Els Premis Vinari volten per Catalunya

Veni, vidi, vitis

Recomforta saber que el món del vi és capaç d’inventar els Vinari. Després de només cinc edicions, els Premis s’han elevat per damunt de distincions llunyanes, endogàmiques i esnobs. La iniciativa de premiar els millors vins catalans, sorgida del portal Vadevi, ha cuallat perquè sembla honesta, popular, generosa i transversal. A la primavera els cellers van enviar 870 referències i a la tardor se n’han reconegut 144. És un guardó amplíssim. Pels viticultors és una abraçada gegant. Pels consumidors el resultat també és rotundament popular. El Gran Vinari d’Or d’aquest any, el Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops, costa menys de 25€. La majoria dels guardonats són vins per a gent normal. A més, els Vinari no es queden a casa. Un altre dels seus objectius és defensar-los pel país en fires, festes i tastos. Una de les primeres parades d’aquest any s’ha fet a la Fira de Vins de Rubí, organitzada per l’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració dels Premis Vinari i la Bodega Rosàs.

 

El celler de Rubí

L’arquitecte César Martinell va construir la Cooperativa de Rubí, d’estil modernista, considerada una de les ‘Catedrals del Vi’. És una joia, al bell mig del poble, que s’havia anat deteriorant amb el pas del temps. El 2013, coincidint amb la primera Fira del Vi de Rubí, l’Ajuntament va inaugurar el nou celler rehabilitat. La feina és magnífica i el resultat és impressionant. “Un dels objectius originals dels Vinari era fer-los voltar per Catalunya”, explica la directora dels guardons, la periodista Eva Vicens. La dimensió dels Vinari no només s’ha d’emmarcar en un punt de vista vinícola, també de país. La Catalunya que desenteranyina els cellers antics, com el de Rubí o el de Sant Cugat, i mostra orgullosa un cop l’any els resultats. Ara és molt poca la producció de vi que queda a Rubí, però abans tenia un passat importantíssim. La reunió anual que propicia els Vinari és també un record d’on venien els pobles on ara no queden ceps, ni estan dins de cap Denominació d’Origen. No cal anar al Penedès, Alella, el Priorat o Gandesa per gaudir d’una Fira de Vins de qualitat.

Una de les activitats més llamineres de la Fira eren els tallers de tast dels Premis Vinari 2017, impartits per Ester Bachs, directora tècnica dels Premis. Al voltant d’una quarantena de persones s’havien inscrit prèviament (10€) per tastar cinc dels vins premiats i escoltar algunes curiositats dels seus elaboradors. “Hem escollit aquests vins perquè són els mateixos que la gent podrà tastar a les paradetes de la Fira”, explica Eva Vicens. Per tant, sortint del tast la gent pot conèixer en persona l’autor o autors dels vins. Això genera una connexió saludable perquè el viticultor deixa de fer de cambrer i el tastador s’interessa pel producte, més enllà de l'”ompli’m la copa” que sol acompanyar les fires.

Al voltant de les vuit del vespre, les persones prèviament inscrites ja s’havien assegut a les cadires. Una desena més preguntaven si hi havia lloc. Les impressionants tines arrebossades de ciment de l’antic celler cooperatiu feien de parets de la sala de tastos, amb un sostre altíssim, rehabilitat amb bigues de fusta.

Ajuntament de Rubí, Celler Cooperatiu, Tast de Vins, Premis Vinari

Tast de cinc vins

El primer dels vins és un escumós “Trenquem amb la idea que el cava està reservat per les postres”, diu l’Ester Bachs. L’Addaia va obtenir el Vinari de Bronze 2017 en la categoria d’Escumosos d’Antigues Reserves. És un Brut Nature del 2007. Costa al voltant de 21€ i té una ampolla cònica memorable. Entre el públic predomina la sensació que s’ha conservat fantàsticament bé, tot i tenir 10 anys i res de fusta. Si pel nom d’Addaia us ve al cap el port menorquí, continueu tibant del fil. Hi ha una història d’amor bonica. El celler i el cava es diuen Addaia perquè els propietaris van viure una història personal que els va marcar (això explica l’Ester Bachs i tots escoltem atentament). L’altra cava que elaboren, el Liorna, és el nom de la pizzeria on van acabar de rematar aquesta història. En efecte, el restaurant encara existeix a Ferreries.

El Trepat es converteix en el protagonista de la segona ronda. La varietat autòctona recuperada de la Conca de Barberà ha cobrat una dimensió magnífica gràcies a la feina del celler Carles Andreu. Tastem un dels seus escumosos més reputats, el Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica 2013, Vinari d’Or 2017 al Millor Escumós Rosat. El color torrat, herència de les àmfores, i el gust subtil i poderós sedueixen als tastadors. Mica en mica es trenca el gel i van proposant maridatges impossibles que l’Ester Bachs toreja amb somriures i elegància, animant al debat, a l’expressió sana, sense vergonya.

Ajuntament de Rubí, Celler Cooperatiu, Tast de Vins, Premis Vinari

Les escupideres es mantenen buides. No es llança ni una gota. Quan arriba el tercer vi només sabem que serà blanc. A poc a poc anem descobrint que és el Vinari de Bronze de la D.O. Tarragona, l’Acàcia 2016 del celler Suñer. Acàcia és la paraula clau, perquè el vi ha reposat en aquesta fusta, menys influent que el roure, que dóna notes de bosc, regalèssia i gengibre, segons els experts. És un vi delicat, fresc, amb cos, i amb un aroma delicat i agradable de floristeria. Està elaborat al 100% amb Macabeu.

Ajuntament de Rubí, Celler Cooperatiu, Tast de Vins, Premis Vinari

L’ambient s’anima. De mica en mica es trenca el mite que el món del vi és exclusiu i fa servir un llenguatge allunyat. El quart vi és una microvinificació de Monastrell. Hi ha menys gent que la conegui respecte el Trepat. És una edició limitada del celler Bouquet d’Alella. Encisador, però passatger. La llengua s’oblida d’ell al cap d’un minut i us demana una altra copa. És lleuger: té 11’5 graus. La Monastrell baixa com un tobogan. Ara hi ha gent del públic que parla de beure-se’l amb unes ostres. És meravellós quan es van trencant els tabús.

Ajuntament de Rubí, Celler Cooperatiu, Tast de Vins, Premis Vinari

Al final ho rematen amb un vi dolç, una Mistela fabulosa de la Cooperativa de Gandesa (Terra Alta). És el Vinari de Bronze 2017  de la categoria Vins Dolços, Rancis i de Postres Somdinou Mistela Blanca. Té color marró de cubata. Al nas hi ha un núvol de sucre, records de taronja i fruits secs. Mentre observem baixar la gota per la copa, ens expliquen el sistema de soleres i criaderes. La Mistela envelleix en botes que han estat en contacte amb aquells vins des del 1919, quan es va obrir la Cooperativa, també de Cèsar Martinell. És amor en bota. I amb aquesta sensació càlida i untuosa acabem el tast amb un aplaudiment.

Els Vinari han aconseguit parlar de vi a la gent que diu “jo no hi entenc de vi”. Fer-los còmplices que n’hi ha prou amb dir “No cal que hi entenguis: o t’agrada o no t’agrada”.

 

Aquesta és una relació dels vins premiats, extreta de la pàgina dels Premis.

Gran Vinari d’Or 2017 Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops

Gran Vinari Escumós 2017 Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011

Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops

Premi Monvínic 2017 a la Trajectòria Professional en el Món del Vi Rosa Vila, sommelier

Premi Vinari AGBAR 2017 a la Millor Etiqueta de Vi Floresta 3B8, Pere Guardiola

Categoria de Blancs Joves

Vinari d’Or 2017 al Millor Blanc Jove Bancal del Bosc 2016, Vinyes Domènech

Vinari de Plata 2017 Blancs Joves Mireia 2016, Pinord

Vinari de Plata 2017 Blancs Joves Prohom Experientia Blanc 2016, Celler Coma d’en Bonet

Vinari de Plata 2017 Blancs Joves Susel Viognier 2016, Rosa Maria Torres

Vinari de Bronze 2017 Blancs Joves Perelada Només Garnatxa Blanca 2016

Vinari de Bronze 2017 Blancs Joves Abadal Blanc 2016

Vinari de Bronze 2017 Blancs Joves Tern gb Garnatxa Blanca 2016, Vins Carpo, Mas Latorre Vins

Vinari de Bronze 2017 Blancs Joves L’Abrunet de Frisach Blanc 2016

Vinari de Bronze 2017 Blancs Joves Mussefres Blanc 2016, Agrícola i S.C. La Serra d’Almos

Categoria de Blancs de Criança

Vinari d’Or 2017 al Millor Blanc amb Criança Joan Giné Blanc 2015, Buil & Giné

Vinari de Plata 2017 Blancs amb Criança Blanc de Gerisena 2016

Vinari de Plata 2017 Blancs amb Criança Ctònia 2016, Masia Serra

Vinari de Plata 2017 Blancs amb Criança Selecció Garnatxa Blanca 2014, Altavins Viticultors

Vinari de Bronze 2017 Blancs amb Criança Fransola 2015, Cellers Torres

Vinari de Bronze 2017 Blancs amb Criança Saó Blanc 2016, Mas Blanch i Jové

Vinari de Bronze 2017 Blancs amb Criança Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2014

Vinari de Bronze 2017 Blancs amb Criança Vall Excels Blanc 2015, Agrícola Corbera d’Ebre

Vinari de Bronze 2017 Blancs amb Criança Foranell Pansa Blanca 2012, Celler Joaquim Batlle

Categoria de Vins Rosats

Vinari d’Or 2017 al Millor Rosat Coca i Fitó Rosa 2015

Vinari de Plata 2017 Rosats Mallolet 2016, Roig Parals

Vinari de Plata 2017 Rosats Amic Rosat 2016, Bodegas Clos d’Agon

Vinari de Plata 2017 Rosats Anhel d’Empordà 2015, Pere Guardiola

Vinari de Bronze 2017 Rosats Comanglora Rosat 2016, Cellers Domenys

Vinari de Bronze 2017 Rosats Puntils Rosat 2016, Cooperativa de Garriguella

Vinari de Bronze 2017 Rosats Mas Llunes Maragda 2016

Vinari de Bronze 2017 Rosats Petjades 2016, Torelló

Vinari de Bronze 2017 Rosats Vi Rosat d’Anyada 2016 Pere Olivella Galimany

Categoria de Negres Joves

Vinari d’Or 2017 al Millor Negre Jove Los Ceps de la Via Verda 2016, Les Vinyes del Convent

Vinari de Plata 2017 Negres Joves Lledoner del Nord 2016, Wine is Social

Vinari de Plata 2017 Negres Joves Vi Novell Espolla 2016, Celler Cooperatiu d’Espolla

Vinari de Plata 2017 Negres Joves La Picossa Garnacha Tinta 2016, Bodegas 1898

Vinari de Bronze 2017 Negres Joves Babalà Vi Negre Eixerit 2016, Celler Cooperatiu d’Espolla

Vinari de Bronze 2017 Negres Joves Ramon Roqueta Tempranillo 2016

Vinari de Bronze 2017 Negres Joves Bouquet d’Alella Garnatxa Negra 2016

Vinari de Bronze 2017 Negres Joves Sauló 2016, Espelt Viticultors

Vinari de Bronze 2017 Negres Joves Clot d’Encís Negre 2016, Sant Josep Vins

Categoria de Negres de Criança

Vinari d’Or 2017 al Millor Negre de Criança Com Gat i Gos 2014, Cellers Baronia del Montsant

Vinari de Plata 2017 Negres de Criança Lo Grau de l’Inquisidor 2015, Herència Altés

Vinari de Plata 2017 Negres de Criança Cap de Ruc Criança 2013, Ronadelles

Vinari de Plata 2017 Negres de Criança Celistia Tierra Negre 2015, Costers del Sió

Vinari de Bronze 2017 Negres de Criança Ciutat Vella 2015, Grup Miquel

Vinari de Bronze 2017 Negres de Criança Genium Ecològic 2012, Genium Celler

Vinari de Bronze 2017 Negres de Criança Clos Mustardó Negre 2012, Celler Joan Ametller

Vinari de Bronze 2017 Negres de Criança Mas d’Aranyó 2013, Segura Viudas

Vinari de Bronze 2017 Negres de Criança Saó Abrivat 2012, Mas Blanch i Jové

Categoria de Negres de Guarda

Vinari d’Or 2017 al Millor Negre de Guarda Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops

Vinari de Plata 2017 Negres de Guarda Roca Roja 2014, Marco Abella

Vinari de Plata 2017 Negres de Guarda Perelada Aires de Garbet 2014

Vinari de Plata 2017 Negres de Guarda 812 del 2012, Clos Pons

Vinari de Bronze 2017 Negres de Guarda Perelada Finca Malaveïna 2013

Vinari de Bronze 2017 Negres de Guarda Mas Mallola 2014, Marco Abella

Vinari de Bronze 2017 Negres de Guarda Peraj Ha’abib 2015, Celler de Capçanes

Vinari de Bronze 2017 Negres de Guarda Purgatori 2013, Cellers Torres

Vinari de Bronze 2017 Negres de Guarda Destí 2014, Merum Priorati

Categoria d’Escumosos Joves

Vinari d’Or 2017 al Millor Escumós Jove Pere Olivella Galimany Brut 2015

Vinari de Plata 2017 Escumosos Joves Vives Ambròs Aïda Brut 2015

Vinari de Plata 2017 Escumosos Joves Les Tres Naus Brut 2014, Cellers Domenys

Vinari de Plata 2017 Escumosos Joves Delaflor 2015, Wine is Social

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Joves Flama d’Or Brut Imperial 2015, Castell d’Or

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Joves Terra Terrae Brut 2015, Covides Vinyes Cellers

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Joves Cygnus Brut Nature Ecològic 2015, U més U fan Tres

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Joves Marfil Escumós Blanc de Negres Brut 2015, Alella Vinícola

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Joves Vives Ambròs Aïda Brut Nature 2015

Categoria d’Escumosos Rosats

Vinari d’Or 2017 al Millor Escumós Rosat Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica 2013

Vinari de Plata 2017 Escumosos Rosats Brut Pinot Noir 2016 Fèlix Massana Ràfols

Vinari de Plata 2017 Escumosos Rosats Trobat Rosat Brut 2016

Vinari de Plata 2017 Escumosos Rosats Brut Rosé Selecció 2015, U més U fan Tres

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Rosats Oriol Rossell Brut Rosat 2015

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Rosats Duran Rosé Gran Reserva 2012, Ramon Canals

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Rosats Llopart Microcosmos Rosé Brut Nature 2014

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Rosats Roser Olivella Galimany 2014

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Rosats Castellroig Brut Rosat 2015, Castellroig Finca Sabaté i Coca

Categoria d’Escumosos Reserva

Vinari d’Or 2017 al Millor Escumós Reserva Vendrell Olivella Brut Nature Original 2013, Mas Gomà 1724

Vinari de Plata 2017 Escumosos Reserva Muscàndia Reserva Brut 2015

Vinari de Plata 2017 Escumosos Reserva Juvé Masana Brut Reserva Especial 2012, Grup Miquel

Vinari de Plata 2017 Escumosos Reserva Jaume Giró i Giró Elaboració Artesana Reserva Brut Nature 2015

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Reserva Miquel Pons Brut Reserva 2013

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Reserva Duc de Foix Reserva Especial 2014, Covides Vinyes Cellers

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Reserva Ramon Canals Reserva Numerada 2013

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Reserva Camí del Sot 2014, Castell de Sant Antoni

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Reserva Microtiratge 3: Pell Bruna Reserva Brut Nature 2015, Maria Rigol Ordi

Categoria d’Escumosos Gran Reserva

Vinari d’Or 2017 al Millor Escumós Gran Reserva Vilarnau Gran Reserva Vintage 2011

Vinari de Plata 2017 Escumosos Gran Reserva Gramona III Lustros 2009

Vinari de Plata 2017 Escumosos Gran Reserva Giró Ribot Mare 2011

Vinari de Plata 2017 Escumosos Gran Reserva Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2013

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Gran Reserva Argila Brut Nature 2011, Mas Bertran

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Gran Reserva Gemma 2012, Oliver Viticultors

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Gran Reserva Muscàndia Gran Reserva Brut Nature 2013

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Gran Reserva Rovellats Col·lecció Extra Brut 2011

Vinari de Bronze 2017 Escumosos Gran Reserva Marquès de Gelida 4 Heretats Brut Nature Gran Reserva 2013, Vins el Cep

Categoria d’Escumosos d’Antigues Reserves

Vinari d’Or 2017 al Millor Escumós d’Antigues Reserves Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011

Vinari de Plata 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Cava Gran Reserva Familiar Mil·lenium Brut 2008, Cellers Carol Vallès

Vinari de Plata 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008

Vinari de Plata 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Celler Trobat Gran Reserva 2010

Vinari de Bronze 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Addaia Brut Nature 2007 Eco

Vinari de Bronze 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Vives Ambròs Tradició 2009

Vinari de Bronze 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Cava Liorna Brut Nature 2007, Addaia Celler

Vinari de Bronze 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Cuvée DS 2008, Freixenet

Vinari de Bronze 2017 Escumosos d’Antigues Reserves Vives Ambròs Magnum Tradició 2010

Categoria de Vins Dolços, Rancis i de Postres

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Dolç, Ranci i de Postres Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys 2004

Vinari de Plata 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Solera Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla

Vinari de Plata 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Brima 2013, Eudald Massana Noya

Vinari de Plata 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres SoliSerena Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla

Vinari de Bronze 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Gamberrillo Garnatxa Blanca 2015, Pagos de Híbera

Vinari de Bronze 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Llàgrimes de Tardor Mistela Negra 2016

Vinari de Bronze 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Vi de Panses 2015, Vinyes dels Aspres

Vinari de Bronze 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2002

Vinari de Bronze 2017 Vins Dolços, Rancis i de Postres Somdinou Mistela Blanca, Celler Cooperatiu de Gandesa

DO Alella

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Alella Bouquet d’Alella Garnatxa Negra 2016

Vinari de Plata 2017 Foranell Pansa Blanca 2012, Celler Joaquim Batlle

Vinari de Bronze 2017 Marfil Escumós Blanc de Negres Brut 2015, Alella Vinícola

DO Catalunya

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi de la DO CatalunyaMas d’Aranyó 2013, Segura Viudas

Vinari de Plata 2017 DO Catalunya Ramon Roqueta Tempranillo 2016

Vinari de Bronze 2017 DO Catalunya Aixart 2016, Heretat Mascorrubí

DO Cava

Vinari d’Or al Millor Vi Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011

Vinari de Plata 2017 Vendrell Olivella Brut Nature Original 2013, Mas Gomà 1724

Vinari de Bronze 2017 DO Cava Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica 2013

DO Conca de Barberà

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Susel Viognier 2016, Rosa Maria Torres

Vinari de Plata 2017 Comanglora Rosat 2016, Cellers Domenys

Vinari de Bronze 2017 Cuvic 2015, Gerida Viticultors

DO Costers del Segre

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi 812 del 2012, Clos Pons

Vinari de Plata 2017 Celistia Tierra Negre 2015, Costers del Sió

Vinari de Bronze 2017 Purgatori 2013, Cellers Torres

DO Empordà

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys 2004

Vinari de Plata 2017 Solera Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla

Vinari de Bronze 2017 SoliSerena Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla

DO Montsant

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Com Gat i Gos 2014, Cellers Baronia del Montsant

Vinari de Plata 2017 DO Monsant Cap de Ruc Criança 2013, Ronadelles

Vinari de Bronze 2017 DO Montsant Peraj Ha’abib 2015, Celler de Capçanes

DO Penedès

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops

Vinari de Plata 2017 DO Penedès Brima 2013, Eudald Massana Noya

Vinari de Bronze 2017 DO Penedès Mireia 2016, Pinord

DO Pla de Bages

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi de la DO Pla de Bages Abadal Blanc 2016

Vinari de Plata 2017 Petit Bernat Negre 2016, Heretat Oller del Mas

Vinari de Bronze 2017 DO Pla de Bages Abadal Rosat 2016

DOQ Priorat

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi de la DOQ Priorat Joan Giné Blanc 2015, Buil & Giné

Vinari de Plata 2017 DOQ Priorat Roca Roja 2014, Marco Abella

Vinari de Bronze 2017 DOQ Priorat Mas Mallola 2014, Marco Abella

DO Tarragona

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi de la DO Tarragona Llacuna 2015, Lafarineravins

Vinari de Plata 2017 DO Tarragona Bella Negre Criança 2012, Celler Mas Bella

Vinari de Bronze 2017 DO Tarragona Acàcia 2016, Celler Suñer

DO Terra Alta

Vinari d’Or 2017 al Millor Vi Los Ceps de la Via Verda 2016, Les Vinyes del Convent

Vinari de Plata 2017 DO Terra Alta Lo Grau de l’Inquisidor 2015, Herència Altés

Vinari de Bronze 2017 Gamberrillo Garnatxa Blanca 2015, Pagos de Híbera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.