gràcies a la maceració carbònica del raïm, que li regala una intesa fragància. A la copa és sedós i elegant.

5.- Donzell de Maset del Lleó

Una petita obra mestra. És l’únic que n’hem begut dues copes. La veritat és que durant el dinar seiem al costat del seu propietari. Bromes a banda, és fresc, subtil i amb un punt de caramel pertorbadorament atractiu.

6.- Portell Blanc de Blancs

Avisem que és addictiu. És un blanc fàcil de beure. Però no senzill: té un punt d’agrest, una verdor equilibrada i una paleta de colors a la boca amb que podríeu pintar grans somriures.

 

Vi Novell, Vi més que jove, Vi Català, Palau Robert

 

7.- Portell Trepat Rosat

En el moment del tast, presentava grans maneres,  però encara li faltava un o dos dies de tranquil·litat en ampolla. A partir d’ara segurament es podran notar els seus efluvis de pintallavis gloss-stick i el seu regust a roses i fruita vermella.

8.- Novell de Garnatxa Negra de Sant Josep

Gegantí. Sant Josep fa novells amb mestratge. És un homenatge ancestral. La Garnatxa Negra de la Terra Alta és saborosa, ampul·losa, lluminosa. El vi és una incitació a l’aplaudiment. Genial.

Fa uns mesos també el vam ressenyar.

Vi Novell de Bot (Terra Alta)

9.- Garrí de Rosa Maria Torres

Estem davant d’un dels vins més expressius del tast. L’alumne ben aplicat. Jove. sí, però Sobradament Preparat. Corregeix bé l’acidesa, aguanta la frescor, aporta cos i volum i convida a repetir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.