La Terra Alta no vol més molins

Allò que el vent no s’endugué

No estan en contra de l’energia eòlica. Ni de les renovables. Però la Terra Alta està cansada de la massificació eòlica. A la comarca conviuen 12.000 habitants, en una superfície d’uns 700 quilòmetres quadrats, amb 10 parcs eòlics. Fa uns mesos que s’ha iniciat el procés per obrir-ne tres més. La comarca viu de l’agricultura i el turisme. L’efecte dels molins gegants és desvatador pel paisatge. Ho serà pel turisme? La D.O. Terra Alta ha aixecat la veu per denunciar que els 13 parcs amb permís només representen el 45% dels plans que es van acordar el 2009. Hi ha molt de camp per córrer, encara. La Generalitat els demana calma: dels 15 parcs que encara es podrien obrir avisen que ho faran molt pocs. Però de fer marxa enrera a les concessions, res de res. La Terra Alta haurà d’empassar-se allò que el vent no s’endugué. Tindrà conseqüències en els vins?

De renovables primades a aprimades

El 2009 es va acordar que la Terra Alta tenia prou vent com per obrir 25 parcs eòlics. D’aquells ‘només’ 10 van entrar en funcionament. La majoria d’empreses no van honorar el seu pacte amb el cerç. Primer perquè l’energia eòlica va deixar d’estar pràcticament subvencionada amb el PSOE. I després perquè el PP va fer un canvi de timó que només omplia d’aire les veles de grans energètiques, amb mesures com l’impost al sol o la dificultat dels particulars per vendre excedents d’energia. Amb aquest panorama els acords del 2009 van quedar en paper mullat. La crisi ho va acabar d’accentuar. Però la recuperació econòmica ha fet menys estoic intentar obrir un parc eòlic. I a la Terra Alta, tres empreses més han intentat obrir bretxa. El problema és que plou sobre mullat. O bufa sobre mullat.

Terra Alta, Parcs Eòlics, Enoturisme, Energia Renovable

Molins eòlics a Batea (Terra Alta)

“A Catalunya no hi ha un bon desenvolupament de l’energia eòlica; Tampoc de la resta de renovables”, admet Joan Aregio, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat. El cas de la Terra Alta és el més significatiu. A Vilalba dels Arcs hi ha tres parcs. A Batea i Caseres, dos més. La presència de molins de vent gegants converteix la comarca en una espècie de Manxa robotitzada.

De comarca pobre a seu del Grenaches du Monde

La perspectiva de la comarca el 2009 no té res a veure amb la puixança econòmica que els ha donat la fama de la Garnatxa Blanca. “Naltres vivim de l’agricultura i el turisme -diu el president de la D.O. Terra Alta, Joan Arrufí– Però els parcs eòlics són un impacte tremendo”. D’aquí a uns mesos la Terra Alta acollirà el concurs mundial de les millors garnatxes del món. Els molins no són sexys. “La comarca és paisatge, cultura, gastronomia, viticultura i història”, afegeix Arrufí. “Volem preservar-ho pels nostres fills”. La reclamació ha unit la Terra Alta: ajuntaments, consell comarcal, hotelers, hostelers, la poca indústria i la molta pagesia han demanat a la Generalitat que faci marxa enrera als compromisos signats el 2009. “Han de defensar els interessos de la gent, del territori. No els de Gas Natural”, sentencien des de la D.O.

Terra Alta, Parcs Eòlics, Enoturisme, Energia Renovable

Parc eòlic a la Ribera d’Ebre, prop d’El Perelló

La Generalitat demana calma. Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, del 2013 al 2016 l’impost turístic ha augmentat un 25% a la comarca. No hi ha motius per alarmar-se. El govern no pensa a derogar els acords.

Les concessions atorgades es mantindran

“El seu desenvolupament s’ha de respectar”, avisa Aregio. Tot i així, creu que si en els últims vuit anys no hi ha hagut interès, veu molt difícil que ara obrin. Els tres permisos no tenen perquè derivar en noves obertures, tampoc. La Generalitat sí que creu que cal negociar amb el territori major rendiment de les inversions a la zona. I diàleg. Però poca cosa més: la D.O. ha quedat al capdavant dels molins com un Quixot.

Terra Alta, Parcs Eòlics, Enoturisme, Energia Renovable

Els parcs eòlics tenen efectes desvastadors en l’skyline. Detall de les vistes des de Bodegas El Grial (D.O. Catalunya)

A l’espera de si els molins de vent poden afectar el turisme, és segur que en la qualitat dels vins no es nota. Tenint en compte que qualsevol ampolla representa el paisatge, el territori i la mà del viticultor, aquesta és la nostra llista de grans vins tastats. Demostrem la versatilitat dels vins de la Terra Alta, des dels blancs represetants per la Garnatxa Blanca fins a negres singulars.

Vins excel·lents contra vent i marea

Llàgrimes de Tardor Blanc 2013

Mon Iaio Siscu Blanc 2015

Bàrbara Forés Negre 2013

Vi Ranci Somdinou

Cellers que valen molt més que un paisatge de molins

Els cellers de la Terra Alta demostren una gran projecció i singularitat. En la majoria de casos és fàcil i agradable fer-hi visites. Us deixem una llista dels cellers de la Terra Alta que hem visitat per si voleu que us toqui l’aire a redòs d’una terra hiperventilada pels molins de vent.

Visita al celler Bàrbara Forés (Gandesa)

Visita al celler La Fou (Batea)

Visita a la Cooperativa Agrícola (Gandesa)

Visita al celler Agrícola Sant Josep (Bot)

Visita al celler Josep Vicens (Gandesa)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.